Primjena vodenih lakova

Vodeni lakovi se obrađuju u pravilu kao sve druge vrste lakova. Površine u svakom slučaju moraju biti postojane na koroziju. Zbog prisutnosti vode proces provjetravanja i sušenja traje nešto duže. Vodeni lakovi se doduše razrjeđuju vodom, ali ne smiju dospjeti u kanalizaciju. Zbog otapala i supstanci za konzerviranje ostaci boje moraju se ukloniti na odlagališta specijalnog otpada.

Zaštitni film vodenog laka ima veliku mehaničku i kemijsku izdržljivost. U pravilu su postojani na svjetlost i na otapala. Vodeni lak ima dobra adhezijska svojstva, elastičnost i čvrstoću. Postoje pigmentirani i transparentni vodeni lakovi. Bezbojnim vodenim lakom premazuju se parketi i drveni podovi. Pigmentirani vodeni lakovi postojani su i na djelovanje atmosferilija te se mogu koristiti i za vanjska područja.

Lakovi na bazi alkidnih smola

Lakovi na bazi alkidnih smola su lakovi koji sadrže alkidne smole odgovorne za formiranje zaštitnog filma. Koriste se uglavnom za tretiranje drvenih površina , a sastoje se iz poliesterskih smola, ulja i masnih kiselina, pri čemu je udio različitih sastavnih elemenata različit.

Sadržaj otapala kreće se između 10% i 50 %. Kao otapalo koristi se uglavnom ispitni benzin ili specijalni razrjeđivač, kod nekih akrilnih smola i voda. Lak se učvršćuje fizikalno, dakle isparavanjem otapala i razrjeđivača. Vrijeme sušenja ovisi o debljini sloja i kreće se od jednog sata do dva dana. Pri tome je bitno naglasiti da se razlikuju lakovi koji se suše na zraku i lakovi koji se suše toplinom. Za vanjsko područje koriste se pigmentirani lakovi jer su transparentni lakovi osjetljivi na djelovanje atmosferilija. Postojanost na UV-zračenje bitno ovisi o udjelu masnih kiselina koje lak sadrži. Kod nekih lakova na bazi alkidnih smola postoji od 60 °C velika opasnost od pojave efekta žutila. Lakovi se koriste za podne obloge, parkete, stepenice, prozore i omotače fasada od drveta. Lakovima na bazi alkida modu se tretirati unutarnja i vanjska vrata kao i vrtni namještaj, namještaj za kupaonice i kuhinje.