Boja kroz povijest

I plava im je bila jako bitna kao boja neba. Koristili su se i kristalima, a i danas se neke slične metode provode u liječenju bojama. Grci su promatrali boje samo kao dio znanosti. Aristotelova podjela na bijelu, žutu, crvenu, zelenu, plavu i crnu dugo je važila. Pretpostavljao je da svjetlost ne dolazi iz promatračevog oka, a ni da djelomično izvire iz promatrača, a djelomično predmeta gdje bi se ta dva izvora spojila. On je svoju odličnu opservaciju temeljio na onome što mu je bilo dostupno u okolini putem osjetila, uma i iskustva. Znao je da svjetlost prolazi samo kroz prozirna tijela, i da postoje različita prohodnost svjetlosti u različitim \’medijima\’ (zraku, vodi, oblacima sl.).

Problem prirode boja, što su one i kako nastaju, nikada nije sustavno rješavan kod grčkih mislilaca. Platon smatra da bijela i crna stoje na nasuprotnim krajevima, a između njih se nalaze: zlatno-žuta, purpurna, tamno-mrka, siva, oker, svjetlo-plava i tamno-plava.
Aristotelovo učenje da su boje nastale miješanjem svjetlosti i tame imalo je veliki broj istomišljenika. Ta teorija je bila prisutna i u Newtonovo vrijeme bila kod mnogih tadašnjih istaknutih naučnika i filozofa.

Srednji vijek

U srednjem vijeku Paracelzus je „obnovio“ filozofiju boja koristeći ih za liječenje, no bio je ismijan u cijeloj Europi, a dosta njegovih rukopisa spaljeno. Danas ga se smatra jednim od najvećih iscjeljitelja svog vremena, a terapiju bojama kakvu je i on provodio danas se provodi na mnogi mjestima.

Issac Newton (1642 – 1727)

Newton je propustio snop bijele (sunčeve) svjetlosti kroz prizmu i kad je svjetlost izašla bila je sastavljena od sedam različitih boja: crvene, narančaste, žute, zelene, plave, indigo i ljubičaste. Širenje svjetlosti u zrake nazvao je disperzijom, a različite obojene valove spektrom.

Moderno doba

Danas možemo proizvesti bilo koju boju, u prošlosti su pigmenti bili jako skupi i dostupni samo bogatima.