Cersaie 2011 – pomicanje granica keramike

29. Cersaie, međunarodna izložba keramičkih pločica i kupaonskog namještaja, održat će se u izložbenom centru u Bologni od 20. do 24. rujna 2011. Riječ je o glavnom događaju za profesionalce koji su u potrazi za aktualnim trendovima u uređenju interijera, a posebno je zanimljiv arhitektima, dizajnerima interijera, keramičarima i građevinskim tvrtkama iz cijelog svijeta.

Ukupno 965 izlagača, uključujući 264 tvrtki koje nisu talijanske (gotovo 3 od svakih 10), izlagat će svoje proizvode na izložbenoj površini od 176,000 kvadratnih metara. Kao i uvijek, ova će izložba predstaviti najširi spektar proizvodnih sektora, od keramičkih pločica do sanitarne opreme, od kupaonskog namještaja do keramičkih dodataka i kamina, od instalacijskog materijala i elektronske opreme za prikaz do sirovina i uslužnih djelatnosti.

Izložba će se otvoriti u stilu 20. rujna uvodnom konferencijom naziva “Život s tržištem u razvoju” na kojoj će kao govornici gostovati ekonomist Jacques Attali i predsjednica talijanskog saveza poslodavaca (tzv. Confindustria) Emma Marcegaglia. Nakon toga slijedi uobičajena međunarodna konferencija za novinare iz cijelog svijeta na kojoj će predstavnici saveza Confindustria Ceramica u kratkim crtama prikazati stanje talijanske keramičke industrije u svjetlu aktualnih događanja na domaćem i međunarodnom tržištu.

Ali Cersaie je prije svega kulturni događaj, a program “Građenje, stanovanje, razmišljanje” koji se održava već treću godinu Bologni će donijeti ono najbolje od arhitekture, keramike, kulture i dizajna u nizu izvanrednih skupova i diskusija na temu sadašnjih i budućih trendova u svijetu unutarnjeg uređenja. Organizatori su jasno odlučili ponuditi ključan program skupova na visokoj razini na kojima glavnu ulogu preuzimaju međunarodni govornici kao značajni stručnjaci u svom području djelovanja. Spektar tema seže od arhitekture Kenga Kume i Kazuje Sejima – kao dio ovogodišnjeg posebnog fokusa na Japan – pa sve do dizajnerskih djela Patricije Urquiole i Alessandra Mendinija, njujorških projekata radionice Renza Piana (Renzo Piano Building Workshop) te skupa s Cameronom Sinclairom, pionirom “društveno korisne” arhitekture kojeg nazivaju “čovjekom koji može promijeniti svijet”. Ova će se tema dalje razvijati na konferenciji pod nazivom “Nove arhitekture” (“New Architectures”).

Od globalnih događaja u svijetu unutarnjeg dizajna do tehnoloških inovacija, teme koja će se istraživati na posebnim tehničkim seminarima, talijanska keramička industrija svoj uspjeh temelji ne samo na kreativnosti već i na svojoj sposobnosti da ulaže u inovacije i stručno znanje, čak i za vrijeme aktualne ekonomske recesije. Ulaže se dakle u mlade ljude koji će biti u središtu zanimanja na izložbenom prostoru Cersaiee zajedno s vodećim tvrtkama u keramičkom sektoru.

http://www.cersaie.it