22. međunarodna Graditeljska nagrada CEMEX pripala kući za odmor na Krku

Nakon što je u srpnju dodijeljena nacionalna Graditeljska nagrada CEMEX, projekti koji su zauzeli prva mjesta na hrvatskom natjecanju: Kuća za odmor na Krku u kategoriji Stambene građevine te zagrebački Sky Office u kategoriji Javne i poslovne građevine, konkurirali su na međunarodnoj sceni  među 730 pristiglih projekta širom svijeta. Tom prilikom posebnost hrvatskog projekta s Krka prepoznao je i međunarodni odbor nagrade koji im je dodijelio treće mjesto u kategoriji Stambene građevine.

Za 22. međunarodnu Graditeljsku nagradu CEMEX u Meksiku konkuriralo je ukupno 730 projekta i to 545 građevina s područja matične zemlje i 185 građevina izgrađenih u Kolumbiji, Kostarici, Hrvatskoj, Gvatemali, Španjolskoj, Meksiku, Nikaragvi, Panami, Poljskoj, Porotoriku i Dominikanskoj Republici.

Žiri koji je ocjenjivao sve radove sastojao se od 17 stručnjaka iz sedam različitih zemalja. Dobitnici natjecanja odabrani su prema novim konceptualnim, tehničkim i estetskim rješenjima primijenjenima u projektiranju, izgradnji ili upotrebi.

Predstavnik nagrađenog hrvatskog projekta Kuća na Krku, arhitekt Tomislav Ćurković o nagradi je izjavio: „Kako već treću godinu za redom ured Dva arhitekta dobiva nagradu u kategoriji stambenih građevina, mogu s ponosom konstatirati da su našu arhitekturu prepoznali izvan granica Republike Hrvatske što za nas predstavlja veliki uspjeh. Istovremeno, nagrada CEMEX nas ohrabruje za daljnji rad jer potvrđuje da hrvatska arhitektonska produkcija može biti izvozni proizvod, odnosno uspješno konkurirati u novim tržišnim okolnostima unutar Europske unije.“

Opis nagrađenog projekta: 

Kuća za odmor na otoku Krku projektirana je za korištenje triju obitelji. Kamena baza kuće, integrirana sa zidovima okoliša, sadrži spavaći trakt te je u direktnoj vezi s bazenom i sunčalištem.

Unutar bijelog kubusa kao nadogradnja nalaze se dnevni sadržaji; kuhinja s blagovaonicom i dnevnim boravkom. Kuću odlikuje i niz „međuprostora“ poput natkrivene i nenatkrivene terase, atrija i slično, kao i fokus na morsku vizuru.

Pri projektiranju, bilo je potrebno prevladati i određene izazove: projektiranje kuće koja se nalazi u prvom redu do mora, iznimno strm teren te uklapanje u lokalnu arhitekturu uz istovremenu suvremenost oblikovanja.

Smještajem na vrh kuće dnevni boravak s kuhinjom i blagovanjem dobiva najbolji pogled, a konfiguracija terena omogućuje i toj etaži vlastiti vanjski prostor. Potpuno slobodan tlocrt pruža nesmetan pogled iz svakog dijela prostorije. Zbog zapadne orijentacije glavnog, morskog pročelja, velika natkrivena terasa pozicionirana je bočno i zaštićena od sunca. Prednja terasa je u jutarnjim satima u hladu. Baza kuće sadrži spavaći i gostinjski trakt, s direktnim pristupom na bazen. U ukopanom dijelu kuće nalazi se alternativni dnevni boravak, orijentiran na atrij, koji je povezan sa vrtom i bazenom. Vanjski su prostori raznoliko tretirani; od otvorene terase na uličnoj strani, polunatkrivene terase prema moru, potpuno natkrivene terase bočno uz dnevni boravak te atrija. Sve to dozvoljava da se u kući istovremeno odvijaju različita druženja, a pritom nema osjećaja gužve.Oblikovanje kuće napravljeno je na način da se volumen “razbio” na dva dijela: kamenu bazu i bijeli kubus na njoj, s minimalnim brojem bočnih otvora te maksimalnom otvorenošću prema moru.

