Otvorene prijave za KOLOS – nagrade Hrvatske komore inženjera građevinarstva za 2020.!

Der Hersteller PAW aus Hameln ist seit 1964 im Markt tätig und begleitet seit Beginn die SHK-Branche bei Problemstellungen.

Hrvatska komora inženjera građevinarstva (HKIG) objavila je javni natječaj za podnošenje prijedloga za dodjelu nagrade Kolos, nagrade Hrvatske komore inženjera građevinarstva za 2020. godinu. Nagrada će se dodijeliti za osobiti doprinos u inženjerskoj struci, za doprinos u poticanju investicija, za razvoj građevinske djelatnosti kao i za doprinos u radu Komore te njezinoj promidžbi u zemlji i inozemstvu, na 15. Danima ovlaštenih inženjera građevinarstva u Opatiji u organizaciji HKIG.

HKIG će tako za 2020. godinu dodijeliti Nagradu za životno djelo, Nagradu za izuzetna dostignuća u struci ovlaštenih inženjera građevinarstva (za geotehniku, konstrukcije, prometnice, organizaciju građenja, hidrotehniku i druge specijalnosti građevinske struke), Nagradu za izuzetna dostignuća u struci ovlaštenih inženjera gradilišta i voditelja radova (za građevine visokogradnje, građevine niskogradnje, infrastrukturne, industrijske i energetske građevine, ostale građevine specifične za građevinsku struku) te Nagradu vanjskim pravnim i/ili fizičkim osobama.

„Dodjelom Kolosa želimo pridonijeti unaprjeđenju struke i potaknuti razmjenu znanja i iskustva. U tom svijetlu nastavljamo i s održavanjem Dana ovlaštenih inženjera građevinarstva koji su prepoznati u struci i javnosti kao tradicionalno okupljanje stručnjaka iz sektora građevinarstva. Jubilarni deseti puta, dodijelit ćemo nagrade Kolos čijim se nazivom prije svega želi istaknuti inženjera, čovjeka koji svojim inženjerskim dostignućima čini nešto veliko, značajno, kolosalno“, pojasnila je predsjednica Komore, dipl. ing. građ. Nina Dražin Lovrec.

Nagrada za životno djelo dodijelit će se istaknutom članu Komore za iznimne rezultate trajne vrijednosti na unapređivanju i razvoju struke, te razvoju tehničkog stvaralaštva u Republici Hrvatskoj i svijetu.

Nagrada za izuzetna dostignuća u struci namijenjena je ovlaštenim inženjerima građevinarstva za izvedeni projekt/objekt, koncepcijsko rješenje, studije, istražne radove, složene projekte ili konstrukcije, dovršene značajne faze izgradnje velikih projekata te za vođenje projekta gradnje. Nagrada za izuzetna dostignuća u struci se dodjeljuje i inženjerima gradilišta, kao i voditeljima radova. Onima koji su dali poseban doprinos razvoju struke, poticanju investicija i doprinos razvoju i unaprjeđenju graditeljske djelatnosti, a da nisu članovi Komore, dodjeljuje se Nagrada vanjskim pravnim i/ili fizičkim osobama.

U skladu s Pravilnikom o nagradama Hrvatske komore inženjera građevinarstva, dobitnike će odabrati Povjerenstvo za nagrade koje se sastoji od 9 stručnjaka iz područja građevinarstva, a rok za predaju prijedloga za nagrade je 3. travnja 2020. godine.

Podsjetimo, u kategoriji konstrukcije nagradu Kolos lani je dobio dr.sc. Jure Radnić, autor projekta Dogradnja i rekonstrukcija Zračne luke Split. Prestižno strukovno priznanje za istaknuti doprinos hrvatskom graditeljstvu u kategoriji prometnice dobio je dipl. ing. građ Alen Hebrang za projekt Državna cesta DC414 Dionica: Sparagovići – Doli. Kolos za stručni nadzor za projekt Novi Most kopno-otok Čiovo dobio je tim kojeg čine dipl.ing.građ. Ivo Barbalić, dipl.ing.građ. Zoran Trogrlić te dipl.ing.str. Dinko Tvrtković. U oblasti geotehnike nagradu Kolos dobio je dipl.ing.građ. Ivan Mihaljević za projekt Izgradnje auto ceste Priština-Hani i Elezit. Dipl. ing. građ. Zvonimir Sever, dugogodišnji predsjednik Komore i jedan od vodećih hrvatskih projektanata dobitnik je lanjske nagrade Kolos za životno djelo.