Light + Building 2014: Sveobuhvatni okvirni program o složenim temama „Explore Technology for Life“

Nove inovacije za svjetlo, elektrotehniku, kuću I zgradu kao I software za građevinsku industriju prezentira industrija Light + Building na najvećem svjetskom sajmu za svjetlo I tehničku zgradu od 30. ožujka do 04. travnja 2014 u Frankfurtu na Majni. Paralelno s širokim asortimanom proizvoda od oko 2.300 izlagača nudi raznovrstan program za priliku za razmjenu informacija I produbljenje aktualnih tema industrije. Pritom je vodeća tema Light-Building 2014: “Explore Technology for Life – najbolja energija je ona koja se ne troši”.

Industrija pokazuje riješenja I tehnologije koje smanjuju potrošnju energije jedne zgrade i povećava istodobno udobnost. Sve je zauzeto, od LED tehnologije pa sve do inteligentnog korištenja struje sa Smart Metering I Smart Grids. Uz ovaj širok raspon ponuda svjetlosti, Light + Building nudi najveću svjetsku pozornicu za tržišnu rasvjetu. To je obilježeno kroz aktualne promjene I dominacije novih izvora svjetlosti. Povezivanjem svjetla I umrežene građevinske tehnike, industrija prezentira integriranu ponudu koja odlučno doprinosi iskorištavanju potencijalne energije u zgradama.

Posebna izložba „Smart Powered Building“

Light + Building 2014 se posvećuje, između ostalog, središnjim temama upravljanja građevinama I energijom, čiji uspjeh transformacije ospkrbe energijom igra važnu ulogu.

Pod naslovom „Smart Powered Building“ su prikazane buduće tehnologije za inteligentno upravljanje energijom u zgradama kao I utrživi proizvodi I riješenja za realizaciju decentralizacijskog dobivanja energije. Realne instalacije u živom radu pokazuju kako umrežene zgrade mogu decentralnu energiju proizvesti, spremati, dijeliti I koristiti.

Sajam u Frankfurtu je s podrškom od strane ZVEI-a (njemačka elektrotehnička industrija) pokrenula posebnu izložbu koja je prikladna za sustavno zajedničko djelovanje na Light + Building prezentiranih proizvoda I riješenja iz područja proizvoda kuće I zgrade kao I elektrotehnike. Pritom je automatizacija kuće I zgrade, čija je osnovica elektrotehnika, razumljiv preduvjet za sveobuhvatno upravljanje zgrade. „Smart Powered Building – Vaša zgrada u Smart Grid-u” se koncentrira na važnost inteligentnih umreženih zgrada a time I na zajedničku suradnju pojedinih elemenata u Smart Grid-u – s naglaskom na poslovne zgrade.

E-kuća ZVEH-A ( središnja udruga Njemačke električne I informacijske tehnologije) zauzima ovaj položaj I pokazuje kako se može inteligentno upravljanje energije oblikovati kod krajnjeg korisnika. „Elektrana uštede energije“ pokazuje realno i visoko politički kako energijski zidovi u praksi funkcioniraju te kako se već danas mogu povezati energetska učinkovitost s povećanjem udobnosti i sigurnosti. Zahvaljujući vlastitoj proizvodnji energije, smanjuje se ovisnost od strane dobavljača.

Building Performance

Building Performance nudi zainteresiranim posjetiteljima kroz seminare I predavanja priliku za razmjenu znanja I dijaloga na temu svijetlost I integrirana tehnika zgrade. Renomirani stručnjaci iz tuzemstva I inozemstva osvijetljuju aktualna zbivanja na području razvoja na temu Light + Building.

Aktualni forum 2014 – stambeni trendovi za nadolazeću sezonu

Aktualni forum stvara trgovcima I dizajnerima magnetnu točku za arhitekte I unutarnje arhitekte, koji prezentiraju stambene trendove za 2014/15 isključivo na Light + Building. Aktualni forum u predvorju između dvorana 5.1 I 6.1 vizualiziraju različite životne scenarije I pokazuju odabrane proizvode koji su integrirani u neobičnom dizajnu interijera. U središtu stoje različiti stilski glavni pravci koji se uzimaju u svijet života. Pretvorbu preuzimaju svijetski poznati stilovi ureda bora.herke.palmasino iz Frankfurta na Majni I Berlina.

Dizajn Plus powered by Light + Building

Natjecanje dizajna Plus powered by Light + Building prezentira razinu inovacija I buduće proizvode izlagača Light + Building iz područja svjetla, elektrotehnike, kuće I zgrade kao I software za građevinsku industriju. Nagrađeni proizvodi izlagača će se izdati pod posebno dizajniranom izložbom tijekom Light + Building 2014 u posebnom prostoru. Također se mogu na natjecanje uključiti I studenti I mladi apsolventi kreativnih tečajeva s vizionarskim konceptima I rješenjima. Za mlade dizajnere, nagrada je sjajna mogućnost da se predstavi industrija I da se pokupe kontakti proizvodnih tvrtki.

