Međunarodna interdisciplinarna konferencija o tehnologiji, politici, umjetnosti, energiji i održivosti

OBNOVLJIVA ENERGIJA / OBNOVLJIVA KULTURA

29.-30. studenog 2013.

MSU Zagreb, dvorana Gorgona

čime Muzej suvremene umjetnosti Zagreb započinje trogodišnji projekt umjetnika Davida Smithsona (HR/USA/DE) koji povezuje umjetnost i znanost:

PUČKA KUĆA NA SOLARNI POGON 2013-2015

U Dvorani Gorgona tijekom dva dana od 10 do 17 sati govorit će se o modelima uporabe obnovljive energije i njezine primjene u svakodnevnom profesionalnom i privatnom životu polazeći s više različitih pozicija. Svrha konferencije je potaknuti na promišljanje o obnovljivoj energiji i održivosti na mikro i makro razini. Govornici iz inozemstva i Hrvatske obuhvatit će niz tema vezanih uz obnovljivu energiju, s naglaskom na interdisciplinarnim i umjetničkim praksama te novim modelima kulturnog kao i društveno-političkog organiziranja. Pitanja energetske učinkovitosti, čuvanja, proizvodnje i potrošnje energije, utjecaj hranidbenog lanca na okoliš, kao i alternativne metode građenja ključna su pitanja za društvo koje teži održivom razvoju.

——————————————————–

Globalno zagrijavanje gruba je stvarnost, a iskorištavanje obnovljivih izvora energije prijeka je potreba. Prema nedavnoj izjavi Vlade RH, u skladu s primanjem Hrvatske u EU, Hrvatska će morati 2030. godine zadovoljavati 23,6% svojih energetskih potreba iz obnovljivih izvora. Ovom konferencijom želimo dati prilog u tom smjeru. Promjena smjera energetske politike izdvojena je tema i jedna od najrelevantnijih javnih rasprava u zemljama Europske unije, posebno u Njemačkoj posljednjih godina. Ona uključuje cjelokupnu javnu sferu, u kojoj umjetnici i politički aktivisti imaju važnu ulogu.

Cilj konferencije je ubrzati proces promišljanja o obnovljivoj energiji i održivosti na mikro i makro razini, pri čemu su ciljana publika kulturni i politički aktivisti, umjetnici, dizajneri, arhitekti, profesionalci na području kreativnih industrije, studenti. Kao što je već dokazano na primjeru nekoliko europskih zemalja, te društvene skupine najsposobnije su za uvođenja pitanja o održivoj energiji u fokus javnosti.

Glavni cilj konferencije je motivirati ciljanu publiku da preuzme aktivnu ulogu i utječe na svoju profesionalnu okolinu – da bude primjer drugima u svom djelovanju i rekonstruiranju svoje vlastite radne okoline na načelima energetske učinkovitosti, prije svega svojih (javnih) institucija.

Zbog svega navedenog MSU se čini najboljim mjestom za održavanje konferencije. Drugi razlog za ovaj odabir je neodrživost energetskih potreba zgrade MSU-a. Ovom konferencijom i radionicama koje planiramo za 2014. želimo da MSU postane primjer javne institucije koju bi se moglo i trebalo energetski reprogramirati.

Organizatori: Otvoreni likovni pogon, Muzej suvremene umjetnosti i DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja.

Partneri: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Heinrich Boell Stiftung Zagreb, Deusche Gesellschaft für Internationale Zuzammenarbeit

Podrška: Ministarstvo kulture RH, Ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, Turistička zajednica Grada Zagreba

Govornici: Nikola Bašić, arhitekt / dr. Vesna Bukarica, FZOEU /

dr. Mladen Domazet, sociolog i dr. Danijela Dolenec, politologinja /

dr. Maja Božičević Vrhovčak, DOOR / dr. Maja i dr. Reuben Fowkes, kustosi /

Igor Franić, arhitekt / Davor Fulanović, kustos / Ivica Gjurić, arhitekt /

Adrienne Goehler, kustosica – publicistkinja / dr. Mirela Holy, političarka /

Vedran Horvat, HBS Zagreb / Deborah Hustić, Gjino Šutić i Davor Jadrijević,

umjetnici – aktivisti / dr. Vladimir Lay, sociolog / dr. Konrad Mertens, znanstvenik,

energetičar / Ljubomir Miščević, arhitekt / dr. René Mono, Fondacija 100% obnovljivo / 431art – Haike Rausch i Torsten Grosch, umjetnici – aktivisti / Shelley Sacks, umjetnica -aktivistica / Antje Schiffers i Thomas Sprenger, umjetnici / David Smithson, umjetnik / dr. Dražen Šimleša, sociolog

Autor projekta: David Smithson

Kustos: Tihomir Milovac