Psihološka i simbolična vrijednost boje

Boja prenosi poruku; kada nekome poklonimo buket crvenih ruža, ružičasti komplet novorođenčetu,… komuniciramo bojom.

Pri određivanju simboličkog značenja boje, pozitivne i negativne konotacije boje varirale su i mijenjale se, i zbog promjena društvenih prilika i u odnosu na različite kulture.


Značenja boja kroz povijest

U Kini je isključivo car mogao biti odjeven u žuto (simbol božanskog i transcendentalnog – boja zlata i sunčeve svjetlosti), dok su u Europi u srednjem vijeku žutom označavali krivokletnike i izdajnike, kuće bolesnika zaraženih kugom…tom bojom je fašizam (čija simbolična boja je crna) obilježavao u 2. svj. ratu Židove.

Boja komunizma je crvena, islama zelena, u kršćanstvu je crvena simbol patnje i žrtve, ali i ljubavi, plava simbol duhovnosti, ljubičasta pokore… bijela je na zapadu boja čednosti, ponovnog rođenja krštenjem, a na Istoku smrti…

Boja djeluje na naša osjetila i psihu, a uporaba boje ujedno odražava i osobnost pojedinca.


Crvena

Egipćani su se smatrali crvenom rasom i oslikavali su tijela u crveno. U Južnoj Africi, crvena je boja žalosti. U Kini boja sreće, praznika, vjenčanja. Boja komunizma, ljubavi, strasti, ratovanja, opasnosti (signalizacija)…


Zelena

U staroj Grčkoj, zelena je bila simbol pobjede. U Škotskoj su nosili zeleno kao znak časti. Zeleno kao mladost, mlad-zelen, pozeleniti – biti zavidan. Zelena je boja smirenja, prirode, opuštanja.

Plava

U starom Rimu javni službenici su nosili plavo kao npr. i danas – policija i neki javni službenici nose plavo. U Iranu je to boja žalosti. U srednjem vijeku je služila kao zaštita protiv vještica. Plava krv – plemenito podrijetlo. Biti „blue“ znači biti sjetan, plava je boja meditacije, dubine, pomalo i melankolije.


Ljubičasta

Kleopatra je voljela ljubičastu. To je boja kraljeva, svećenstva. Mnogim umjetnicima je to boja inspiracije jer u sebi sadrži strast crvene i dubinu plave. Boja mistike, prigušenih strasti, neki smatraju da ljubičasto okruženje povećava moć meditacije (Leonardo da Vinci, a Richard Wagner je skladao opere u sobi s nijansama ljubičastog).


Žuta

U Egiptu i Burmi, žuta simbolizira žalost. Žuta je boja životnog optimizma, bistine, inteligencije, radosti, mira, ali i je simbol ljubomore i prijevare, a kao sumpornožuta, zelenožuta odaje dojam otrovnosti. Kao i crvena, ima dobru vidljivost i često se koristi kao boja upozorenja, a u kombinaciji s crvenom djeluje zapaljivo (stoga su na zapaljivim proizvodima upozorenja žuto-crvena).


Bijela

Bijela zastava je univerzalni simbol za primirje. Boja žalosti u Kini i Japanu. Negdje znači početak, rađanje, a negdje završetak, smrt.


Crna

Stari Egipćani i Rimljani su koristili crnu boju za žalost, kao i većina Europljana i Amerikanaca danas. Crna je pojam za decentnost, eleganciju („mala crna haljina“).