Bauma će biti odgođena za listopad 2022.

Bauma 2022

Novi datum: listopad 24-30

Sigurna osnova za planiranje izlagača i posjetitelja
Predstojeće odluke o ulaganju donijele su odluku koja je sada potrebna
bauma – vodeći svjetski sajam građevinskih strojeva, strojeva za građevinski materijal, rudarskih strojeva, građevinskih vozila i građevinske opreme – odgađa se za jesen 2022. To je rezultat mnogih rasprava između Messe Münchena i najviših predstavnika industrije, kao i Savjetodavnog odbora. Novi datum je listopad 24-30, 2022. S obzirom na posebno duga vremena planiranja izlagača i organizatora na najvećem svjetskom šouu, odluka je morala biti donesena sada. To izlagačima i posjetiteljima pruža sigurnu osnovu za planiranje pripreme nadolazeće baume.

U početku se Bauma trebao održavati od 04. travnja do 10. travnja 2022. godine. Unatoč pandemiji, i odaziv industrije i razina rezervacije bili su vrlo visoki. Međutim, u brojnim razgovorima s kupcima sve je više priznanja da je datum travnja uključivao previše neizvjesnosti s obzirom na globalnu pandemiju. Prevladavajuće mišljenje bilo je da je trenutno teško procijeniti hoće li putovanja diljem svijeta – što je ključno za uspjeh sajmova – za godinu dana ponovno biti neometana.

Posebno su se globalni izlagači, koji očekuju od kupaca iz cijelog svijeta da prisustvuju Baumi i naprave odgovarajuće visoka ulaganja u izgradnju štanda, logistiku i hotelske kapacitete, založili za odgodu. Vidjeli su da je odlučujuća korist od salige – odnosno okupiti cijelu industriju i biti središte za sva tržišta – biti ugrožena ako se bude pridržavao datuma travnja.

Ovom odlukom izlagači i posjetitelji sada imaju jasnoću i sigurnu osnovu planiranja, naglašava Klaus Dittrich, predsjednik i izvršni direktor Messe Münchena: “Odluka o odgodi Baume nije nam, naravno, bila laka. Ali morali smo uspjeti sada, prije nego izlagači počnu planirati svoje sudjelovanje na šouu i napraviti odgovarajuća ulaganja. Nažalost, unatoč kampanji cijepljenja koja je pokrenuta diljem svijeta, još nije moguće predvidjeti kada će pandemija biti u velikoj mjeri pod kontrolom i neograničena putovanja diljem svijeta ponovno će biti moguća. To otežava planiranje i izračun sudjelovanja izlagača i posjetitelja. U tim okolnostima ne bismo uspjeli ispuniti naše središnje obećanje da Bauma, vodeći svjetski sajam, predstavlja cijeli spektar industrije i generira međunarodni doseg kao nijedan drugi usporedivi događaj. Uostalom, posljednje izdanje Baume pozdravilo je sudionike iz preko 200 zemalja svijeta. Stoga je odluka dosljedna i logična.”

Joachim Schmid, generalni direktor Udruženja građevinske opreme i biljnog inženjerstva u Njemačkom inženjerskom savezu (VDMA), podržava odluku i pozdravlja činjenicu da je Messe München slijedio zahtjev industrije: “Odluka je teška, ali svim stranama daje osnovu za planiranje koja im je potrebna. Industrija će sada učiniti sve što može za snažnu baumu u listopadu 2022. Čak i bez zdravstvene krize, tvrtke moraju prevladati izazove kao što su digitalizacija, autonomna gradilišta i održivost te ostati u tijeku s promjenama kako ne bi zaostajale. Za to im je potrebna bauma kao inovacijski barometar i platforma za umrežavanje. U listopadu sljedeće godine svi ćemo se ponovno sastati u Münchenu.”

Detaljni odgovori na sva pitanja o odgodi baume mogu se naći u www.bauma.de. Dodatne informacije tamo će dobiti i izlagači koji su se već registrirali.

Bez obzira na odgodu, tehničko i organizacijsko planiranje za baumu 2022. se nastavlja. Jezgra bauma 2022 bit će događaj licem u lice, proširen i proširen digitalnom ponudom. “To omogućuje kupcima iz cijelog svijeta da sudjeluju u baumi, čak i ako ne mogu ili ne žele putovati u München”, objašnjava Klaus Dittrich.

U dogovoru s industrijom, najvažnije industrijske teme već su definirane za bauma 2022. Odražavajući megatrendove digitalizacije i održivosti, bauma 2022 usredotočit će se na sljedeće teme:

The road to zero emissions
Digital construction site
Construction methods and materials of tomorrow
Put do autonomnih strojeva
Rudarstvo – održivo, učinkovito, pouzdano

Te teme neće imati samo središnju ulogu u prezentacijama izlagača; također će biti ilustrirani u posebnim područjima kao što je VR Experience i bit će središnja tema u programu podrške. U skladu s tim prilagođene su i kategorije nagrade za inovacije Bauma. Prvi put prijavitelji mogu sudjelovati u kategorijama digitalizacije i zaštite klime.