Međunarodni žiri će prosuditi dodjeljenja prema kriterijima tehnologije, ekologije I dizajna. Natjecanje se nudi od strane sajma u Frankfurtu u suradnji s Vijećem za dizajn, dizajn Centra kompetencije u Njemačkoj.

Sastanak u budućnosti – platforma za mlade I mlade talente

U sastanku budućnosti se radi o osiguranju sljedeće generacije kvalificiranih radnika. Na pojedinim mjestima radionice, mlade stručne posjetitelje se uči putem električnih I informacijskih inženjerskih obrta te mogu naučiti najnoviju tehniku I metode u praksi. U kutijama različitih proizvođača vježbenici pokazuju ono što mogu, međusobno si daju savjete I gledaju što ima novoga. Tko je prošao kroz cijeli tijek radionice, na kraju dobiva potvrdu o sudjelovanju I ima priliku dobiti jednu od prestižnih nagrada.

Prevencija od nesreće I sigurnost na radu stoje u središtu seminara o sigurnosnom radu. Sudjelovanje vježbenika električnog obrta daje više sigurnosti na radnom mjestu što se nagrađuje s potvrdom za uspješno sudjelovanje.

S Light + Building burzom podržava se razvoj mladih na sajmu u Frankfurtu. Ponude poslova u industriji se služeno objavljuju na stranicama Light + Building. Osim toga na području sajmišta se nalazi areal na kojem su ovješene sve ponude poslova.

Sajam u Frankfurtu je omogućen zbog ministarstva gospodarstva I tehnologije (BMWi) i mladih inovativnih tvrtka koje sudjeluju na Light + Building. Cilj ovog programa je poduprijeti izvoz novih proizvoda I procesa I tvrtka kako bi se olakšao ulazak firme na tržište.

Inspiracija u arealnom mladom dizajnu

Inspiracija nudi ideje mladim kreativcima – mlade dizajnerice I dizajneri predstavljaju svoja svjetla. Sajam u Frankfurtu inicira Newcomere da prezentiraju areale, koji žele s industrijom I publikom stupiti u kontakt. Prilika koju talenti otkrivaju od jutra.

Ponude za arhitekte, projektante I inženjere

Outlook – Lounge nudi arhitektima, projektantima I inženjerima ekskluzivni okvir za profesionalne razmjene. U Loungeu započinju I izložbene ture. Daljnje informacije za prijavu I ponudu izložbenih tura su dostupne na internet u rubrici događaji (Events) pod www.light-building.com . Osim toga će se nagraditi inovacijska nagrada arhitektura + tehnika od strane AIT Award za vrijeme Light + Building 2014.

ACS-forum/ Forum Open BIM: Inovativne metode u planiranju I gradnji

ACS-forum/ Forum Open BIM predstavlja u okviru zajedničkog prezentiranja na Light + Building 2014 inovativne metode za planiranje I gradnju. Pritom, arhitekti prezentiraju svoje realizirane projekte I objašnjavaju konkretnu provedbu pojedinačne faze procesa planiranja I gradnje. Dnevno mijenjanje projekata pokazuje raznolikost arhitektonskih rješenja. Svi sudionici projekata pokazuju iz različitih disciplina na različitim mjestima zajedničke areale te kako mogu s pojedinim I zajedničkim digitalnim modelom zgrade prema BIM (Building Information Modeling) metodi planirati I s tom metodom oblikovati učinkovitost ovog procesa. Posjetitelji mogu kroz informacije na arealu upoznati različita radna područja I produbiti svoje poznavanje pojedinih koraka procesa I rješenja.

Lumen – bijenalna kultura rasvjete na sajmu

Kulturni vrhunac tijekom Light + Building je paralelna manifestacija lumena. Bijenalna kultura rasvjete u Frankfurtu oblikuje večernji program za posjetitelje sajma Light + Building. Kombinacija sajma stručnjaka I gradskog iskustva pretvara regiju Frankfurt Rajna-Majna u jedinstveni spektakl oko teme svjetla. Lumen se zadnje sastojao od preko 140.000 posjetitelja (2012) na bijenalnoj kulturi rasvjete. Više o tome pod: www.luminale.de.

Daljnje informacije o okvirnom programu Light + Building 2014 su dostupne na internetu pod www.light-building.com u rubric događaji (Events). Osim toga, tri mjeseca prije početka manifestacije, Light + Building nudi navigator, besplatnu smartphone aplikaciju koja ima informacije o događaju.

www.light-building.com