Silikatne i disperzivno silikatne boje

Silikatne boje daju se, u principu, podijeliti u dvije grupe prema DIN 18363:
• Dvokomponentne silikatne boje (2K, još se zovu čiste silikatne boje) iz kalijevog vodenog stakla, pigmenata i punila. Nema organskih sastavnih dijelova.
• Disperzijske silikatne boje iz kalijevog vodenog stakla, pigmenata, punila, sintetičke disperzije i hidrofobirajućih sredstava. Udio organskih tvari ne smije biti veći od 5%.

2K-silikatne boje

2K-silikatne boje upotrebljavaju se već 120 godina za premazivanje podloga. Sastoje se od veziva, kalijevog vodenog stakla (kalij silikata), kao i mineralnih, alkalno stabilnih pigmenata i punila. Radi se o premazima otvorenih pora s vlago-, paro- i CO2 propusnosti. Silikatne boje učvršćuju se zahvaljujući siliciranju. Pri tom procesu vodorazrijedivo kalijevo vodeno staklo, koje označavamo još kao fiksativ (učvršćivač), pretvara se u vezivo sastavljeno od vode i kiselina. Zahvaljujući kemijskoj reakciji, kalijevo vodeno staklo reagira prvenstveno sa silikatnim komponentama boje, osobito s kvarcnim brašnom, koje se nalazi i u Histolith silikatnim bojama. U daljnjem procesu, zahvaljujući siliciranju, dolazi do vezanja za silikatnu podlogu, a obje komponente, pigment i učvršćivač, se prije obrade moraju pomiješati u danom omjeru. Ova mješavina nije pogodna za dulje skladištenje, te ju je potrebno potrošiti u zadanom vremenu od strane proizvođača. Sam proces miješanja se mora obavljati pažljivo, jer o tome ovisi kvaliteta završnog sloja. Caparolov 2K- sistem silikatnih boja Histolith Kristalin je tako koncipiran da je greška prilikom miješanja gotovo isključena. Histolith Kristalin se već sastoji od, u vodu dodane komponente boje (metalni oksidni pigment) i komponente veziva, te Histolith učvršćivača. Miješanje boje je posebno jednostavno, jer se pigmenti prethodno ne moraju namakati. Zahvaljujući tome nema stvaranja prašine, što do sada nije bio slučaj.

Kieselsol-silikatne boje

Kod silikatnih boja sa silicij-dioksidom se radi o daljnjem razvoju disperzivnih silikatnih boja. Njihovo vezivo je kalijevo vodeno staklo i silicij-dioksid kao i udio organskih elemenata do 5%. Posebna prednost istih je da se mogu koristiti, kako na mineralnim podlogama, tako i na površinama već obrađenim disperzivnim premazima. Histolith Sol-Silikat sadrži kao dodanu komponentu veziva litijevo vodeno staklo. Pri siliciranju litijevog vodenog stakla, za razliku od u silikatnim bojama upotrebljavanog kalijevog vodenog stakla, ne može doći do cvjetanja i izbijanja kalij karbonata, što je ponekad znao biti razlog reklamacijama.

Disperzivne silikatne boje

Disperzivne silikatne boje se proizvode već više od 35 godina. Odlikuju se, u usporedbi s mineralnim silikatnim bojama, po lakšoj obradi i višenamjenskoj uporabi. Histolith fasadne boje su vrlo paropropusne i dodatno vodootporne. Zahvaljujući tome imaju odlična građevinsko-fizikalna svojstva i optimalno štite od vlage. Izdržljivost počiva na procesu dvostrukog siliciranja. Pri istom reagira vezivo, kalijevo vodeno staklo s, kako specijalnim reaktivnim punilom, tako i s mineralnom podlogom. Unutarnja silikatna boja Histolith Bio Innensilikat i Histolith Raumquarz su visoko difuzni i upojni, što je bitno kod unutarnjih zidova gdje se stvara rosa, budući da se ovim smanjuje stvaranje naslaga prljavštine.

