Graditeljska nagrada CEMEX zagrebačkom Sky Officeu i kući za odmor na Krku

Kuća na Krku, koju je projektirao već uhodani tim iz Dva arhitekta, pobijedila je u kategoriji Stambene građevine, dok je zagrebački Sky Office, čiji je izvođač zagrebačka Tehnika, proglašen najuspješnijom građevinom u kategoriji Javne i poslovne građevine. Nažalost, u trećoj kategoriji u kojoj se uobičajeno dodjeljuje Graditeljska nagrada, kategoriji Infrastrukturne građevine, ove godine nije bilo prijavljenih projekata koji bi zadovoljili uvjete natječaja.

Članovi nacionalnog Odbora nagrade, koji u tom radu djeluju dobrovoljno, bez novčane nagrade, te neovisno o organizatoru natječaja, dodijelili su ovogodišnja priznanja dobitnicima. Odbor nagrade čine dr.sc. Ante Mihanović, profesor na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Splitu i član Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, prof. Miljenko Domijan, glavni konzervator u Upravi za zaštitu Kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske te Nikola Bašić, također član suradnik Akademije znanosti i umjetnosti, ujedno i jedan od laureata Graditeljske nagrade CEMEX.

„Od samog početka sudjelujem u radu odbora nagrade i uvijek me razveseli kreativnost i inovativnost koju pokazuju svi uključeni u osmišljavanje i izvedbu prijavljenih projekata. Upravo oni koji pokazuju otvorenost prema upotrebi nekonvencionalnih rješenja i spremnost da odu korak dalje u kreiranju građevina koje zadovoljavaju sve potrebe modernog čovjeka i osiguravaju njegov suživot s okolinom pobjeđuju na našim hrvatskim izborima za Graditeljsku nagradu, a u konačnici često odnesu i međunarodna priznanja“, rekao je predsjednik Odbora nagrade, dr.sc. Ante Mihanović.

Predsjednik Uprave tvrtke CEMEX Hrvatska, Trpimir Renić čestitao je dobitnicima, a članovima Odbora nagrade zahvalio na angažmanu. „Ovogodišnji dobitnici svojim su rješenjima pokazali upravo ono što mi u CEMEX-u težimo poticati kad je riječ o modernoj gradnji – održivost, energetsku učinkovitost, visoku funkcionalnost, ali i visoku udobnost i estetsku vrijednost građevina u kojima svakodnevno boravimo. Ovi su projekti zaista građeni po mjeri čovjeka koji želi sačuvati okoliš za generacije koje dolaze, ali i ostaviti u nasljeđe građevine po kojima će u budućnosti prepoznati pečat našeg vremena“.

Pobjednički projekti predstavljat će Hrvatsku na 22. međunarodnom natječaju CEMEX Building Award koje će se u studenom održati u Meksiku. Na prijašnjim međunarodnim natjecanjima za Graditeljsku nagradu hrvatski su projekti postizali visoke plasmane i odnosili brojne nagrade.

Kontakt za medije:
Martina Bilanović
Tel: 021 201 009
Fax: 021 201 006
Mob. 099 217 9241
www.cemex.com