Dani Orisa 2013.

Od broja 80 časopis izlazi u proširenom izdanju, u smislu opsega i sadržaja. Uz arhitekturu kao temelj u većoj mjeri zastupljen je dizajn i umjetnost, a uvedene su i nove teme poput filma, kazališta, mode i putopisa. Ideja je časopis približiti široj publici zainteresiranoj za kulturne teme. Uz novi koncept i proširen obujam Oris je dostupan i na kioscima i to po puno povoljnijoj cijeni od 35 kn.

Simpozij Dani Orisa organizira se od 2000. godine kao dvodnevno događanje sa predavanjima istaknutih internacionalnih i lokalnih arhitekata. Izbor predavača i njihov odaziv rezultat je sve veće međunarodne  ‘vidljivosti’ časopisa te mreže suradnika i autora koju je Oris tijekom godina izgradio.
Na Danima Orisa do sada su predavali istaknuti svjetski arhitekti, dobitnici najvećih arhitektonskih nagrada i priznanja poput: Stevena Holla, Petera Zumthora, Toma Maynea, Alvara Size, Shigeru Bana, Fumihiko Makija, Kazuyo Sejime, Rafaela Monea….  ali i radikalni ili eksperimentalni autori kao što su: Sami Rintala, François Roche, Smiljan Radić, Alexander Brodsky…..

Na ovogodišnjim 13. Danima Orisa predavanja će ponovno održati brojna svjetski poznata imena.
Christian Kerez, švicarski arhitekt, autor je poznate škole u Leutschenbachu, u Švicarskoj.
Gilles Vidal iz Francuske, glavni je dizajner Peugeot Degisn Laba koji je autor dizajna glasovira Peugeot za tvrtku Pleyel.  Tham & Videgård, švedski dvojac, istaknuli su se projektom „Tree hotel“  u Švedskoj.
Herman Hertzberger istaknuti je nizozemski arhitekt  poznat po brojnim projektima i izdanim knjigama.
Davor Pavuna hrvatski je fizičar i izumitelj. Petra Čeferin profesorica je Arhitektonskog fakulteta u Ljubljani i autorica brojnih knjiga i stručnih članaka o arhitekturi. Nieto i Sobejano, arhitektonski je španjolski dvojac, autori novootvorenog Centra suvremene umjetnosti u Córdobi, Španjolska. Juhani Pallasmaa sveučilišni je profesor i autor brojnih knjiga i eseja. Wiel Arets iz Nizozemske, dekan je Fakulteta arhitekture Tehnološkog instituta u Illinoisu te autor brojnih projekata. Dva arhitekta, Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić, hrvatski arhitektonski dvojac, poznat po brojnim izvedenim obiteljskim kućama.
Herzog & de Meuron jedni su od najpoznatijih svjetskih arhitektonskih ureda te dobitnici brojnih nagrada i priznanja u polju arhitekture, uključujući Pritzkerovu nagradu za arhitekturu (SAD, 2001.)

Upravo je ured Herzog & de Meuron dobitnik ovogodišnje Oris Kvadra Nagrade.

U sklopu Dana Orisa u MSU (Muzeju suvremene umjetnosti) se 20.10. u 19:00 otvara izložba „Elbphilharmonie“ Herzoga & de Meurona.

Dani Orisa održavaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića, Ministarstva kulture RH, , Grada Zagreba, Grada Ljubljane te veleposlanstava država iz kojih dolaze ovogodišnji predavači.

ORIS KVADRA NAGRADA

U sklopu Dana Orisa, 2009. godine prvi puta je dodijeljena ORIS NAGRADA za doprinos arhitekturi. Ove godine uredništvo časopisa ORIS KVADRA NAGRADU dodjeljuje uredu  Herzog & de Meuron za projekt „Elbphilharmonie“ u Hamburgu, Njemačka.

Arhitekti ureda Herzog & de Meuron već nekoliko desetljeća redovito stvaraju specifičnu arhitektonsku produkciju čije su karakteristike arhitektonska inteligencija, eksperimenti u aplikaciji materijala i najviša kvaliteta izvedenih radova. Kao početne impulse njihova arhitektonskog promišljanja mogli bismo spomenuti bazelsku Modernu specifičnog kontinuiteta, ideje (ali ne i oblike) njihova učitelja Alda Rossija te konceptualnu umjetnost Josepha Beuysa.

Utemeljen u Baselu 1978. ured Herzog & de Meuron poznat je po projekima koji su istovremeno vrlo inovativni, ali i prilagođeni položaju, zemljopisnim odrednicama i kulturi područja u koji su smješteni. Iako su većina njihovih projekata poznate javne zgrade, poput stadiona i muzeja, autori su i nekoliko privatnih projekata, poput stambenih zgrada, ureda i tvornica.

Zgrada Elbphilharmonie u Hamburgu koja se trenutačno gradi bit će kulturalni kompleks koji će udomljavati niz aktivnosti, a sadrži novu filharmonijsku dvoranu, hotel, privatne stanove i javni trg s pogledom na hamburški Speicherstadt.

www.oris.hr