Lazure ako želite da struktura podloge bude vidljiva

Drvo se štiti lazurama od djelovanja atmosferilija, UV-zračenja, dijelom i od gljivica i insekata. Osim toga drvo lazurama može postići jedinstvenu obojenu optiku. Onaj tko to ne želi može tretirati drvenu površinu bezbojnim lazurama. Razlikuju se lazure debljih slojeva i lazure tankih slojeva.

Lazure za beton nanose se u boji ili kao bezbojne u više slojeva. Na taj način moguće je izvršiti korekcije različitih boja betona, a da pri tome ne utječete na optičko djelovanje strukture površine. Već prema osnovnim elementima razlikuju se mat i sjajne površine. Pod određenim okolnostima naročito se optički ističu fuge i površinski zatvoreni otvori od sidrenja.

Lazure u debljim slojevima

Lazure u debljim slojevima predstavljaju premaze otvorenih pora, prozirne s relativno visokim udjelom veziva ( preko 30% udio krutih tijela) te svojstivima sličnim laku. Formiraju vidljiv i opipljiv film na drvetu te površini daju sjaj i glatkoću. Duže razdoblje blokiraju preuzimanje vlage te je tako ograničeno bubrenje i skupljanje drveta. Lazure debljih slojeva pogodne su zato za masivne građevinske elemente kao što su prozori i vrata.

Lazure tankih slojeva

Također premaz otvorenih pora, proziran; udio veziva u svakom slučaju manji nego kod lazura debljih slojevima zato se lazure tankih slojeva lakše obrađuju. Prodiru duboko i nisu sklone listanju. Lazure tankih slojeva međutim nisu u stanju spriječiti preuzimanje vlage u drvetu. Zato se uglavnom koriste za omotače, ograde i pergole. Naknadna obrada lazurama tankih slojeva vrši se lako bez velikog utoška vremena i rada.