Otvoren natječaj za Graditeljsku nagradu CEMEX

CEMEX Hrvatska i Odbor nagrade otvorili su natječaj za dodjelu Graditeljske nagrade CEMEX koja predstavlja priznanja za iznimna građevinska i arhitektonska postignuća.

Ovogodišnji natječaj za Graditeljsku nagradu CEMEX bit će otvoren do 23. travnja. Odbor nagrade će u lipnju dodijeliti priznanja najboljim prijavljenim radovima. Nagrade se dodjeljuju u četiri glavne kategorije: Stambene građevine, Javne i poslovne građevine, Infrastrukturne građevine i Zajednički prostori. Osim toga dodjeljuju se i četiri posebna priznanja za Održivu gradnju, Inovacije u graditeljstvu, Univerzalnu pristupačnost i Društvenu vrijednost.

Kako je zbog pandemije bolesti covid-19 prošle godine natječaj bio otkazan, tako ove godine sudjelovati mogu svi arhitekti i građevinari s projektima koji su završeni tijekom posljednjih triju godina, 2018., 2019. i 2020. Projekti prijavljeni prošle godine razmatrat će se ove godine, a oni koji su prijavu ostavili nepotpunom moći će je dovršiti tijekom ovog natječaja.

Prijaviti se mogu projekti pri čijoj je izradi korišteno najmanje pedeset posto CEMEX-ovih proizvoda. Značajke koje će se uzimati u obzir pri ocjenjivanju projekta su arhitektonsko rješenje, projekt konstrukcije, postupak gradnje, cjelovita održivost i drugi stručni čimbenici.

I ovogodišnju Graditeljsku nagradu CEMEX prati slogan “Ideje koje grade život”. Tvrtka prepoznaje one radove koji počinju kao obične ideje, a završavaju kao građevinski projekti koji daju vrijednost krajnjim korisnicima. Natjecanje nastoji potaknuti kreativnost i razvoj bolje prakse gradnje te ističe inovacije koje će postati novi standardi izgradnje u budućnosti.

Pobjednički projekti predstavljat će uspjehe hrvatske arhitekture i graditeljstva na priznatom međunarodnom natječaju, globalnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX (CEMEX Building Award) koja će se krajem godine održati u Meksiku, ovoga puta samo u online prijenosu.

Više informacija o natječaju za Graditeljsku nagradu CEMEX možete pogledati na sljedećoj poveznici www.cemex.hr/graditeljska-nagrada-cemex.

###
Graditeljska nagrada CEMEX uspostavljena je sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje tvrtke CEMEX. Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je izvan granica Meksika.

Hrvatska svojim projektima više od desetljeća konkurira na međunarodnoj sceni te ostvaruje zavidne rezultate. Već na prvom nastupu 2006. godine međunarodnu Graditeljsku nagradu i dva druga mjesta odnijeli su zadarske Morske orgulje te Skradinski most, a uslijedio je čitav niz projekata poput splitske Rive, sportske dvorane na zadarskom Višnjiku, Sveučilišne knjižnice u Splitu te brojne privatne stambene građevine koje su razvili istaknuti hrvatski arhitekti i graditelji.

U 2019. godini, projekt Poslovne zgrade u sklopu ugostiteljskog kompleksa Franja u Samoboru odnio je međunarodnu Graditeljsku nagradu CEMEX u kategoriji Javne i poslovne građevine.

Srdačan pozdrav,
Martina Tadin