Žbuka i boje

Žbuka i boja daju kući svoje individualno lice, ali pružaju fasadi i potrebnu zaštitu od vremena.

Kako bi fasada bila dugo lijepa, moraju se donja žbuka, gornja žbuka i boja uskladiti.

Tako dajete svojoj kući lijepo lice s žbukom i bojom

Iako pri žbuci i boji često dolazi do optičkog aspekta – fasada bi trebala raditi mnogo više nego samo dobro izgledati. Ona štiti zgradu od vjetra, vremena, UV-zraka, zagađenja i temperaturnih oscilacija. Moderni sustavi premazivanja za fasadu rade uravnoteženost te štite i uljepšavaju i to u jednom koraku.

Prava žbuka za fasadu sa strukturom

Žbuka kuće se sastoji od jednog ili više slojeva žbuke. Različita veziva, agregati i omjeri miješanja rezultiraju veliku raznolikost različitih svojstva za svaku primjenu. Mineralna plemenita žbuka se može raznoliko strukturirati, dok je silikatna žbuka protiv umjetnih boja. Vlasnici kuće bi pri žbuci trebali pripaziti na sposobnosti difuzije. Žbuka koja ima visoku sposobnost difuzije upija vlagu te ju kasnije ponovno ispušta. Dakle, tako se spriječava voda i alge kao i gljivice u tlu.

Boja za fasadu

Individualnost je adut – s bojom fasade daju mnogi vlasnici kuće svojoj kući osobno lice. Ali uočljiva boja je samo za one hrabre te postavlja siguran stil i osjećaj za boje. Zato se većina na kraju odluče za svijetlije i prirodne boje. Samo je važno: odabrana boja bi trebala biti u skladu s kućim i okolinom (krov, vrt) kao i kvartom.

Ovi savjeti će Vam pomoći pri odabiru boja:

Što je veća površina fasade to je dominantniji učinak tamnih boja. Tako da je najbolje takve boje koristiti u malim mjestima.

Boje koje se nalaze u krugu boja jedna pokraj druge, stvaraju skladnu sliku fasade (kao na primjer žuto-narančasto-crveno, crveno-ljubičasto-plavo, zeleno-svijetloplavo-plavo).

Za dobar kontrast boja na fasadi bi trebala vrijednost boja biti minimalno 20 bodova odvojena jedna od druge. Ovisno o površini fasade i strukturi , boje djeluju različito. Tako su tonovi plave skladni  kod fine žbuke, ali kod grubih žbukanih struktura nisu. Općenito, kod žbukane fasade dobro pašu zemljane i pješčane prirodne boje.

Naglasci u boji bi se trebali koristiti štedljivo, kako bi mogli doći do svoje potpune učinkovitosti. Tako se profili, prozorske klupice ili rolete mogu dobro naglasiti sa snažnim bojama.

Probni premaz donosi sigurnost: Vlasnici kuće bi trebali boju razmatrati tijekom nekoliko dana pri različitoj svjetlosti.