Izvanredne boje za zidove za ugodan stan

Generalno crveni, narančasti i žuti tonovi daju ugodnu atmosferu te se smatraju stimulirajućim i živahnim. I sobna temperatura se u tako obojenim prostorijama osjeti višom, a olakšava i intelektualnu koncentraciju. Umirujuće i relaksirajuće djelovanje međutim nude hladne boje zelena, plava i ljubičasta. One smanjuju apetit, dok tople boje smatra se potiču apetit.

I kod toplih i kod hladnih tonova boje treba voditi računa o tome da boja zidova ne bude kričava. Kričave boje naime ne pojačavaju djelovanje, one prije proizvode nemir ili čak agresivnost. To su atributi kojih se svako treba odreći. Isto vrijedi za kombinacije komplementarnih boja primjerice plava i narančasta. Takve kombinacije boja u stambenom području smatraju se smetnjom.
Kako bi cijeli stan zračio ugodom, a ne samo jedna soba trebalo bi prostorije oličiti različitim bojama prema njihovoj namjeni. Za spavaću sobe preporučaju se hladne boje. Plava osigurava primjerice uravnoteženost i relaksira nakon napornog radnog dana.

Za živahnu, prije svega udobnu dnevnu sobu dolaze u obzir crveni, narančasti i žuti tonovi. Ti topli tonovi osiguravaju ne samo osjećaj životne radosti i sigurnosti, već tamnije nijanse čine prostor manjim pa tako i ugodnijim. Vodite računa da tamnije boje na zidovima i stropovima djeluju deprimirajuće.
Kuhinju zajedno s blagovaonicom treba ličiti živahnim, toplim bojama koje potiču apetit, dok su za kupaonicu pogodne hladne boje u plavim i zelenim tonovima.

Različitim tehnikama ličenja kao što je recimo tehnika brisanja boje se naglašavaju i kombiniraju jedna s drugom. Izbjegavajte jake kontraste da iz ugodne ne bi stvorili iritirajuću atmosferu.
]]>