Boje u stanu izražavaju osobnost

Izgled i vrednovanje boje je uvijek vrlo subjektivno. Nemaju svi iste omiljene boje. Ipak postoje općevažeća podudaranja u osjetu boja, koja su zajednička svim ljudima. To omogućuje postizanje željenog raspoloženja prilikom oblikovanja. Plava djeluje smirujuće i potiče racionalno razmišljanje , žuta je vedra, životna i potiče kreativnost, zelena opušta i crvena djeluje toplo i potiče aktivnost.

Prilikom kombiniranja fantazija nema granica. Osim osnovnih boja i dodatne boje mogu dati impulse. Istovremenom uporabom boja koje su u krugu boja pozicionirane jedna nasuprot druge nastaju snažni kontrasti koji djeluju veselo i snažno. Osim toga suprotnim bojama djeluje se protiv učinka glavne boje. Boje koje su slične glavnoj boji u prostoriji naglašavaju opet njene efekte. Takve kombinacije ton-u-ton susjednih tonova umiruju, ali ubrzo postaju dosadne.

Tople boje kao smeđa, bež, žuta, narančasta i crvena čine sobu ugodnom. Zeleni tonovi i tonovi boje pijeska stvaraju prirodno,živahno raspoloženje. Originalno i dinamično izgledat će prostorija s neobičnim, upadljivim koloritom punim kontrasta. Za elegantnu atmosferu jaki kontrasti boja nisu preporučljivi. Bež i sivi tonovi djeluju elegantno kao i ton-u ton kombinacije s plemenitim drvetom Objektivan dojam postiže se suzdržljivim, hladnim, prigušenim bojama, primjerice svijetlo-plava, siva i bijela.

Prilikom određivanja kolorita svakako ima smisla voditi računa o funkciji prostorije. Hodnik mora djelovati privlačno što obično uspijeva toplim, zagasitijim bojama. Područje dnevnog boravka mora poticati ugodu čemu doprinose harmonične kombinacije ton-u ton, dok kod spavaće sobe na prvom mjestu moraju biti mir i opuštanje što se obično postiže plavim tonovima i nježnim, povučenim tonovima. U dječjoj sobi poticajno će djelovati živahne boje. Za kuhinju je bitno hoće li se u njoj samo kuhati ili će se koristiti za objedovanje, opuštanje i stanovanje.

Odabir boja u prvom redu određuje osobni ukus i raspoloženje koje želite u određenoj prostoriji. Uz pomoć boja optički možete utjecati i na dimenzije prostora. Tako svjetliji tonovi čine prostor optički većim, dok ga tamniji tonovi smanjuju. Svijetli, jasni tonovi boja posreduju daljinu, prozračni su i svježi tako da uske i male sobe u svijetlim bojama izgledaju veće. Za stvaranje dojma daljine naročito su pogodni svjetliji tonovi plave boje. Kako je plava boja racionalnosti i prosuđivanja svijetlo-plava boja a ne daje prostoru samo optiku već i razmišljanje. Zato je ta boja naročito pogodna za radne prostorije. Kako žuta potiče kreativnost ta topla boja također predstavlja optimalnu dopunu produktivnom radu.

Dok tamni stropovi pritišću prostor, svijetli ga podižu optički prema gore. Tamni podovi nasuprot tome čine prostoriju višom tako daje taj nagib svjetloće između stropa i poda izrazito dobar. Prema gore se preporučaju lagane, svijetle boje, prema dole tamnije, zasićenije boje.U svakom slučaju odabir boja zahtijeva dosta vremena. Isplati se testirati tonove boja na sebi, osjetiti boje i upoznati ih. Pri tome je važno uzeti u obzir odnose svjetlosti: najbolje je birati boje u prostoriji u kojoj ćete kasnije raditi. Preporuča se također promatrati boju na različitim pozicijama u prostoriji.

U koncept boja svakako integrirajte i predmete kao namještaj, stolnjake, slike, lampe, jastuke, zavjese.Ti dodaci daju posebne akcente i kontraste koji presudno naglašavaju željenu atmosferu. Fantazija kod koloritnog oblikovanja vlastita četiri zida nema granica. Malo hrabrosti u pogledu boja nagradit će Vaš dom, a osjećaj ugode bit će očit.

www.brillux.de