Najuspješniji projekti 2010.

Rezultati natječaja ArchDaily Najuspješniji projekti 2010.

Posjetitelji portala ArchDaily (www.archdaily.com), njih čak 30.000 odabralo je nedavno najatraktivnije svjetske građevine 2010. godine u 14 kategorija.

U kategoriji \’Obiteljska kuća\’ pobijedio je projekt Hunsett Mill iz Norfolka, koji potpisuje arhitektonska tvrtka ACME.

U kategoriji \’Višestambena zgrada\’ pobjedu je odnio projekt studija Teeple – 60 Richmond Housing Cooperative iz Toronta.

Za najuspješniji \’Ugostiteljski objekt\’ proglašen je portugalski Temporary bar, Dioga Aguiara i Terese Otto. Ova atrakcija u Portu stvorena je od 420 kutija s LED rasvjetom!

U kategoriji \’Sakaralni objekt\’, u kojoj se natjecao i hrvatski projekt Roberta Križnjaka i Romana Vukoje, crkva Sv. Luke Evanđeliste u Travnom, pobijedio je kompleks Tampa s Floride, djelo tvrtke Alfonso Arhitects.

Za najatraktivniji \’Kulturni objekt\’ odabran je danski paviljon s EXPO-a Šangaj, djelo studija BIG.

Od sportskih objekata, među kojima se natjecala i naša sportska dvorana \’Arena Zagreb\’, najatraktivnijom je proglašena olimpijska dvorana Richmond Olympic Oval iz Kanade, koju potpisuje Cannon Design.

Most Esch iz Luksemburga, djelo studija Metaform, proglašen je pak najboljom građevinom u kategoriji \’Infrastrukturni objekt\’. U kategoriji \’Industrijski kompleks\’ pobijedila je vinarija Laposa iz Mađarske, djelo studija Peter Kis.

U kategoriji \’Uredska zgrada\’ pobijedilo je djelo studija Rex – Vakko i TV Media centar iz Turske. Muzej umjetnosti iz Sjeverne Karoline, djelo Thomasa Phifera, odnio je pobjedu u kategoriji \’Muzeji\’. Sjedište Vodafonea u Portu, djelo arhitekata Barbosa & Guimaraes, pobjednički je objekt u kategoriji \’Institucije\’.

U kategoriji \’Obrazovna zgrada\’ pobijedio je projekt studija Weiss/Manfredi – centar Diana s koledža Barnard iz New Yorka.

U kategoriji \’Interijer\’ pobijedio je projekt studija Consexto – Closet kuća iz Portugala. Projekt Urban Outfitters iz Pensilvanije, djelo studija Meyer, Scherer & Rockcastle, pobijedio je u kategoriji \’Obnova i rekonstrukcije\’.

Foto: www.archdaily.com