Ljubičasta boja protiv izgrednika

Jeste li uzrujani? Nervozni ili napeti? Osjećate li kako u Vama ključa agresija? U tom slučaju četvrt sata promatrajte ljubičastu boju kojom je ilustriran ovaj članak. Ukoliko su točne tvrdnje američkog znanstvenika Alexandra G. Schaussa ljubičasta boja djeluje umirujuće na raspoloženje. Gospodin Schauss je to otkrio na zatvorenicima u više različitih zatvora.

Direktor američkog Instituta za biološka istraživanja objavio je 1979. godine jedan istraživački rad u kojem je pisao o svojim iskustvima sa zatvoreničkim ćelijama koje su bile obojene ljubičastom bojom. Nakon što su zatvorenici odmah po ulasku u zatvor boravili u takvom prostoru otprilike četvrt sata gubili bi gotovo odmah svoje agresivno ponašanje kaže Schauss: i dok je u početku uvijek bilo problema s novo pridošlim zatvorenicima, sada je zavladao mir. Već pola sata nakon premještanja u uobičajenu ćeliju zatvorenici su bili miroljubiviji nego obično.

Od tada je prošlo više od trideset godina i gospodin Schauss se i dalje živo citira, a djelovanje boje realizira se u praksi. Onaj tko sjedi u zatvoru u švicarskom mjestu Pfäffikonu (ZH) i uočljiv je zbog svog agresivnog ponašanja dospijeva u ćeliju broj 301: u toj prostoriji kao zatvorenik ne možete napraviti nikakvu štetu, ne možete nauditi ni sebi, uopće nema pokretnih predmeta. Čak su i slavine na umivaoniku i ispirač za WC postavljeni u zidu. Takve ćelije za renitentne (neposlušne) zatvorenike postoje u većini kaznionica. Ipak soba 301 u švicarskom zatvoru razlikuje se od drugih jer je „Cool Down Pink“: strop, pod i zidovi, čak i vrata obojeni su ovom ljubičastom bojom koju je razvila švicarska dizajnerica boja Daniela Spät.

Kod muškaraca kalibra neposlušnih i tvrdoglavih zatvorenika ljubičasto najprije izaziva zbunjenost, objašnjava u svom izvješću švicarskom časopisu „Das Magazin“ upravitelj zatvora gospodin Rene Meier: „Ja da uđem tu unutra? Pa nisam ja žensko, a nisam ni homoseksualac“, jadaju se zatvorenici vidjevši boju. Ipak ljubičasta brzo umiruje zatvorenike te se većina već nakon pola sata boravka može premjestiti u drugu ćeliju.

Daniela Späth trenutno surađuje sa istraživačkim odjelom jedne švicarske bolnice na studiji koja se bavi istraživanjima djelovanja Cool Down Pink prema objektivnim kriterijima. Prvi rezultati potkrepljuju djelovanje Cool Down Pink boje koja umiruje puls. Takvo jedno statističko ispitivanje umirujućih efekata ljubičaste boje nedostajalo je u više anegdotskim prihvaćenim publikacijama Schaussa, starim preko trideset godina, koji je osim toga koristio drugi ton ljubičaste boje. Na ideju da zatvorske ćelije oliči ljubičstom bojom Stauss je došao zahvaljujući eksperimentima svog kolege John N. Ottada. On je sa svojim ispitanicima organizirao neku vrstu stiskanja ruku te je pri tome istraživao kako se snaga dobrovoljaca mijenjala nakon što su ispred nosa imali listić ljubičaste boje u razmaku od 40 cm. Pri tome je Ott zabilježio“ signifikantan gubitak snage mišića“, kako je Schauss izvještavao u svojim publikacijama.

Držanjem plavog lista ispitanici su ponovno stjecali prvobitnu snagu. Taj eksperiment Ott je dopunio mehaničkim mjeračem snage. Promatranjem ljubičaste boje zabilježen je gubitak snage između 6 i 23 %.

Na osnovu tih rezultata, ali i pokusa na miševima koju su obasjavani ljubičasto obojenom svjetlošću Schauss je došao na ideju ciljane uporabe ljubičaste boje u cilju smanjenja agresije. Tu ideju testirao je u nekoliko američkih zatvora i kaznenih zavoda za maloljetnike. Rezultati su okarakterizirani kao “izvrsni, objavio je znanstvenik: u jednom kaznenom zavodu za maloljetnike zaposlenici su čak morali smanjiti dozu ljubičaste boje kojoj su delikventi bili izloženi, jer ta boja je značajno oslabila mlade izgrednike. Nakon toga uslijedili su pokusi u kojima ljubičastom bojom nisu ličene samo zasebne ćelije, već i omražene takozvane „fish tanks-konzerve“ u kojima su bili zatvoreni deseci zatvorenika i to s dvojbenim rezultatima: ponašanje uhićenika se doduše promijenilo, ali u jednom trenutku su mukotrpno počeli strugati boju sa zidova.

Umirujuće djelovanje baziralo se na hormonalnim efektima koji su osiguravali usporavanje otkucaja srca, objašnjavao je Schauss.“ Čak i kada su neki pokušavali biti agresivni i ljuti u stvarnosti to nisu mogli zbog ljubičaste boje. Srčani mišići nisu ih pratili dovoljno brzo“, zaključio je znanstvenik. Koliko dugo je taj efekt, koji inače sadrži elemente psihofarmakologije, trajao tu se mišljenja danas razilaze. Znanstvenici upućuju na to da se nakon nekog vremena ravnoteža ipak uspostavlja, anulira je djelovanje boje- pa čak izaziva suprotnost te se može preokrenuti u agresivnije ponašanje.

Ljubičasta dugoročno može biti više kazna nego terapeutsko sredstvo pa je time postalo jasnije da se ljubičasta u nekim zatvorima koristila kao instrument zastrašivanja. Tako u teksaškom zatvoru Mason Country nisu samo zidovi ćelija obojeni u ljubičasto, već je ta boja naprosto prisutna svuda: odijela zatvorenika su ljubičasta, cipele i ručnici, pa čak i donje rublje i čarape. „ Ne radi se o tome da se ljude demotivira,“ kaže nadležni šerif Clint Low. Radi se jednostavno o tome da ta boja ljude tako nemilosrdno iritira da će sigurno truditi da se više ne vrate. Izgleda da to funkcionira: Kvota povratau zatvor smanjena je nakon uvođenja boje za nevjerojatnih 68 %.

Kako i kako dugo boja djeluje: ostaje u svakom slučaju zapanjujuće saznanje da se jednom jedinom bojom tako može utjecati na ponašanje ljudi. Također se isplati testirati djelovanje ljubičaste boje na vlastitom primjeru. Ukoliko želite pogoditi upravo ton ljubičaste boje koji je koristio Schauss odaberite u RGB-sistemu vrijednosti R = 255, G=145 i B=175. I kako bi posljednji put citirali istraživača „alternativno je dovoljno samo sebi predočiti ljubičastu boju“.

Izvor: www.farbimpulse.de