Psihološka i simbolična vrijednost boje

Pri određivanju simboličkog značenja boje, pozitivne i negativne konotacije boje varirale su i mijenjale se, i zbog promjena društvenih prilika i u odnosu na različite kulture.

U Kini je isključivo car mogao biti odjeven u žuto (simbol božanskog i transcendentalnog – boja zlata i sunčeve svjetlosti), dok su u Europi u srednjem vijeku žutom označavali krivokletnike i izdajnike, kuće bolesnika zaraženih kugom…tom bojom je fašizam (čija simbolična boja je crna) obilježavao u 2. svj. ratu Židove.

Boja komunizma je crvena, islama zelena, u kršćanstvu je crvena simbol patnje i žrtve, ali i ljubavi, plavo simbol duhovnosti, ljubičasto pokore… bijela je na zapadu boja čednosti, ponovnog rođenja krštenjem, a na Istoku smrti… Boja djeluje na naša osjetila i psihu, a uporaba boje ujedno odražava i osobnost pojedinca.

Crvena

– Egipćani su se smatrali crvenom rasom i oslikavali su tijela u crveno. U Južnoj Africi, crvena je boja žalosti. U Kini boja sreće, praznika, vjenčanja. Boja komunizma, ljubavi, strasti, ratovanja, opasnosti (signalizacija)…

Zelena

– U staroj Grčkoj, zelena je bila simbol pobjede. U Škotskoj su nosili zeleno kao znak časti. Zeleno kao mladost, mlad-zelen, pozeleniti – biti zavidan. Zelena je boja smirenja, prirode, opuštanja.

Plava

– U starom Rimu javni službenici su nosili plavo kao npr. i danas – policija i neki javni službenici nose plavo. U Iranu je to boja žalosti. U srednjem vijeku je služila kao zaštita protiv vještica. Plava krv – plemenito podrijetlo. Biti „blue“ znači biti sjetan, plava je boja meditacije, dubine, pomalo i melankolije.

Ljubičasta

– Kleopatra je voljela ljubičastu. To je boja kraljeva, svećenstva. Mnogim umjetnicima je to boja inspiracije jer u sebi sadrži strast crvene i dubinu plave. Boja mistike, prigušenih strasti, neki smatraju da ljubičasto okruženje povećava moć meditacije (Leonardo da Vinci, a Richard Wagner je skladao opere u sobi s nijansama ljubičastog).

Žuta

– U Egiptu i Burmi, žuta simbolizira žalost. Žuta je boja životnog optimizma, bistine, inteligencije, radosti, mira, ali i je simbol ljubomore i prijevare, a kao sumpornožuta, zelenožuta odaje dojam otrovnosti. Kao i crvena, ima dobru vidljivost i često se koristi kao boja upozorenja, a u kombinaciji s crvenom djeluje zapaljivo (stoga su na zapaljivim proizvodima upozorenja žuto-crvena).

Bijela

– Bijela zastava je univerzalni simbol za primirje. Boja žalosti u Kini i Japanu. Negdje znači početak, rađanje, a negdje završetak, smrt.

Crna

– Stari Egipćani i Rimljani su koristili crnu boju za žalost, kao i većina Europljana i Amerikanaca danas. Crna je pojam za decentnost, eleganciju („mala crna haljina“).