Jesen: topla, snažna i puna kontrasta

Tako boje, strukture i površine igraju sve važniju ulogu u oblikovanju prostora. Izbor boja i harmonija boja ima direktan utjecaj na ugodu življenja, ne samo u vlastita četiri zida već i na radnom mjestu i u javnom životu. Psihološko i fiziološko djelovanje boja je neosporno: ako se koriste profesionalno i ciljano boje mogu stvoriti atmosferu ugode u najrazličitijim segmentima života.

Nakon što su firme tretford, nora i Caparol predstavile kombinacije boja za zimu, proljeće i ljeto, sada u fokusu stoje boje za jesen. Jesen inače karakteriziraju intenzivne boje kao tamno crvena i jaki narančasti tonovi. Te boje su jake i energične te čine harmoničnu dopunu uz mekano svjetlo jesenskog sunca. Jođ zadržani tonovi zelene boje balansiraju paletu toplih boja. Tamnije nijanse boja izazivaju asocijacije koje se mogu opisati atributima jaki, začinjeni i eksplozivni. Boje jeseni pokazuju cijeli spektar smeđih tonova počevši od tople boje rđe jesenjih listova pa sve do sivo-smeđe boje kore stabala – a sve povezano s tamnim nijansama crvene. Podsjećaju na šipak koji nosi zrelo sjemenje, na listove obojene bojama vatre. Zelenilo uvijek zelenih stabala pokazuje neopterećenost, a kasno cvijeće impresionira intenzivnim nijansama boja. Priroda u doba žetve pokazuje najrazličitije obojene impresije, koje se reproduciraju u kanonu boja. Jesenje boje su u početku pune mirisa i snage. Prvi znakovi zime su međutim vidljivi: svijetle divne boje rane jeseni polagano prelaze u sive i smeđe tonove, koji daju karakter zrelosti.

Trajnost, veliki spektar boja i ugoda

Već 50 godina tretford pokazuje kod odabira sirovina svoj angažman za očuvanje resursa. Taj specijalist za tepihe od prirodnih i obnovljivih materijala koristi isključivo prirodne, ekološke materijale. Kozja dlaka potiče od kašmirskih koza s visoravni Azije, runska vuna iz Europe. Ti materijali posjeduju neka druga svojstva koja podržavaju ideju održivosti. Zahvaljujući vuni i kozjoj dlaci tepih je topao, udoban i izolira od hladnoće poda. Subjektivna temperatura unutarnjeg prostora na taj način postaje veća te je tako potrebno manje energije grijanja. Tako tepih pomaže kod uštede energije i istovremeno osigurava ugodu stanovanja. Kozja dlaka je osim toga odgovorna za iznadprosječnu dugovječnost proizvoda jer je već prirodno robustan i postojan na habanje. Osim temom prirodni materijali tretford se već pet desetljeća bavi intenzivno i bojama i kombinacijama boja. Velika paleta boja (preko 61 ton briljantnih boja) dokazuje da se i podovi mogu oblikovati bojama. Jedinstvena konstrukcija poda omogućuje veliki broj kombinacija boja, razdvajanje određenih područja. Djelovanje poda postaje impresivnije ako je u harmoniji s bojama zidova. To je tretford shvatio davno te i dalje teži kooperaciji s proizvođačima zidnih boja i obloga.

Novi katalog trendova pokazuje suvremene raspone stilova

Nakon velikog uspjeha trend kolekcije 2006/2007 sada se pojavila nova kolekcija 2009/2010. Koje boje su aktualne? Kuda nas vode trendovi sljedećih godina? Kojim novim proizvodima možemo prezentirati aktualni razvoj i tendencije? Novi katalog daje odgovore na ta pitanja te u odgovarajućoj formi i poticajno pokazuje kakve površine i boje će se koristiti u suvremenim rasponima stilova. Stilovi i ljupkost novih trendova inscenirani su u fotografijama dobrog raspoloženja.

 

  • Stilski elegantno: Royal Beige, stil toplih tonova u bež varijacijama, prirodnim i moka tonovima, oplemenjen tonovima bronce i zlata, koji stvara luksuznu, elegantnu ekskluzivnu atmosferu punu stila. Taj trend karakterizira elegancija, stilska samosvijest, kvaliteta, uz uporabu višeslojnih površina s metalnim karakterom.
  • Nostalgično zaigrano: Velvet Affair, nježan, prikriveni vintaž-stil utjelovljen hladnim, pastelnim tonovima, nova vrsta suzdržanosti. Ovaj trendi svijet djeluje romantično i sanjarski. Suzdržane, decentne boje i zaigrani oblici karakteriziraju ovaj stil koji perfektno odgovara antiknom namještaju, kolekcionarskim ali i pojedinačnim komadima, svili i tapeciranom namještaju.
  • Blistavo svijetlo: Cosmic White, “Svojom futurističkom, srebreno-hladnom pojavom ovaj stil odgovara budućnosti te čini neopterećenu atmosferu. Taj inovativni trend u jako svijetlim nijansama, gotovo bez boje, donosi sobom novi jezik formi: biomorfne, organske forme i strukture, povezane s novim tehnologijama i inteligentnim materijalima“, kaže arhitektica za uređenje interijera Andrea Girgzdies iz Caparol dizajnerskog studija.Podne obloge od kaučuka za prostorne koncepte pune raspoloženjaBoja poda je važan element za dojmljivo prostorno oblikovanje. Pod može elegantno suzdržano istaknuti namještaj i zidove ili može biti snažna odrednica cijelog prostornog koncepta, čije boje se kombiniraju s decentnim namještajem. Jesenskom karakteru odgovara otprilike 100 od mogućih 300 nijansi boja i dizajnerskih varijanti iz asortimana nora podnih obloga.

    Onaj tko na temu“jesen“ cijeni boje zemlje naći će u liniji serra podne obloge od kaučuka s organskom površinskom strukturom i oblikovnim mogućnostima u zagasitim bojama kao što su siva i crna te smeđa boja gline, ljubičasta poput kamena ili zelena boja mahovine.Podne obloge djeluju bezvremenski elegantno-bilo da su u hodnicima, ulaznim područjima,uredima ili na izložbenim površinama, također u kombinaciji s drvetom i tepisima. Ivice obrađene po želji mogu naglašavati karakter tipičan za škriljevac.Takva podna obloga topla je za noge, istovremeno robusna, postojana na klizanje (R10). Zbog svoje nepropusne površine obloga se lako čisti i održava. Jesenje boje odražavaju prirodnost koja se sve više zahtijeva i u proizvodnji građevinskih materijala. nora sistemi kontroliraju procese već desetljećima, od izbora sirovina, razvoja, proizvodnje i uporabe pa sve do reciklaže i zbrinjavanja otpada. Neovisni instituti potvrđuju visoku ekološku kvalitetu proizvoda. Neovisni eko audit (EMAS) uslijedio je po prvi put 1996. godine. Kao suosnivač njemačkog društva za građenje obnovljivim materijalima (2007) nora će i ubuduće slijediti razvoj na tom području.Proljeće će donijeti nove boje – kod nore sasvim konkretno: veselimo se osvježenom asortimanu koji će biti prezentiran u 2.kvartalu 2009. godine.www.CAPAROL.de