Boje i površinska zaštita

Budući da radimo s dvije osnovne vrste materijala – aluminijem i čelikom (i nehrđajučim čelikom) ograničavamo se na osnovne vrste površinske zaštite, obrade i bojanja spomenutih metala.

Osim zaštite, bojom i obradom površine unaprijeđujemo krajnji izgled željenog proizvoda. Za aluminijske proizvode, plastificiranje je danas najrašireniji oblik površinske zaštite ali ujedno i bojanja proizvoda. Klijenti često miješaju PVC stolariju s plastificiranom aluminijskom stolarijom (ili preciznije, aluminijskom bravarijom, budući da se radi o metalima).

PVC stolarija je proizvod u potpunosti izveden iz plastike tj. PVC-a sa svim svojim prednostima i manama u odnosu na aluminijsku bravariju. PVC stolarija se ne plastificira, a u većini slučajeva je bijele boje jer se PVC mora bojati prije proizvodnje PVC profila, dok je još u obliku polimernih granula, pa je PVC profile nemoguće bojati naknadno.

Drugim riječima plastifikacija nema veze s PVC stolarijom.

Plastifikacijom aluminija ili čelika klijent može izabrati bilo koju boju iz palete, čak i neposredno prije ugradnje proizvedene aluminijske ili crne bravarije.


Površinska zaštita aluminijskih profila

Aluminijski profili su nakon proizvodnje pogodni za površinsku zaštitu eloksiranjem, plastificiranjem ili bojanjem.


Plastificiranje aluminjskih profila

Plastificiranje je zapravo bojanje aluminija pri visokoj temepraturi. Budući da je mikroskopski gledano površina aluminija (a i čelika) hrapava, ovakvim postupkom zapravo popunjavamo ”pore” te ih u termičkom postupku ”začepljujemo”. Bojanje se vrši prahom, a boje je moguće odabrati s tzv. RAL karte boja.

Prije postupka bojenja, površina se tretira ”in-tunnel” tretmanom koji ukratko izgleda ovako: podmazivanje -> pranje -> obrada -> pranje -> zlatno-žuto galvaniziranje kromom -> dvostruko pranje u mineraliziranoj vodi -> sušenje u industrijskoj peći za pasivirani proces kromom


Standardne RAL boje su:

Nakon toga, bojanjem u spreju, nanose se specijalni prahovi uz pomoć elektrostatskog pištolja, u automatskoj kabini, a potom se u svrhu polimerizacije boje suše u industrijskoj peći na 180- 200 °C. Debljina obojenog sloja mora biti barem 60 mikrona.

Prahovi koji se koriste u ovom procesu su homologirani, a izbor i prodaju boja osigurava certificirana tvrtka ISO 9000. U novije vrijeme kvaliterniji proizvođači isporučuju aluminijske profile plastificirane ekološki prihvatljivim kemikalijama.

Kompletan ciklus bojenja detalja izvodi se u skladu sa standardima. Sloj pokazuje jednoliku boju i sjaj i osigurava dobar kapacitet prekrivanja. Osnovna prednost ovog procesa površinske zaštite aluminijskih prozvoda je u mogućnosti izbora bilo koje boje iz spektra, kao završnog sloja.


Eloksiranje aluminijskih profila

Eloksiranje ili anodna oksidacija je proces površinske zaštite specifičan za metal aluminij. Čelik se ne eloksira. Proces eloksiranja započinje mehaničkim predtretmanom koji se sastoji od brušenja sirovih profila. Debljina oksidiranog sloja je 15 ili 20 mikrona, u skladu s uvjetima okoline.

Eloksiranjem, aluminij dobiva karakterističnu metaliziranu boju i trajnu zaštitu od korozije.

Ograničenje procesa eloksaže je samo nekoliko mogućih boja završnog sloja, a to su: prirodna boja aluminja, svijetla bronca, srednja bronca, elektro-bojena srednja bronca, elektro-bojena tamna bronca, elektro-bojena crna.


Lakiranje aluminjskih profila

Jeftiniji oblik plastificiranja je klasično lakiranje. Izvodi se prskanjem. Prije završne boje potrebno je aluminij očistiti i prskati temeljnom reaktivnom bojom za aluminij. Nakon toga slijedi klasično lakiranje vrlo slično lakiranju automobila. Ovakva obrađena površđina otporna je na koroziju i glatka tj. vrlo slična plastificiranoj ali ipak ne toliko trajna i otporna kao plastificirana.


Površinska zaštita čelika


Temeljni premaz

Temeljni premaz (miniziranje čeličnih profila) čisti i priprema površinu čelika za prihvat završne boje – laka. U našim pogonima čelične se konstrukcije miniziraju prije početka proizvodnje (rezanja i zavarivanja) prvim slojem te se nakon montaže na objektu ponovo premazuju istim. Temeljne su boje u pravilu sive ili crvene boje.

Prije nanošenja temeljnog premaza preporuča se predobrada površine pjeskaranjem koja stvara ravnomjernu „hrapavost“ tako da novo naneseni slojevi bolje popune tj. prekriju površinu. Ukoliko vaša konstrukcija nije direktno izložena atmosferi, nije potrebno lakiranje.


Lakiranje

Nakon premazivanja čelične konstrukcije obavezno slijedi lakiranje završnom bojom prema izboru naručitelja. Prvi se premaz nanosi odmah nakon sušenja temeljnog premaza, a zatim, nakon sušenja nanosi se drugi, završni sloje boje. Lakovi za čelik najčešće su na uljnoj ili nitro bazi.

Uljne se boje dulje suše ali bolje prekrivaju i prijanjaju, dok su nitro boje obrnutih karakteristika.

U novije vrijeme sve se češće koriste boje na bazi vode koje su ekološki prihvatljivije. Ovakav oblik površinske zaštite zahtjeva obnavljanje svake druge godine ili čak svake.


Pocinčavanje

Razlikujemo vruče i hladno cinčanje. Hladno cinčanje slično je lakiranju i uglavnom se koristi za zaštitu velikih konstrukcija na mjestu ugradnje, koje je nemoguće vruće cinčati. Vruće cinčanje odvija se u pogonima u specijalnim ”kadama“ tako da je veličina pocinčanog elementa ograničena veličinom kade. Naravno, vruče cinčanje kvalitetnije je i trajnije od hladnog.

Ukoliko se Vaša velika konstrukcija može razdvojiti u cjeline i spojiti na objektu (vijčano ili zavarivanjem) svakako se preporuča vruće cinčanje. Prednosti su u većim uštedama na održavanju, a mane, naravno, u povišenoj cijeni izvedbe.

Prije cinčanja preporuča se predobrada površine pjeskaranjem koja stvara ravnomjernu ”hrapavost” tako da novo naneseni slojevi bolje popune tj. prekriju površinu.

Ovakav oblik zaštite, pogotovo ako se konstrukcija nakon cinčanja plastificira u boju prema Vašem izboru znatno produljuje vjek trajanja tj. otpornost izvedene konstrukcije.


Plastificiranje

Plastificiranje čeličnih konstrukcija tj. obrada pečenim lakom vrlo je slična plastificiranju aluminijskih profila ili elemenata. Prije plastificiranja preporuča se predobrada površine pjeskaranjem koja stvara ravnomjernu ”hrapavost” tako da novonaneseni slojevi bolje popune tj. prekriju površinu.

Ovaj oblik zaštite svakako je trajniji od lakiranja, a povšina je ”glađa” i vizualno atraktivnija.