Investitor: privatni; Projektant: DVA ARHITEKTA d.o.o.; Izvođač: STIV ELEKTRO d.o.o.

Međunarodni dobitnici XXII. CEMEX Building Award, Meksiko po kategorijama: 

OSNOVNE KATEGORIJE 

Stambene građevine 

1.CAP Huixquilucan, Meksiko

2. SUMMUM Bogota, D.C., Kolumbija

3. Kuća na Krku, Njivice, Hrvatska

Javne i poslovne građevine 

1.Centar za umjetnost, arhitekturu i dizajn Roberto Garza Sada, San Pedro Garza Garcia, Meksiko

2. Knjižnica Ceuta, Španjolska

3. La Samaria Sveučilište Pereira Risaralda, Kolumbija

Infrastruktura i urbanizam 

1.El Palmeral de Las Sorpresas, integracija luka u Malagi, Malaga, Španjolska

2. U.T.E. Tranvía Acciona FCC Zaragoza, Španjolska

3.Triángulo del Tolima navodnjavanje, Općina Coyaima Tolima, Kolumbija

3. Hidroelektrana Palomino, Projekt Azua, Dominikanska Republika

POSEBNE KATEGORIJE 

Održiva gradnja 

1. Novi srednjoškolski kampus ICT Tampico, Meksiko

2. La Samaria Sveučilište Pereira Risaralda, Kolumbija

3. Dorado Beach, Ritz Carlton Reserve Dorado, Portoriko

Pristupačnost 

1. Veliki muzej majanskog svijeta u Méridi, Mérida, Meksiko

2. La Samaria Sveučilište Pereira Risaralda, Kolumbija

3. U.T.E. Tranvía Acciona FCCZaragoza, Španjolska

###

Graditeljska nagrada CEMEX uspostavljena je prije 22 godine sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje tvrtke CEMEX. Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je izvan granica Meksika. Dodjeljuje se najuspješnijim svjetskim projektima u kategorijama Stambene građevine, Javne i poslovne građevine te Infrastrukturne građevine, a posebne nagrade dodjeljuju se i projektima koji poštuju načela održive gradnje te dostupnosti objekata osobama s posebnim potrebama.

Ovo je već sedma godina kako će Hrvatska svojim projektima konkurirati na međunarodnoj sceni na kojoj smo već ostvarili zavidne rezultate. Na prvom nastupu 2006. godine međunarodnu Graditeljsku nagradu i dva druga mjesta odnijele su zadarske „Morske orgulje” u kategoriji Javne i poslovne građevine te „Skradinski most” u kategoriji Infrastrukturne građevine. Na predstavljanju 2008. „FN kuća“ iz Zagreba osvojila je drugo mjesto u kategoriji Stambene građevine, a splitska „Riva“ treće mjesto u kategoriji Infrastrukturne građevine. 2010. godine čak su tri hrvatska projekta nagrađena međunarodnom nagradom i to poslovno-stambeni sklop “P10 – Sukoišan sjever“ iz Splita, osvojio je drugo mjesto u kategoriji Stambenih građevina, višenamjenska sportska dvorana “Krešimir Ćosić” iz Zadra, treće mjesto u kategoriji Javnih i poslovnih građevina, dok je „Sveučilišna knjižnica“ iz Splita, osvojila prvo mjesto u posebnoj kategoriji Održiva gradnja. 2011. godine dvama drugim mjestima okitili su se stambena građevina „Istarska“ u Zagrebu u kategoriji Stambene građevine te zadarska „Poljana Pape Ivana Pavla II.“ u kategoriji Infrastruktura i urbanizam. Prošle godine drugim mjestom na međunarodnoj razini u kategoriji Infrastruktura i urbanizam nagrađen je projekt „Izgradnje valobrana, nove rive i poslovne građevine u Maslinici“ na otoku Šolti.