Inicijativa arhitekata za obnovu Zagreba nakon potresa

Danas, 26. ožujka 2020., u Zagrebu, Društvo arhitekata Zagreba (DAZ), Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (AF), Hrvatska komora arhitekata (HKA), Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA), Udruga hrvatskih urbanista (UHU) i Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske (DPUH) su poslali Vladi Republike Hrvatske i Gradu Zagrebu “inicijativu za osnivanjem Koordinacijskog tijela u cilju uspostave tijela koje treba definirati sve strateške postupke, zakonodavne okvire i provedbene mjere kako bi se kriza izgrađenog prostora Zagreba prevladala na kvalitetan način.

Koordinacija treba jedinstvenim, sinkroniziranim, sustavnim, stručno utemeljenim pristupom i jasnim te pravovremenim informiranjem javnosti upravljati ovom kriznom situacijom”, kaže se u prilogu pisma inicijative.

Zagreb, 26. ožujka 2020.

Poštovani predsjedniče Vlade, gospodine Plenkoviću, i gradonačelniče grada Zagreba, gospodine Bandiću, Društvo arhitekata Zagreba, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruženje hrvatskih urbanista i Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske, kao ustanove i udruge s područja arhitekture, urbanizma i povijesti umjetnosti, stavljaju se na raspolaganje građanima Zagreba i upravnim tijelima Grada i Republike Hrvatske, u cilju što kvalitetnijeg prevladavanja situacije prouzročene katastrofalnim potresom u Zagrebu 22. ožujka 2020. godine.

Tim stručnjaka pristupio je strateškoj analizi potrebnih aktivnosti za prevladavanje ovih zahtjevnih izazova.
Iz provedenih analiza te razvoja situacije na terenu predlažemo da se hitno pristupi narednim koracima u formiranju Koordinacije u cilju obnove Zagreba, a nakon prve trijaže stanja koja se upravo provodi na terenu.

Koordinacija treba jedinstvenim, sinkroniziranim, sustavnim, stručno utemeljenim pristupom i jasnim te pravovremenim informiranjem javnosti upravljati ovom kriznom situacijom.

U nastavku Vam donosimo prijedlog organizacije i koordinacije mjerodavnih i povezanih institucija u daljnjim aktivnostima u ovoj krizi.

Formirani radni timovi stručnjaka trebaju biti okosnica koja definira sve strateške postupke, zakonodavne okvire i provedbene mjere, kako bi se ova kriza izgrađenog prostora Zagreba prevladala na kvalitetan način.

Ovakav pristup je nužan kako bi uspješno riješili trenutnu situaciju te prevenirali buduće slične situacije na dobrobit cijelog društva.

S poštovanjem,

Društvo arhitekata Zagreba, Tihomil Matković, predsjednik
Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr.sc. Krunoslav Šmit, dekan
Hrvatska komora arhitekata, dr.sc. Željka Jurković, predsjednica
Udruženje hrvatskih arhitekata, Maja Furlan Zimmermann, predsjednica
Udruga hrvatskih urbanista, Sandra Jakopec, predsjednica
Društvo povjesničara umjetnosti, dr. sc. Zvonko Maković, predsjednik