3. Hrvatski forum o održivoj gradnji

3. Hrvatski forum o održivoj gradnji, što ga zajednički organiziraju tvrtka Holcim (Hrvatska) d.o.o. i Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, održat će se 24. listopada 2009. u Zagrebu, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare na Građevinskom fakultetu u Zagrebu.

Ovo, 3. po redu izdanje Hrvatskog foruma o održivoj gradnji tematski se nastavlja na prošlogodišnje, koje je bilo posvećeno planiranju u procesu gradnje. Ove godine organizatori žele potaknuti razmišljanje o tome kako prostor iskoristiti na najbolji način, odnosno kako najbolje graditi te pritom koristiti postojeća prirodna obilježja i značajke prostora u kojem se gradi, na opće zadovoljstvo svih zainteresiranih strana. Voditeljica marketinga i komunikacija u Holcimu, Julija Škoro, naglasila je kako arhitektura i građevina imaju trajan utjecaj na kvalitetu svakodnevnog života ljudi. „Upravo je zato, baš na ovom području važno težiti održivosti. A održivost nisu samo cigla i beton, već kontekst. Ovogodišnji Forum bavit će se prostorom kao kontekstom, ili drugim riječima govorit ćemo o tome kako najbolje upotrijebiti blagodati određenog prostora – sunce, vjetar, padaline, materijal, a sve s ciljem povećanja kvalitete života“. Prema riječima dekana Građevinskog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Mladena Radujkovića, ključna aktivnost u procesu gradnje jest njegovo organiziranje. „Kako bi se u gradnji ostvarila održivost kojoj svi težimo, izuzetno je važno i neophodno u taj proces uključiti sve dionike“, rekao je i naglasio kako upravo Građevinski fakultet kroz svoj nastavni sustav studente, a sutrašnje inženjere građevine, priprema za takvu vrstu gradnje te im pruža mogućnost da postanu svojevrsni pioniri na tom polju. „Cilj Foruma o održivoj gradnji jest da s riječi što prije krenemo na djela te da se načela održive gradnje počnu u većoj mjeri primjenjivati i u Hrvatskoj“, zaključili su govornici na današnjoj konferenciji za novinare.

Holcim Hrvatska je dio Holcim Grupe, jednog od vodećih dobavljača cementa i agregata (drobljeni kamen, pijesak i šljunak), odnosno transportnog betona i asfalta, te usluga. Holcim Grupa zapošljava preko 90.000 radnika u više od 70 zemalja svijeta, temeljeći svoje cjelokupno poslovanje na načelima održivog razvoja. * * * * * * * Za komunikacije Holcima Hrvatska, Petra Martić, telefon: 01 655 40 33, mobitel 098 348 342, e-mail: petra.martic@holcim.com (www.holcim.com)