Osvježite dom bojama

Različiti su načini na koje ovo možete postići, ali jedan od najbržih i najjednostavnijih bit će osvježenje bojama!

Bez obzira koliko ste pristaša umjerenih i neutralnih boja, primjenom kojih ćete jednostavno uskladiti sve elemente uređenja i opremanja, igra bojama stvorit će dinamiku i novu dimenziju prostora u kome živite. Za upuštanje u ovakvu igru potrebno je samo malo hrabrosti, a rezultat će biti više nego zadovoljavajući. Boje su dio naše svakodnevice, pozitivno utječu na psihu i dobro raspoloženje te ih je preporučljivo primijeniti u uređenju interijera.

Ukoliko ne planirate mijenjati elemente namještaja i na taj način unijeti nove boje u svoj dom, obavezno to učinite ličenjem zidova. Na će ovaj način promjene ugođaja i doživljaja prostora biti očite i kvalitetne. Odabir boje zidova ovisit će o već postojećim elementima interijera, eventualnim nedostacima prostora, koji se primjenom pravilno odabrane boje mogu optički korigirati, te osobnom ukusu i sklonosti određenim bojama. Preporučljivo je koristiti maksimalno tri različite boje u interijeru. Poigravanje s više nijansi ili boja od ovoga može biti vrlo atraktivno, ali najčešće uz pomoć stručnjaka – arhitekata ili dizajnera. U protivnom, prostor će se doživljavati kaotičnim, preopterećenim i neugodnim za boravak. Usklađenost boje zidova i elemenata opreme interijera stvorit će prostor ugodan za opuštanje i razonodu.
Nježne nijanse žute, narančaste, zelene ili plave možete primijeniti na svim zidovima boravka, spavaonice ili dječje sobe. Kao takva, boja neće biti dominantna u prostoru već će se uklopiti u stvaranje ukupnog dojma. Kombinacija dvaju različih boja u istom prostoru može također biti vrlo diskretna i nenametljiva ukoliko primjenite nježne nijanse. Naizmjeničnom primjenom jedne i druge boje stvorit će se koloristički sklad i ritam koji će svakako biti ugodan oku.

Primjena intenzivnijih nijansi boja npr. crvene, žute, ljubičaste, zelene, plave itd. nameće određene odnose u interijeru, koji moraju bit usklađeni kako bi bili uspješni. Preporučljivo je obojati samo jednu plohu zida u prostoru ovakvom intenzivnom bojom (npr. dio ili cijeli zid dnevnog boravka na kome se nalazi tv s komodom i policama). Obojani zid postaje dominantni dio interijera, koji se doživljava kao velika slika s kolorističkom pozadinom i uklopljenim elementima namještaja. Detalji poput presvlaka za stolice, jastučića razbacanih na trosjedu ili dekorativnih predmeta, mogu biti u istom dominantnom koloritu. Preostali zidovi prostora moraju obavezno biti u nježnim i smirujućim bojama (bež, svijetlo žuta, svijetlo zelena, boja breskve ili bijela).

Optičku korekciju niskog prostora postići ćete bojanjem stropa u svijetliju nijansu od boje zidova. Isto tako, visoki prostor vizualno ćete sniziti primjenom tamnije nijanse boje stropa od one na zidovima. Uski prostor proširite bojanjem dužih zidova svijetlom bojom, a onih kraćih nešto tamnijom ili intenzivnijom. Na suprotan način ćete korigirati veliku širinu prostora. Dijelove stana orijentirane na sjever ili sa vrlo malo svjetla i osunčanosti bojajte obavezno žutom bojom kako biste stvorili dojam sunčeve svjetlosti u njemu.

Vlastiti ukus i sklonost određenim bojama važan su faktor za odabir i stvaranje ugodnog ambijenta za boravak. Hladnije boje poput nijansi zelene, plave ili ljubičaste neće biti dobar odabir za temperamentnije osobe, koje će se bolje osjećati u okruženju toplih boja poput žute, narančaste ili crvene. Dakle, uz uvjete koje postavljaju elementi prostora, a to je usklađivanje novih boja s postojećim, suočite se i s vlastitim karakterom, odaberite pravu boju za vas i osigurajte ugodan i atraktivan životni prostor. www.interijerNET.hr