Belgrade Innovation panel – budući razvoj Beograda

Prvi dan konferencije BDW 2013 obeležiće dugo očekivana sesija o budućem razvoju Beograda pod pokroviteljstvom Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju grada, gde će se istaći prednosti projekata kao što su: BEKO kompleks kod Kalemegdana, grčke kompanije Lamda development, koji je uradio studio Zaha Hadid, novi most na Adi kompanije PORR i nagrađeni projekat “Oblak” arhitekte Sou Fujimota, kao i novo lice hotela Continental.

Bez obizira na različite poglede o angažovanju svetskih zvezda arhitekture, Beograd će postati prvi grad u regionu jugoistočne Evrope koji će moći da se pohvali građevinom trenutno verovatno najuspešnijeg svetskog arhitektonskog studija Zaha Hadid iz Londona. Jedinstveni multifunkcionalni kompleks na mestu nekadašnje fabrike Beko na obali Dunava će zajedno sa predloženim projektom „Oblak“ japanskog arhitekte Sou Fudžimota na Savskom pristaništu, označiti revitalizaciju cele starobeogradske strane Ušća, polukružnog poteza od Sportskog centra 25. maj do Beton hale, ključnog istorijskog mesta Beograda. O uspešno započetoj revitalizaciji ovog važnog područja svedoči pažnja Grada posvećena Beton hali i renoviranju sportskog centra na Dunavu, zajedno sa novim teniskim terenima Novaka Đokovića.

STUDIO ZAHA HADID, VELIKA BRITANIJA  / BEKO PROJEKAT

Beograd će postati prvi grad u regionu jugoistočne Evrope koji će moći da se pohvali građevinom trenutno verovatno najuspešnijeg svetskog arhitektonskog studija Zaha Hadid iz Londona. Izgradnjom savremenog kompleksa na mestu nekadašnje tekstilne fabrike Beko, koji je dizajnirala Zaha Hadid, biće nastavljen moderni razvoj Beograda koji je bio naglo prekinut osamdesetih godina prošlog veka. Zahvaljujući privatnom investitoru, grčkoj kompaniji Lamda development, kompleks će sasvim sigurno uspostaviti nove, prvenstveno životne standarde na srpskom i regionalnom tržištu, ali i nove standarde kada je reč o arhitekturi i građevinarstvu. Na panelu će biti prikazana animacija projekta uz prisustvo predstavnika kompanije Lamda development i arhitektonskog studija Zaha Hadid.

BETON HALA

Jelena Stojkov ispred Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju grada i Dejan Vasović, gradski arhitekta, će na panelu predstaviti aktuelne projekte – most na Adi i Beton halu. Prema idejnom rešenju projekta “Centar na vodi” koji su uradili japanski arhitekta Sou Fudžimoto i arhitekta Branislav Redžić, spiralni oblak od čelika između Beton hale i Kalemegdanskog parka povezaće grad i reku. Donji deo kalemegdanske tvrđave biće povezan spiralnim oblakom od čelika sa Beton halom, koja će dobiti futuristički izgled. Postojeća tramvajska trasa i okretnice iz devetnaestog veka ostaće na sadašnjoj lokaciji, a u istoj ravni planiran je centralni trg. Posetiocima čeličnog spiralnog oblaka biće na raspolaganju parking, mnoštvo prodavnica, još više zelenih površina poput onih u Bulevaru revolucije, galerija, restorana. Planirana je zgradnja oko 20.000 kvadrata komercijalnog i 26.000 kvadrata sa parkovima i parkinzima.

NOVO LICE HOTELA KONTINENTAL

Sredinom jula 2012. godine domaća kompanija Delta Real Estate je započela rekonstrukciju Continental Hotela Beograd. Hotel će poslovati pod imenom “Crown Plaza”, a novi poslovni život predstaviće domaćem tržištu renomirani hotelski lanac IHG koga čine veliki brendovi kao sto su InterContinental, HolidayInn Express, Crowne Plaza, Indigo… Rekonstrukcija hotela predstavlja ozbiljan poslovni poduhvat kompanije Delta Real Estate, a vrednost investicije je oko 40 miliona eura.  Hotel će spolja gledano zadržati prepoznatljiv izgled uz izradu staklene fasede od najsavremenijih termo materijala, dok će  enerijer hotela biti kompletno promenjen. Crowne Plaza kao hotel sa pet zvezdica, nakon rekonstrukcije imaće 416 soba, 32 apartmana, 2 predsednička apartmana, 14 kongresnih sala, dva restorana, spa centar, četiri prostorije za masažu, bar, laundž, najveći hotelski bazen u Beogradu. 120 soba biće takozvanog club nivoa, luksuznijeg enterijera. Detalje projekta će izneti Živorad Vasić, generalni direktor hotela i poslovnog prostora Delta Real Estate.

www.belgradedesignweek.com