Najnoviji trendovi u svijetu podnih obloga

Najnoviji trendovi u svijetu podnih obloga predstavljeni su na vodećem svjetskom sajmu tepiha i podnih obloga Domotex-u, od 11. – 14. siječnja 2014.

Osnovne smjernice trendova 2014/2015 predstavljaju: povratak prirodnim materijalima, suptilna čistoća forme i oblika nasuprot senzualnoj raskoši, koja je i dalje prisutna za sve ljubitelje ovakvog stila. Širok spektar dekora u različitim dimenzijama stvara veliku slobodu u kreiranju podnih obloga, koje moraju zadovoljiti visoke kriterije kvalitete u korištenju kao i održavanju. Jednostavnost polaganja podne obloge kao i akustična svojstva koja osiguravaju nisku razinu buke, osobito su važna u stambenim i poslovnim prostorima.

Osobito popularni materijali su drvo, konoplja, lan, bambus i vuna. Drvo se pojavljuje u svom prirodnom obliku. Iako tretirano sredstvima za zaštitu i trajnost, nastoji se maksimalno sačuvati njegova prirodna struktura, koja dominira u prostoru svojom ljepotom. Izražajni godovi i tragovi crvotočine postaju detalji koje ne treba skrivati već istaknuti. Kada je o drvetu riječ, važno je istaknuti da su popularne i podne obloge od recikliranog drva.

Podne prostirke i tepisi su pravi hit. Nijanse poput bež boje, smeđe, maslinasto zelene, zlatno žute, boje patlidžana, nijansi plave – od kojih se ističe tirkizna, oslikavaju najnovije trendove u svijetu tepiha. U intenzivnijim nijansama se mogu pojaviti crvena, boja ciklame ili limun žuta.

Etno motivi na tepisima oživljavaju tradiciju i spajaju ju s modernim zahtjevima uređenja prostora. Podne prostirke su inspirirane modom, pa mogu imati strukturu kao da su pletene, a osobito popularan je i patchwork uzorak. Izlizan, pohaban izgled – zahtjev je najnovijih trendova. Oblici tepiha su pravokutni, često se kombiniraju 2-3 tepiha u prostoru i to na način da su prebačeni jedan preko drugog. Uz pravokutne ili kvadratične oblike, pojavljuju se i ovalni ili organski s izlizanim rubovima.

Drveni podovi se izrađuju i postavljaju kao brodski pod s dugim daskama u svijetlim, smirujućim ili zagastijim tonovima, kako bi se uspostavila ravnoteža i unio mir u privatne ili javne prostore. Dinamiku unose tepisi svojim bojama, oblikom i dimenzijom. Važnu ulogu igra rasvjeta, jer naglašava boje i kolorističke doživljaje prostora. Tepisi se izrađuju od visokokvalitetnih materijala poput vune i svile. Uzorci su geometrijski i prugasti. Osobito popularan postaje digitalni tisak na tepihu. Moderni orijentalni tepisi su maštoviti na način da osnovni uzorak nije toliko istaknut, do izražaja dolaze nježne nijanse boja koje se gotovo preljevaju i stapaju s uzorcima.

Za sve one koji vole raskoš i glamuroznost trendovi predviđaju unošenje maštovitosti i to na način da se u drvenim podovima izrađuju intarzije od drva trešnje i oraha ili se koriste mozaik parketi. Ukoliko se odlučite za smireniji drveni pod, glamuroznost možete postići raskošnim tepisima od fine vune ili svile, ručno tkanim. Uzorci mogu biti tradicionalni, ali i moderni s kvadratima, krugovima, viticama, cvjetnim i životinjskim motivima. Tepisi postaju umjetnički, a za glamuroznost odaberite smaragdno zelenu, safir plavu, rubin crvenu ili zlatno žutu.

Podne obloga ispunjava gotovo najveći dio prostora, pa je njena izražajnost i ljepota jedna od ključnih za ugođaj cijelog prostora.

www.interijernet.hr