Trickom do zlata!

Pula,  –  Svjetiljka Trick dizajnera rasvjete Deana Skire osvojila je Zlatnu Deltu, najprestižniju španjolsku nagradu za industrijski dizajn.

Svečana dodjela nagrada Udruženja za promociju umjetnosti i dizajna ADI-FAD Katalonije i Španjolske upriličena je u nedavno otvorenoj zgradi Design Huba, tijekom FADfesta u Barceloni.

Delta d’Or dodjeljuje se samo jednom od nominiranih proizvoda, dok broj srebrno nagrađenih proizvoda varira, ovisno o odluci žirija. Trick, svjetiljka proizvođača rasvjetne opreme iGuzzini, koju je dizajnirao naš poznati dizajner, osvojila je nagradu u izravnoj konkurenciji između 53 prijavljena projekta. Veliki uspjeh svjetiljke, premijerno predstavljene na ovogodišnjem sajmu Light+Building, krije se u leći kojom je moguće vrlo precizno usmjeravati svjetlost i projicirati linearne snopove u prostoru uz gotovo beskrajne mogućnosti kreativnog izražavanja. Rasvjetni instrument novi je proizvod iz linije Graphic lighting kojim je moguće postići grafičke svjetlosne efekte.

Sedmeročlani međunarodni stručni ocjenjivački sud u sastavu Eugeni Quitllet, Jorge Díez, Chris Lefteri, Joaquim Ruiz Millet, Inga Sempé, Johannes Carlstrom i Grace Cardona, redom priznatih dizajnera, pojasnio je svoju odluku riječima: „U potrazi za tehnikom svjetiljke koja ne uzima u obzir samo objekt, već i njezinu trodimenzionalnost i sposobnost definiranja interijera, u Tricku smo pronašli atraktivnu formulu koja spaja proizvod, arhitekturu, prostor i svjetlo, upotpunjenu umjetnošću i poezijom.„

Podsjetimo, britanski Lux Review proglasio je ovaj inovativni instrument najvrućijim proizvodom spomenutog sajma, dok je časopis Mondo Arc izdvojio  Trick kao svjetiljku o kojoj se najviše priča. Nakon tolikih postignuća, sigurni smo da će se o Tricku pričati još dugo.

XXX

FAD (El Fomento de las Artes y del Diseño) je privatna, neovisna i neprofitna organizacija za cilj promicanje dizajna i arhitekture u kulturnom i gospodarskom životu Katalonije i Španjolske. Osnovan 1903., FAD svoje aktivnosti provodi kroz šest udruga koje zastupaju različite discipline od koji je jedna posvećena industrijskom dizajnu. Nagrada Delta dodjeljuje se proizvodima iz cijeloga svijeta, a koji su dostupni na španjolskom tržištu.

Kontakt osoba: Diana Dropulić

m. 098/701 596  t. 052/535 940  press@skira.hr  www.skira.hr