Međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin

Međunarodne susrete s čak dvadeset osam godina dugom tradicijom prati visoka reputacija s izrazitim znanstvenim i stručnim karakterom. Susreti su bili i ostali najveća arena, na kojoj se putem znanstvenih i stručnih predavanja, panel-diskusija, okruglih stolova i ostalih načina izlaganja te uz potporu brojnih medija, raspravlja o najnovijim dostignućima i kretanjima u području razvoja plinskoga gospodarstva Hrvatske, Europe i svijeta. Tako će, već tradicionalno, i ovog svibnja Opatija ugostiti najveću plinsku konferenciju i izložbu plinske opreme u jugoistočnoj Europi. Trodnevni Susret okupit će oko 500 utjecajnih sudionika, renomiranih plinskih stručnjaka iz zemlje i inozemstva. Posebno zadivljuje što se očekuju predstavnici više od 170 poslovnih subjekata, odnosno energetskih tvrtki, poduzeća, kompanija, organizacija, institucija, usko povezanih uz plinsko gospodarstvo iz Hrvatske i petnaestak europskih zemalja.

Ovogodišnji program podijeljen je na čak 10 vrlo interesantnih cjelina čime su se pokrile sve aktualnosti koje trenutačno prate razvoj plinskoga gospodarstva u Hrvatskoj i svijetu. Više od 50 uglednih predavača iz 10 zemalja Europe, poput Njemačke, Češke, Mađarske, Italije, Austrije, Ujedinjenog Kraljevstva, Turske, BiH, Srbije i naravno Hrvatske održat će zanimljiva izlaganja o aktualnim temama.

Posebno najavljujemo dva pozivna predavanja o temi „Budući pravci razvoja plinskoga gospodarstva“. Prof. dr. sc. Gerhard Schmitz s Tehnološkog sveučilišta u Hamburgu pokazat će kako vodik i ostale vrste obnovljivih plinova, kao nasljednici klasičnog plina, mogu pridonijeti sjedinjavanju i postizanju komplementarnosti elektroenergetskog i plinskog sustava. Gđa Lilit Cota iz Ine d.d. pokušat će u okviru svog izlaganja razjasniti hoće li enormne zalihe plina iz nekonvencionalnih ležišta utjecati na sniženje njegove cijene.

Također ističemo temu pod naslovom „Prikaz efikasnijih tehnologija za korištenje plina i obnovljivih izvora energije“ u kojoj će biti predstavljene najnovije i najučinkovitije tehnologije za istodobno korištenje plina i obnovljivih izvora energije poput plinske toplinske crpke koja ne ovisi o električnoj mreži.

Budući da liberalizacija plinskog tržišta donosi sa sobom i velike promjene u načinu poslovanja i odnosima između plinskih sudionika i ostalih gospodarskih subjekata, čime neizostavno postaje jedna od najaktualnijih tema za raspravu, ove godine organiziramo interaktivnu panel-diskusiju pod naslovom „Trenutačno stanje i budući razvoj otvorenog tržišta prirodnog plina u Republici Hrvatskoj“. Diskusiji će prethoditi uvodna izlaganja mađarskog E.ON Földgáz Storage Zrt i Prvoga plinarskog društva iz Vukovara. Vjerujemo da će ova tema mnoge zaintrigirati i potaknuti na raspravu čime će se dati doprinos rasvjetljavanju mnogih nepoznanica na uzburkanome plinskom tržištu RH.

Tvrtke Plinacro i Podzemno skladište plina nizom će stručnih izlaganja predstaviti svoje nove razvojne projekte u pogledu izgradnje novih dobavnih pravaca putem plinovoda, terminala za prihvat ukapljenoga prirodnog plina i izgradnje novih skladišnih kapaciteta u Hrvatskoj.

Valja spomenuti i ostale teme o kojima će biti riječi poput projektiranja i izgradnje, zakonske regulative, primjene novih direktiva. Također će biti riječi o tehničkim propisima i pravilima plinske struke.

Bit će tu i niz zanimljivih okruglih stolova na kojima će biti predstavljena nova rješenja u području ukapljenoga prirodnog plina, distribuciji plina, mjerenju potrošnje (plinomjeri) i ostalo.

Ove godine bit će organizirana i iznimno zanimljiva posterska sekcija na kojoj će svi sudionici moći pronaći mnogo stručno korisnih informacija. U okviru toga bit će predstavljeno desetak vrlo kvalitetnih i zanimljivih predavanja iz različitih područja plinskoga gospodarstva, poput projektiranja, problematike emisije ugljičnog dioksida, energetike i dr. Također će biti i riječi o ugroženosti plinskog sustava smanjenjem naknade distributerima plina za nekoliko lipa. Stoga ovim putem pozivamo sve sudionike da pregledaju radove i aktivno sudjeluju u debatama s dotičnim autorima.

Susret će biti popraćen i najvećom izložbom plinske opreme u jugoistočnoj Europi, na kojoj će se okupiti 40-ak domaćih i stranih izlagača, uglavnom proizvođača i zastupnika plinske opreme, kao i brojne druge renomirane tvrtke i kompanije prisutne na tržištu plina.

Ovo je događanje također izvanredna prilika svim sudionicima tržišta plina za komercijalno predstavljanje svoje tvrtke ili organizacije te jedinstveno mjesto za uspostavu kontakata s ključnim kreatorima energetske politike u RH, liderima istaknutih hrvatskih i europskih energetskih subjekata, proizvođačima i zastupnicima plinske opreme, distributerima plina i predstavnicima domaćih i međunarodnih znanstvenih institucija.

POZIVAMO SVE TVRTKE-SUDIONIKE NA TRŽIŠTU PLINA DA ISKORISTE IZUZETNU I JEDINSTVENU PRILIKU ZA PREDSTAVLJANJE MISIJE TE PROIZVODA, USLUGA I PROJEKATA IZ VLASTITOG ASORTIMANA IZLAGANJEM PLINSKE OPREME, PROMOTIVNIM PLAKATIMA, LETCIMA I BROŠURAMA NA UNUTARNJIM I VANJSKIM IZLOŽBENIM MJESTIMA.

Važna informacija za članove Hrvatske komore inženjera strojarstva

U skladu s Planom stručnog usavršavanja Hrvatske komore inženjera strojarstva (HKIS) za 2013. prisutnost i sudjelovanje na konferenciji donose čak 20 bodova (od čega 4 iz legislative).

Prijaviti se možete putem e-pošte na: opatija@hsup.hr.

Više informacija na internetskoj stranici www.hsup.hr i telefonima 01/6189-590 i 01/6189-592.

Veselimo se vašem dolasku u Opatiju! www.hsup.hr/opatija.htm