Konzervansi čine boju postojanom

Od mikroorganizama kao što su gljivice plijesni i bakterije ništa nije sigurno-pa tako ni boje. Ta sićušna bića mijenjaju svojstva materijala i kada je riječ o obradi i izgledu te proizvode neugodne mirise. Konzervansi uništavaju mikroorganizme te čine boju postojanom.

Tko to ne zna: zelene gljivice plijesni na kruhu, ukiseljeno mlijeko ili pokvareni sok primjereno kvare apetit. Ipak mikroorganizmi kao kvasac, gljivice plijesni i bakterije ne napadaju samo živežne namirnice, dobro se osjećaju i u bojama. Nastanjuju se na gotovo svim materijalima, napadaju ih i postupno razgrađuju. U boje dospijevaju preko sirovina ili pomoćnih materijala, strojeva i aparata ili jednostavno iz zraka.

U samo jednom gramu zemlje sve vrvi od tih sićušnih bića: u toj maloj količini živi i do 25 milijardi mikroorganizma- to odgovara četvrtini stanovnika Zemlje. Kako bi se ta sićušna bića mogla razmnožavati potrebni su im već prema vrsti određeni uvjeti. Neki vole toplinu, drugi opet hladnoću, neki preferiraju bogatu podlogu za ishranu, dok drugi opet u izobilju propadaju. Većini je za preživljavanje potreban zrak, kod drugih opet zrak vodi do brze smrti.

Bakterije, kvasac i gljivice plijesni nisu uvijek korisni kao kod proizvodnje piva, za probavu ili kompostiranje-češće su neželjeni jer mogu izazvati velike štete. Ukoliko vladaju pravi uvjeti neljubazni sustanari množe se velikom brzinom. U vrlo kratkom vremenu broj klica povećava se četverostruko. Od nekoliko stotina primjeraka u nekoliko sati nastaje više od tri miliona jedinki.

Prvi znaci masovnog napada nisu vidljivi samo na siru i mlijeku. I boje pokazuju vidljive promjene kao što su miris truleži, stvaranje plinova, vidljivi pokrov mikroorganizama, stvaranje grumena, obojenja površine ili promjena pH-vrijednosti te u konačnici potpuna deformacija svojstava. Zato se u boje preventivno stavljaju sredstva za konzerviranje. Proizvođači svakako pokušavaju prilagoditi konzervanse proizvodu i zahtjevima, s ciljem zaštite okoliša i smanjenja troškova. Trude se koristiti konzervanse što je moguće manje, odnosno onoliko koliko je tehnički potrebno.

 Sredstva za konzerviranje uništavaju mikroorganizme u načelu na dva načina: Ili napadaju strukturu membrane ili napadaju direktno sastavne dijelove ćelije. U pravilu konzervansi moraju biti jednostavni za rukovanje i doziranje te nikako ne smiju negativno utjecati na tehnička svojstva boje, drugim riječima moraju biti kompatibilni sa sastojcima boje. Osim toga konzervansi nedvojbeno ne smiju štetiti ljudskom zdravlju.

www.brillux.de