Hrvatski projekti odnijeli međunarodnu Graditeljsku nagradu CEMEX

Poslovno-stambeni sklop \\\”P10\\\” Sukoišan sjever i Sveučilišna knjižnica iz Splita te Višenamjenska sportska dvorana Krešimir Ćosić iz Zadra

Kaštel Sućurac, 8. studenog 2010.

– Nakon što je početkom svibnja na svečanosti u Splitu dodijeljena Graditeljska nagrada CEMEX Hrvatske, projekti koji su zauzeli prva mjesta na hrvatskom natjecanju ostvarili su zavidan uspjeh i na svjetskoj razini osvojivši u okviru 19. međunarodne Graditeljske nagrade CEMEX priznanja u čak tri kategorije.

Na svečanosti održanoj u Monterreyu u Meksiku u jakoj konkurenciji nagrađena su tri hrvatska projekta koja po mišljenju stručnog žirija doprinose unapređenju graditeljstva u svijetu. Drugo mjesto u kategoriji Stambenih građevina osvojio je Poslovno-stambeni sklop ”P10– Sukoišan sjever iz Splita, dok je Višenamjenska sportska dvorana Krešimir Ćosić iz Zadra osvojila treće mjesto u kategoriji Javnih i poslovnih građevina. Prvo mjesto u posebnoj kategoriji Održiva gradnja dobila je Sveučilišna knjižnica iz Splita.

”Ovo je potvrda da je hrvatsko graditeljstvo, unatoč teškim gospodarskim prilikama – posebno u našem sektor – u samom svjetskom vrhu. Neka to bude dodatni poticaj sadašnjim i novim naraštajima projektanata i izvođača da nastave s inovativnim idejama i održivim pristupom gradnji. Čestitam svim dobitnicima i želim im puno sreće u budućem radu\\\”, izjavio je Trpimir Renić, predsjednik Uprave CEMEX-a Hrvatska.

Hrvatska već četiri godine svojim projektima konkurira na međunarodnoj sceni gdje su do danas ostvareni vrlo zapaženi rezultati: Zadarske orgulje i Skradinski most osvojili su druga mjesta 2006. godine u kategorijama Javne i poslovne građevine te Infrastrukturne građevine, dok je FN kuća iz Zagreba osvojila drugo u kategoriji Stambene građevine, a splitska Riva treće mjesto u kategoriji Infrastrukturne građevine 2008. godine.

Ove godine, osim već spomenutih projekata koji su ostvarili međunarodni rezultat, Hrvatsku su još predstavljali i Javna garaža i školska dvorana iz Dubrovnika u kategoriji Infrastrukturnih građevina te zadarski projekt Bolničke kuhinje s restoranom i bibliotekom u kategoriji Pristupačnosti.

###
Graditeljska nagrada CEMEX dodjeljuje se za doprinos unapređenju graditeljstva. Nagrada je utemeljena prije 19 godina sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika (matične zemlje tvrtke CEMEX), od 2005. proširuje se na ostale zemlje u kojima CEMEX ima svoje operacije. U skladu s načelima društveno odgovornog poslovanja, CEMEX je od 2006. godine, osim glavnih kategorija, uveo i posebne nagrade za projekte koji poštuju načela održive gradnje i dostupnosti invalidnim osobama.
Dobitnici nagrade XIX. CEMEX Building Award, Meksiko:

Kategorija: STAMBENE GRAĐEVINE
1. Posjed Paraiso, Charo, Micoacán, Meksiko
2. Poslovno-stambeni sklop \\\”P10\\\” – Sukoišan sjever, Split, Hrvatska
3. Stambena zgrada Rio, Cali, Kolumbija
Kategorija: INFRASTRUKTURNE GRAĐEVINE
1. Most Albatros, Lázaro Cárdenas, Micoacán, Meksiko
2. Most Litoral (2. faza), Mayagüez, Porto Rico
3. Ulica kralja Petra Oslobodioca, Prijedor, Bosna i Hercegovina
Kategorija: JAVNE I POSLOVNE GRAĐEVINE
1. Sportski kompleks Universidad de los Andes, Bogota, Kolumbija
2. Interaktivni muzej Bebeleche, Durango, Meksiko
3. Višenamjenska sportska dvorana Krešimir Ćosić, Zadar, Hrvatska
Kategorija: PRISTUPAČNOST
1. Ulica kralja Petra Oslobodioca, Prijedor, Bosna i Hercegovina
2. Sportski kompleks Universidad de los Andes, Bogota, Kolumbija
3. Interaktivni muzej Bebeleche, Durango, Meksiko
Kategorija: ODRŽIVA GRADNJA
1. Sveučilišna knjižnica, Split, Hrvatska
2. Kažnjenički i zatvorski kompleks, Jamundi, Kolumbija
3. Interpretatitvni ekološki centar El Cielo, Gómez Farias, Tamaulipas,
Meksiko
Kontakt za medije:

Martina Bilanović
Tel: 021 201 009
Fax: 021 201 006
Mob. 099 217 92 41
e-mail: martina.bilanovic@cemex.com
www.cemex.com