Otvoren natječaj za Graditeljsku nagradu CEMEX

Ovogodišnji natječaj za Graditeljsku nagradu CEMEX bit će otvoren do 18. travnja, nakon čega će Odbor nagrade u svibnju dodijeliti priznanja najboljim prijavljenim radovima. Sudjelovati mogu svi arhitekti, građevinari i investitori s projektima koji su završeni  tijekom 2011. i 2012. godine. Pravo na sudjelovanje imaju projekti pri čijoj je izradi korišteno najmanje pedeset posto CEMEX-ovog cementa.

Nagrade se dodjeljuju u trima kategorijama: Stambene građevine, Javne i poslovne građevine te Infrastrukturne građevine, a u skladu s načelima društveno odgovornog poslovanja, CEMEX je od 2006. godine uveo i dvije posebne nagrade za projekte koji poštuju načela Održive gradnje i Pristupačnosti osobama s posebnim potrebama.

Ovogodišnji hrvatski Odbor nagrade čine trojica stručnjaka iz područja graditeljstva: dr.sc. Ante Mihanović, profesor na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Splitu i član Akademije tehničkih znanosti Hrvatske te član suradnik Akademije znanosti i umjetnosti, profesor Miljenko Domijan, glavni konzervator u Upravi za zaštitu Kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske te naš uvaženi arhitekt Nikola Bašić, također član suradnik Akademije znanosti i umjetnosti, ujedno i jedan od laureata Graditeljske nagrade CEMEX. Odbor nagrade djeluje potpuno nepristrano, dobrovoljno i bez novčane naknade.

Značajke koje će se uzimati u obzir pri ocjenjivanju projekta su njegova izvedba, primjena betona, inovativni prijedlozi uporabe betona, arhitektonsko rješenje, urbani koncept, poštivanje okoliša, projekt konstrukcije te ostalo.

Pobjednički projekti  predstavljat će uspjehe hrvatske arhitekture i graditeljstva na priznatom međunarodnom natječaju, 22. globalnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX (CEMEX Building Award) koja će se u studenom održati u Meksiku.

###

Graditeljska nagrada CEMEX uspostavljena je prije 22 godine sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje tvrtke CEMEX. Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je izvan granica Meksika. Dodjeljuje se najuspješnijim svjetskim projektima u kategorijama Stambene građevine, Javne i poslovne građevine te Infrastrukturne građevine, a posebne nagrade dodjeljuju se i projektima koji poštuju načela Održive gradnje te Pristupačnosti objekata osobama s posebnim potrebama.

Ovo je već sedma godina kako će Hrvatska svojim projektima konkurirati na međunarodnoj sceni na kojoj smo već ostvarili zavidne rezultate. Na prvom nastupu 2006. godine međunarodnu Graditeljsku nagradu i dva druga mjesta odnijele su zadarske „Morske orgulje” u kategoriji Javne i poslovne građevine te „Skradinski most” u kategoriji Infrastrukturne građevine. Na predstavljanju 2008. „FN kuća“ iz Zagreba osvojila je drugo mjesto u kategoriji Stambene građevine, a splitska „Riva“ treće mjesto u kategoriji Infrastrukturne građevine. 2010. godine čak su tri hrvatska projekta nagrađena međunarodnom nagradom i to poslovno-stambeni sklop “P10 – Sukoišan sjever“ iz Splita, osvojio je drugo mjesto u kategoriji Stambenih građevina, višenamjenska sportska dvorana “Krešimir Ćosić” iz Zadra, treće mjesto u kategoriji Javnih i poslovnih građevina, dok je „Sveučilišna knjižnica“ iz Splita, osvojila prvo mjesto u posebnoj kategoriji Održiva gradnja. 2010. godine dvama drugim mjestima okitili su se stambena građevina „Istarska“ u Zagrebu u kategoriji Stambene građevine te zadarska „Poljana Pape Ivana Pavla II.“ u kategoriji Infrastruktura i urbanizam. Prošle godine drugim mjestom na međunarodnoj razini u kategoriji Infrastruktura i urbanizam nagrađen je projekt „Izgradnje valobrana, nove rive i poslovne građevine u Maslinici“ na otoku Šolti.

Martina Bilanovic
Koordinator za odnose s medijima  –  Korporativne komunikacije i javni poslovi –  Hrvatska
Ured: +385(21)201009  Faks: +385(21)201006
Adresa: CEMEX Hrvatska d.d., F. Tuđmana 45, 21212 Kaštel Sućurac
E-pošta: martina.bilanovic@cemex.com
www.cemex.hr