100. broj stručnog časopisa EGE

Stručni časopis EGE (što je kratica od energetika, gospodarstvo, ekologija i etika) izlazi neprekidno još od 1993. godine.

Časopis koji izdaje tvrtka ENERGETIKA MARKETING iz Zagreba obilježava 21 uspješnu godinu izlaženja i 100. broj, čime se zaista rijetki stručni časopisi mogu ponositi, a posebice na hrvatskoj medijskoj sceni.

Od svojeg prvog broja koji je izašao 1. ožujka 1993. godine EGE pokriva teme iz područja energetike, gospodarenja energijom, toplinarstva, nuklearne energije, elektroenergetike, gospodarstva vezanog uz energetiku i tehniku općenito, tehnike grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije, instalacija, plina, plinske tehnike i gospodarstva, obnovljivih izvora energije, normi i propisa, zgradarstva, izolacija, regulacije, zaštite okoliša, obrade voda, inženjerske i poslovne etike te sve ostale teme koje su na bilo koji način povezane s pretvorbom energije. Časopis EGE je godine 1999. dobio posebno priznanje od Fakulteta strojarstva i brodogradnje a 2003. dodijeljena mu je ugledna Godišnja nagrada ‘Hrvoje Požar’ za popularizaciju energetike koju svake godine dodjeljuje Hrvatsko energetsko društvo i Zaklada ‘Hrvoje Požar’ za bitan doprinos u popularizaciji, razvoju i unaprjeđenju energetike.

EGE je od samih početaka promicao struku i zauzimao se za njezine interese, ističući važnost hrvatskog znanja, znanosti, inovacija, tehnike, tehnologije, industrije i proizvodnje. Za časopis pišu i s Redakcijom surađuju mnogi ugledni stručnjaci i tvrtke iz samog vrha hrvatskog pa i svjetskog gospodarstva. Stručnim i zanimljivim člancima EGE prenosi nova znanja i dostignuća te upućuje na trendove i novitete u Hrvatskoj i svijetu.

Zbog svega toga, EGE je postao ‘zaštitini znak’ kada se govori o stručnim časopisima ovog tipa. Profesionalnost i dosljednost struci njegova su glava obilježja koja su prepoznali brojni domaći i strani partneri koji surađuju od samih početaka izlaženja.

U 100. broju su tu ponovno brojni ugledni autori, a u uvodnom članku na jubilej se osvrnuo uvaženi znanstvenik i energetičar, prof. dr. sc. Igor Dekanić, dipl. ing., koji naglašava kako je “Sama ideja pokretanja časopisa fokusiranog na problematiku energije, gospodarstva i ekologije, čemu je ubrzo u podnaslovu dodano i treće ‘E’ koje simbolizira etiku, bila je podjednako plod zanosa u nastanku nove države, ali i cjelovite vizionarske uredničke spoznaje o značenju energetike i energetske analitike u suvremenim okolnostima.”

EGE će i u buduće nastaviti slijediti svoju zadaću koja je u njegovu ideju utkana još od prvog broja, u čijem je uvodniku njegov glavni urednik i jedan od osnivača časopisa, Ante Šimunović, dipl. ing. zapisao: “Kad u nesmiljenom nadmetanju s razvijenim svijetom uspijemo prodati vlastitu licenciju ili plasirati svoje proizvode visokog stupnja tehnološke obrade na probirljivo zasićeno europsko tržište, kad svojim duhom dođemo do izuma ili doktoriramo s temama kojih se ne bi sramilo niti jedno svjetsko sveučilište, želimo neka se to zna.”

Svečanost povodom jubilarnog, 100. broja prigodno je obilježena 15. listopada 2013. ove godine u dvorani ‘Kraš Auditorium’ i na njoj su nazočili brojni prijatelji i poslovni partneri iz protekla dva desetljeća.

Stoga još jednom valja zahvaliti svima koji su svih ovih godina na bilo koji način poduprli i dalje podupiru ideju jedinstvenog stručnog časopisa na hrvatskom medijskom prostoru kakav je EGE. U prilogu dostavljamo .pdf. naslovnice 100. broja časopisa te nekoliko fotografija sa svečanosti.

www.ege.hr