Turski ulagač u kogeneraciju za sada zadovoljan!

Održana rasprava o energiji iz drva

U sklopu prošlotjednog summita za Zagrebačkom velesajmu održana je radionica na temu energija iz drva. Predavači iz zemlje i inozemstva su raspravljali o tome kako koristiti više drvne biomase i kako promovirati pelet iz drva. Najveća diskusija vodila se o isplativosti ulaganja u kogeneracijska postrojenja, o njihovom funkcioniranju, sirovinskim resursima, o toplinskim gubicima te o isplativosti ulaganja.

O projektu Zagorskih biotoplana govorio je Velimir Šegon, zamjenik ravnatelja energetske agencije REGEA, koji je predstavio niz pozitivnih primjera energetskih projekata koji se baziraju na korištenju drva. Šegon je također kritički govorio o povlačenju sredstava namijenjenih većem korištenju energije iz drva u predpristupnim programima SAPARD i IPARD. Naime, od 11 prijavljenih projekata, samo je jedan, onaj Općine Pokupsko, uspio povući sredstva.

O potrebi veće uporabe peleta na domaćem tržištu govorio je Raoul Cvečić Bole, predsjednik Udruge proizvođača peleta, briketa i drvne biomase, istaknuvši kako danas sa 265.000 tona peleta Hrvatska postaje sve važniji čimbenik u okruženju, ali i na EU razini. Cvečić je posebno apelirao na projektante koji sudjeluju u javnoj nabavi da u potpunosti odbace kotlove na fosilna goriva i prijeđu na OIE, odnosno na pelet i biomasu.

Predavanja su isto tako održali Marco Di Prima iz tvrtke Turboden i Alkin Yaman iz turske tvrtke Unit Investment koja upravo posljednjih mjeseci u Babinoj Gredi gradi kogeneracijsko postrojenje od 9,8 MW električne energije i preko 15 MW toplinske energije. Yaman je vrlo afirmativno govorio o uvjetima ulaganja u Hrvatsku, posebice zbog činjenice da je njihova tvrtka osigurala višegodišnji ugovor za drvnu sirovinu.

U zaključnoj panel raspravi na temu: Uloga biomase u postizanju energetskih ciljeva RH sudjelovali su, osim spomenutih Šegona i Cvečića, također i Zlatko Benković iz Ministarstva poljoprivrede, Željko Lovrak iz Lika Energo-Eko i Stevo Jelenić iz tvrtke Đuro Đaković Kotlovi. Jelenić se založio za iste uvjete za sve dobavljače tehnologija i opreme u kogeneracijskim poslovima. Sudionici radionice pozitivnim su ocijenili smjer u kojem se razvija proizvodnja energije iz drva, s mnogobrojnim mogućnostima za poboljšanje i unapređenje.