Upute za uporabu silikatnih boja

Pri siliciranju silikatnih boja nastaje, iz vodorazrijedivog kalijevog vodenog stakla, jedan nerastvoriv silikatni spoj, koji pod sljedećim uvjetima optimalno reagira:

• sa kvarcom u podlozi , po mogućnosti i u punilu
• temperature preko +8 °C zraka i podloge

Ovi uvjeti vrijede, kako za 2K-silikatne boje, tako i za disperzijske silikatne boje. Ako se radi pri nižim temperaturama, dolazi do smetnji pri procesu vezivanja. Vodeno staklo ne silicira u potpunosti. Takvi premazi rezultiraju stvaranjem fleka i kredanjem.

Dvokomponentne silikatne boje nisu pogodne za svaku podlogu. Razlog tome je zato što silikatne boje za siliciranje trebaju mineralnu podlogu. Dobre su čvrste žbuke grupe mortova P Ic, P II i P III. Kremeni pijesak mora imati čvrstu površinu i ne smije se osipati. Ako je potrebno, prethodno površinu očvrsnuti s Histolith Steinfestigerom. Vapno nije namijenjeno nanošenju 2K silikatnim bojama, pošto nemaju, ili samo u malim količinama, kvarcai zahvaljujući tome ne može doći do silicificiranja. Stari premazi s organskim elementima (npr. disperzijske boje) se ne mogu premazivati s 2K silikatnim bojama te bi se morale u potpunosti odstraniti, što u praksi nije moguće. Na bajcanim površinama bolje je koristiti disperzivne silikatne boje.

Uporaba disperzivnih silikatnih boja je znatno šira nego 2K-silikatnih boja, pošto su manje sklone naprezanju i, uvjetovane udjelom organskih tvari u vezivu, najčešće se nanose na kritične podloge. Obrada 2K-silikatnih boja bi se trebala tradicionalno raditi četkom, a idealne su četke kratke dlake, s kojima se silikatna boja nanosi u križnim nanosima. Disperzivne silikatne boje mogu se nanositi četkom i valjkom.

Prije nanošenja silikatnih slojeva, moramo se pridržavati nekih osnovnih pravila:

Kod novih žbuka se moramo pridržavati minimalnog vremena učvršćivanja, prije svakog nanošenja novog sloja.

• Vapnena žbuka grupe mortova P Ic: najmanje 4 tjedna čekanja. Uputa: Vapnene žbuke grupe mortova P Ia i P Ib nisu namijenjene za nanošenje 2K-silikatnim žbukama, pošto iste imaju veliku čvrstoću, te s prejakim vlastitim naponom suše. Ovakve žbuke bi se trebale premazivati vapnenim bojama. Pri korištenju 2K-silikatnih boja, površinski sloj žbuke bi trebao biti debljine najmanje 5 mm.

• Visokohidraulične vapnene žbuke P IIa, vapneno cementne žbuke P IIb i cementne žbuke P III: najmanje 2 tjedna čekanja.

Sinter slojevi na žbukama odstranjuju se mehanički ili fluatiranjem s Histolith Fluatom, budući da može doći do problema prilikom prihvata nanosa i stvaranju mrlja (fleka). Površine na starim žbukama moraju se učvrstiti grundiranjem, ili s Histolith Kristallin Fixativom ili s Histolith Silikat Fixativom, razrijeđeno u ovisnosti od upojnosti podloge. Podloge napadnute algama i gljivicama moraju se temeljito očistiti i obraditi s biocidnom otopinom Histolith Algen Entferner. Sama alkalnost silikatnih boja nije dovoljna kao zaštita od algi i gljivica, pošto se silikatne boje vani brzo neutraliziraju. Razlog stvaranju algi i gljivica može biti višestruk. Za prevenciju se moraju uzeti u obzir svi uvjeti na objektu.

www.caparol.hr