HR Brick Award 2012

Nastavljajući se na već tradicionalni međunarodni projekt tvrtke Wienerberger, najvećeg svjetskog proizvođača opeke od gline za građevinarstvo i drugog najvećeg proizvođača glinenog crijepa u Europi, po prvi puta ove godine u suradnji s Hrvatskom komorom arhitekata, Wienerberger raspisuje natječaj za

NAJBOLJU ARHITEKTONSKU REALIZACIJU U HRVATSKOJ U KOJOJ JE KORIŠTENA OPEKA

Natječajem će se vrednovati primjeri najkvalitetnijih arhitektonskih rješenja u kojima se opeka za zidove, fasade, opločnici, crijep i drugi glineni proizvodi, koriste na izniman i/ili inovativan način u pogledu izvedbe i tehnologije.

“Brick Award 12” poseban naglasak stavlja na energetski učinkovitu i održivu gradnju.

Natječaj se provodi na dvije razine – nacionalnoj i međunarodnoj.Cilj natječaja je odabrati pet najboljih hrvatskih radova, koja će tročlani ocjenjivački sud Hrvatske komore arhitekata u sastavu: Boris Duplančić, dipl.ing.arh., prof. Neno Kezić, dipl.ing.arh. i Ante Uglešić, dipl.ing.arh., odabrati između prispjelih realizacija.Odabrani radovi automatski ulaze u svjetsku konkurenciju za uglednu međunarodnu nagradu “Brick Award 12”.Pravo sudjelovanja na natječaju imaju svi arhitekti čiji projekt je realiziran u Hrvatskoj u periodu od 2009. god., do danas.Radove je potrebno dostaviti, sukladno propozicijama opisanim u prilogu u fizičkom i digitalnom obliku, na adresu Hrvatske komore arhitekata, Ulica grada Vukovara 271/II, ili dostaviti poštom, tako da u sjedištu Komore budu zaprimljeni najkasnije do ponedjeljka,

21. ožujka 2011. god., do 15:00 sati

Svi sudionici natječaja, koji će dostaviti i kandidirati svoje radove, prijavom na natječaj daju svoju suglasnost za njihovu objavu u svim Brick Award publikacijama, javnim i stručnim glasilima.

Nakon dodjele međunarodnih nagrada “Brick Award 12”, za 2012. godinu, Wienerberger u suradnji s Hrvatskom komorom arhitekata planira izložbu najuspjelijih realizacija u kategoriji glinenih proizvoda prezentirati u Hrvatskoj, te će na njoj biti uručena i priznanja autorima odabranih radova iz Hrvatske.

– Značajni dio projekta mora biti izveden od opeke(nosivi zidovi i zidovi ispune od opeke, fasadna opeka, opeka za popločavanje, cijepovi – svi proizvodi moraju biti od gline); – Datum završetka izvedbe projekta 2009. godina ili kasnije;

 • Nominirati se mogu nove građevine, dogradnje i arhitektonski kvalitetna uređenja kod kojih je korištena opeka;
 • Nagrada “Brick Award 12” dodjeljuje se za sve arhitektonske tipologije (obiteljske kuće, višekatne stambene zgrade, nestambene objekte i ostalo);Međunarodna nagrada “Brick Award 12” predviđa i dodjeljivanje posebnih nagrada za dostavljene realizirane projekte u kategorijama:
 • Vanjsko uređenje,
 • Arhitektura u opeci – moderno & inovativno,
 • Posebna rješenja u opeci / crijepu (arhitektura i produkt dizajn),
 • Energetski učinkovita gradnja.Ocjenjivački sud će razmatrati pristigle radove i nominirati maksimalno 5 realiziranih projekata u Hrvatskoj za međunarodnu nagradu “Brick Award 12”.Od nominiranih radova na nacionalnim razinama, međunarodni žiri arhitekata će razmatrati i odabrati 40 najboljih realiziranih projekata, objaviti ih u godišnjaku „brick ’12“ i srodnim publikacijama, te dodijeliti nagrade.Korištenje proizvoda Wienerbergera nije uvjet za sudjelovanje u natječaju i objavljivanje u godišnjaku „brick 12“.Sudionici natječaja ne plaćaju participaciju za sudjelovanje.Oprema natječajnog rada:

  Potrebno priložiti ispunjen obrazac za prijavu.

  Foto dokumentacija i grafički prilozi

  Predaje se foto dokumentacija i grafički prilozi na formatu A4, pojedinačno uloženi u plastične mape za registrator.

  A/ fotografije ostvarenja, uz navod autora fotografija, maksimalno 7 kom;B/ grafički prilozi: tlocrti, presjeci, pročelja iz idejnog ili glavnog projekta građevine, s oznakom orijentacije i označenim grafičkim mjerilom. Preporučuje se dostavljanje izvedbenih detalja.C/ tekstualna obrazloženja: pisano na posebnom listu, do 1 kartice teksta (1800 znakova);Svu navedenu natječajnu dokumentaciju potrebno je dostaviti i u digitalnom obliku na CD-u, u pdf. formatu.

 • Za sve dodatne informacije izvolite se obratiti na Hrvatsku komoru arhitekata:gđa. Ines Šamec Đurin, stručna referenticatel. (01) 5508 401;e-mail: i.samec@arhitekti-hka.hrwww.wienerberger.hr