Konferencija o energetskoj učinkovitosti u zgradarstvu – BUĐENJE GRADITELJSTVA

Građanima Republike Hrvatske konačno se pruža prilika da dugoročno poboljšaju kvalitetu kuća i zgrada u kojima žive i rade koristeći sredstva EU fondova. Kako bi se ovi projekti trebali provoditi? Detaljne odgovore na sva pitanja koja se već postavljaju dat će Konferencija o energetskoj učinkovitosti. Cilj Konferencije je također pripremiti građevinare za ove poslove, ali i informirati krajnje korisnike da znaju što ih sve očekuje.Najvažnija vijest za krajnje korisnike jest da će se ukupni iznosi pojedinačnih projekata bespovratno sufinancirati sa do 40% sredstava.

Konferencija je namijenjena investitorima, tvrtkama koje se bave proizvodnjom građevinskih materijala, izvođačima radova, arhitektima, energetskim certifikatorima, stručnim udrugama, predstavnicima stanara, tvrtkama upraviteljima stambenih zgrada, predstavnicima lokalnih zajednica i samouprava, stambenim štedionicama, komercijalnim bankama. Organizator Konferencije, Hrvatska udruga krovopokrivača, poziva sve zainteresirane da se uključe u rad Konferencije i pripreme za provedbu budućih projekata.

Stručnjaci s područja energetske učinkovitosti predstavljaju:

– Energetska učinkovitost – kako je zamišljena

– Planovi i projekti u R. Hrvatskoj

– Tko će provoditi projekte

– Kako će se projekti financirati

– Kako će se koristiti fondovi EU u projektima energetske učinkovitosti

– Kako odrediti prioritete za dobivanje sredstava

– Tko će izvoditi potrebne radove

Energetska učinkovitost u zgradarstvu donosi niz značajnih poboljšanja za pojedince, lokalne zajednice, obrte, tvrtke, institucije te društvo u cjelini. Međutim, sveobuhvatnost dobrih učinaka tek treba uvidjeti. Pred Hrvatskom, članicom EU, nalaze se trajne promjene kod obnove postojećih građevina te pri izgradnji novih građevina u smislu energetske učinkovitosti. Godina 2014. je nulta godina ili stvarni početak ovih promjena. Izrađuju se opsežni planovi, neki su već i doneseni, a sve kako bi započele primjene mjera u obnovi zgrada u smislu energetske učinkovitosti. Kako bi se planovi uspješno ostvarili, potrebno je informirati cjelokupnu javnost, a osobito građevinske tvrtke i krajnje korisnike – građane RH.

Cilj konferencije

Informirati cjelokupnu javnost te dati odgovore na niz pitanja vezanih za energetsku učinkovitost, od kojih izdvajamo:

– Kako je zamišljena energetska učinkovitost?

– Kakvi su planovi?

– Tko će provoditi projekte?

– Kako će se financirati?

– Kako će se koristiti EU fondovi u projektima energetske učinkovitosti?

– Kako odrediti prioritete za dobivanje sredstava?

– Tko će to izvoditi?

Što više odgovora damo sada, bolje ćemo biti pripremljeni, kvalitetnije će se provoditi projekti…

Bez suradnje svih relevantnih čimbenika neće biti kvalitetnih rezultata. Oko važnosti energetske učinkovitosti možemo postići nacionalni konsenzus u sljedećih sedam godina, ali i više desetljeća! Navedene teme bit će obrađene kroz predavanja i prezentacije na kojima će sudjelovati predstavnici Ministarstava Republike Hrvatske, raznih organizacija i udruženja, energetske i razvojne agencije, obrazovne i znanstvene institucije, strukovna udruženja, komore, predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave, gospodarski subjekti, predstavnici medija, stručne udruge i udruge civilnog društva. Očekuje se da će na Konferenciji sudjelovati 150-200 sudionika.

Izvor: Hrvatska udruga krovopokrivača

www.huk.hr