Cemex Building Award – Graditeljska nagrada Cemex

GRADITELJSKA NAGRADA CEMEX

Graditeljska nagrada CEMEX uspostavljena je prije 22 godine sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje tvrtke CEMEX. Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je izvan granica Meksika. Dodjeljuje se najuspješnijim svjetskim projektima u kategorijama Stambene građevine, Javne i poslovne građevine te Infrastrukturne građevine, a posebne nagrade dodjeljuju se i projektima koji poštuju načela Održive gradnje te Pristupačnosti objekata osobama s posebnim potrebama.

Ovo je već sedma godina kako će Hrvatska svojim projektima konkurirati na međunarodnoj sceni na kojoj smo već ostvarili zavidne rezultate. Na prvom nastupu 2006. godine međunarodnu Graditeljsku nagradu i dva druga mjesta odnijele su zadarske Morske orgulje u kategoriji Javne i poslovne građevine te Skradinski most u kategoriji Infrastrukturne građevine. Na predstavljanju 2008. FN kuća iz Zagreba osvojila je drugo mjesto u kategoriji Stambene građevine, a splitska Riva treće mjesto u kategoriji Infrastrukturne građevine.

2010. godine čak su tri hrvatska projekta nagrađena međunarodnom nagradom i to poslovno-stambeni sklop “P10 – Sukoišan sjever“ iz Splita, osvojio je drugo mjesto u kategoriji Stambenih građevina, višenamjenska sportska dvorana “Krešimir Ćosić” iz Zadra, treće mjesto u kategoriji Javnih i poslovnih građevina, dok je Sveučilišna knjižnica iz Splita, osvojila prvo mjesto u posebnoj kategoriji Održiva gradnja.

2011. godine dvama drugim mjestima okitili su se stambena građevina „Istarska“ u Zagrebu u kategoriji Stambene građevine te zadarska Poljana Pape Ivana Pavla II. u kategoriji Infrastruktura i urbanizam.

Prošle godine drugim mjestom na međunarodnoj razini u kategoriji Infrastruktura i urbanizam nagrađen je projekt izgradnje valobrana, nove rive i poslovne građevine u Maslinici na otoku Šolti.

ČLANOVI NACIONALNOG ODBORA

Ovogodišnji nacionalni Odbor nagrade čine tri stručnjaka s područja  graditeljstva, arhitekture i kulturne bašitne koji u ocjenjivanju sudjeluju dobrovoljno, nepristrano i bez novčane naknade:

• dr.sc. Ante Mihanović, profesor Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Splitu i član Akademije tehničkih znanosti Hrvatske
• prof. Miljenko Domijan, glavni konzervator u Upravi za zaštitu Kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske
• Nikola Bašić, cijenjeni hrvatski arhitekt, član suradnik Akademije tehničkih znanosti Hrvatske ujedno i laureat Graditeljske nagrade CEMEX

KATEGORIJE NAGRADA

Nagrade se dodjeljuju u trima kategorijama: Stambene građevine, Javne i poslovne građevine te Infrastrukturne građevine.

Posebne nagrade dodjeljuju se i projektima koji poštuju načela Održive gradnje te Pristupačnosti, odnosno dostupnosti objekata osobama s posebnim potrebama. Svaka kategorija ima posebne značajke za ocjenjivanje prema kojima se donosi konačna ocjena projekta.

POBJEDNIČKI NACIONALNI PROJEKTI 2013.

Pobjednik u kategoriji Stambene građevine: Kuća na Krku
Investitor: privatni
Projektant: DVA ARHITEKTA d.o.o.
Izvođač: STIV ELEKTRO d.o.o.

Pobjednik u kategoriji Javne i poslovne građevine: Sky Office, Zagreb
Investitor: ZAGREB-MONTAŽA Grupa, DALEKOVOD d.d.
Projektant: Ante Anin d.i.a.
Izvođač: TEHNIKA d.d. CEMEX Hrvatska d.d.
CEMEX je rastuća globalna tvrtka za građevinska rješenja koja svoje proizvode i usluge isporučuje u više od 50 zemalja širom svijeta. Osnovana 1906. godine u sjevernom Meksiku, tvrtka je na hrvatsko tržište došla preuzevši Britansku RMC Grupu, a time i Dalmacijacement, današnju CEMEX Hrvatsku, 2005. godine.

CEMEX Hrvatska  je najveći regionalni proizvođač cementa s tradicijom dužom od sto godina te sa sve značajnijim prisustvom na tržištu betona. Jedna od osobina koja tvrtku izdvaja od drugih je neprestano ulaganje u unapređenje poslovanja što se i oslikava u njenim dugim godinama djelovanja i postojanja. Certifikati ISO 9001 i 14001, OHSAS 18001, Poslodavac Partner, zatim nagrade poput Dodira Dobrote i Indeksa DOP-a, čine samo mali dio brojnih priznanja koja je CEMEX Hrvatska kroz stoljetno poslovanje ostvarila zahvaljujući svojim ulaganjima. Uzajamno poštovanje i suživot sa svim interesnim skupinama stvorili su vezu koja traje!

www.cemex.com