Odnos površine i boje kao i oblika i boje

Položaj obojenih površina u prostoriji

Bilo na podovima, stropovima ili zidovima – već prema položaju u prostoriji boje djeluju na različit način. Vodeću ulogu kao najveća površina imaju zidovi. Boje zidova mogu optički smanjiti, ali i povećati prostor, mogu djelovati hladno ili toplo. Nijanse iz područja hladnih boja djeluju udaljeno, one iz područja toplih boja djeluju blisko. Strop ostavlja optički dojam lakoće ako je obojen svijetlim bojama. Ukoliko prostoriju želite učiniti nižom strop obojite tamnijom bojom. U slučaju da su druge površine obojene svijetlim nijansama pod neka bude obojen tamnije od zidova. Igrom svjetlijih boja i nijansama možete utjecati na proporcije prostora po želji.

Kako djeca rastu mijenjaju se i njihove potreba za vlastita četiri zida. U dojenačkoj dobi osjetila još nisu opterećena. Prostorija treba pružati mir, toplinu i zaštićenost. Između tri i šest godina života dijete već samo želi oblikovati svoj svijet. Tada su želje za učestvovanjem u uređenju sobe sve glasnije.

Kako bi lakše realizirali potrebe djece prilikom odabira boja i dekorativnog uređenja njegove sobe proizvođač boja i lakova Glasurit osmislio je zajedno s Disney-em specijalnu kolekciju boja za dječje sobe. Tri svijeta boja Micky & Prijatelji, Wini Puh i Prineze koncipirani su za djevojčice i dječake u dobi do 8 godina. Paleta boja i lakova za zidove kreće se od pastelnih tonova kolekcije Wini Puh preko roza, ljubičaste i svijetlo plave iz kolekcije Princeze te jakih boja kao što su crvena, žuta i plava iz kolekcije Micky &Prijatelji. Clou: nazivi boja kao da dolaze iz svijeta junaka crtića primjerice lonac za med, malo sunašce, snjeguljica ili svjetlucava zraka. Uz svaki svijet boja postoje odgovarajuće šablone, bordure i čipka koji daju posebne akcente.