Međunarodni sajam Cersaie 2013 – trendovi u svijetu kupaonica

Kupaonica, kako sastavni dio stambenog prostora postaje sve značajnija.  Koncepcija stanovanja se razvija u smjeru maksimalnog korištenja i uživanja u svim prostorima pa se isto odnosi i na kupaonski prostor. Arhitekti, dizajneri i proizvođači jednako razmišljaju i o malim i velikim površinama kupaonica, kao i različitim rasponima cijena pa je uživanje zagarantirano svima!

Već na prvi pogled kupaonica izgleda kao produženi dio dnevnog boravka – elementi namještaja su dinamični, često postavljeni u kompoziciju u koju se integrira umivaonik, kada i wc školjka. Obavezan element je poličar sa foteljicom ili stolicom, ispunjen knjigama ili dekorativnim predmetima, a dekorativna ambientalna rasvjeta je neizostavna. Zelenilo i prirodan izgled postaju sastavni dio svake kupaonice, a kada se u ovu zonu integrira welnes, uživanje je potpuno. Tuš kabine su sve kompleksnije te sadrže hidromasažne sustave, turske kupelji i infracrveno zračenje. Velika se pažnja daje ekologiji – sve više uređaja štedi vodu i energiju. Ekološki, prirodan izgled, kao i način života postaju i trend i imperativ suvremenog korištenja kupaonice.

U kupaonskom namještaju dominiraju prirodni materijali: kamen, drvo, metal. Metal je sve češći dekorativni detalj ili je čitava konstrukcija elementa metalna, a najčešće se koristi bakar. Dominira mat obrada površine koja uz prirodne tonove – bež prema smeđoj, svijetlosiva, boja pijeska, antracit stvara izuzetno ugodan vizualni doživljaj. Retro izgled kupaonice je prisutan i u namještaju, bilo da se radi o profinjenim ili rustikalnim verzijama.

Sanitarna oprema je vizualno vrlo raznolika i primjenjuju se ovalni i pravokutni oblici. Materijali poput Kerrocka ili Coriana stvorili su nove mogućnosti oblikovanja umivaonika, kada ili tuš kada, a često se koristi i kamen. Novitet su umivaonici i tuš kabine koji svojom površinom i bojom imitiraju beton i cement. Vizualno interesantni i vrlo praktični za održavanje, bit će svakako prihvaćeni na tržištu. Tuš kabine su staklene, ali sve česće od reflektirajućeg stakla koje korisniku pruža puno veću intimu. Sustavi zatvaranja i održavanja kabina sve su praktičniji, a led rasvjeta u tuš kabini je obavezna.

Armature prikazane sa sajmu Cerasie 2013 sve su raznolikije, bilo da se radi o bojama ili materijalima. Osim sjajnih inox armatura, sve je više brušenih, bakrenih, obojanih (crna, bijela, crvena boja). One su vrlo jednostavnog dizajna, retro izgleda ili apstraktnih oblika, za ljubitelje individualnog pristupa opremanju.

Svijet keramičkih pločica postaje sve interesantniji i raznovrsniji. Tehnika printa na keramci je otvorila svijet neograničenih kreativnih mogućnosti. Trend prirode se osjeća i ovom segmentu – pločice imitiraju sve vrste drveta, betona, cementa i mramora u paleti neutralnih boja. Površine su glatke, često mat ili reljefne. Ljubitelji retro stila naći će veliki izbor uzoraka iz razdoblja početka 20.-og stoljeća, ali razrađenih na moderan način „Patchwork“ slaganja. Treći smjer su apstraktne forme i cvjetni motivi, bilo da se radi o malim ili velikim uzorcima. Paleta boja i ovdje je neutralna. Crvena, zelena, plava, ljubičasta su boje koje se javljaju samo u detaljima, a crna i bijela su paleta retro stila.

Svijet mozaika je uvijek vrlo raznolik i elegantan. Mozaici se slažu na način da stvaraju uzorke ili motive na zidu, a oblici su im raznoliki – trokutasti, pravokutni, okrugli, nepravilni. Ovdje su dozvoljene sve boje i postavljaju se na podove, zidove, dijelove namještaja.

Kupaonski radijatori su vrlo dekorativni i rasponom materijala vrlo raznoliki. I u ovom segmentu energetska učinkovitost je vrlo izražena.

Na sajmu Cersaie 2013 svoje proizvode izložila je i hrvatska tvrtka Keramika Modus. I naš je proizvođač popratio svjetske trendove u svijetu keramike pa je za očekivati dobar odaziv kupaca.

Čarobni svijet kupaonica otvorio je niz novih prostornih, funkcionalnih i kreativnih mogućnosti – priuštite si potpuni užitak!

www.interijerNET.hr