Otvoren natječaj za Graditeljsku nagradu CEMEX

Solin, 11. ožujka 2010. – CEMEX i Odbor nagrade predstavili su javnosti uvjete natječaja za dodjelu Graditeljske nagrade CEMEX, prestižnog priznanja za građevinska i arhitektonska dostignuća.

Time je otvoren ovogodišnji natječaj za Graditeljsku nagradu CEMEX te je upućen poziv svim sudionicima koji se na natječaj mogu prijaviti do 10. travnja. Sudjelovati mogu svi arhitekti, građevinari i investitori sa svojim radovima i projektima koji su završeni tijekom 2008. i 2009. godine. Nagrade se dodjeljuju u trima kategorijama: Stambene građevine, Javne i poslovne građevine, Infrastrukturne građevine te posebne nagrade u kategoriji Održive gradnje i kategoriji Pristupačnosti. Pravo na sudjelovanje imaju projekti pri čijoj je izradi korišteno najmanje 50 posto CEMEX-ovog cementa. Pobjednički projekti predstavljat će Hrvatsku u Meksiku na globalnoj CEMEX-ovoj Graditeljskoj nagradi (CEMEX Building Award). Ovogodišnji hrvatski Odbor nagrade čine trojica stručnjaka iz područja graditeljstva, arhitekture i kulturne bašitne: dr.sc. Ante Mihanović, profesor Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Splitu i član Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, profesor Miljenko Domijan, glavni konzervator u Upravi za zaštitu Kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske te dipl.ing.arh. Nikola Bašić, jedan od vodećih hrvatskih arhitekata i jedan od pobjednika s prošlih izdanja Graditeljske nagrade CEMEX. \”Hrvatska je zemlja inovacija i ideja, kao i velikog građevinskog potencijala. Izuzetno je važno upravo u ovom trenutku nastaviti poticati unapređenje graditeljstva u Hrvatskoj, čemu CEMEX svojom nagradom daje poseban doprinos. U stručnim je krugovima ova nagrada pitanje prestiža te je postala mjerilo profesionalnosti i inovativnosti u izvedbi građevinskih projekata\”, istaknuo je dr.sc. Ante Mihanović prilikom predstavljanja programa nagrade.

Pri otvaranju natječaja član Uprave CEMEX-a, Zlatko Jelić, izjavio je: \”U ime tvrtke želim ovim putem iskazati zadovoljstvo što smo i u teškim vremenima kada graditeljstvo trpi velike štete od globalne krize, pronašli snagu i interes da promoviramo struku i ukažemo na najkvalitetnije projekte. Oni nam daju taj potrebni optimizam i nadu kako oporavak nije daleko. Ujedno zahvaljujem našem Odboru i želim im da s entuzijazmom krenu u proces odabira najboljih.“ Prijavu na natječaj potrebno je dostaviti u CEMEX Hrvatsku najkasnije do 10. travnja 2010. godine, a dodatne informacije mogu se dobiti na službenoj web stranici tvrtke www.cemex.hr. ### Graditeljska nagrada CEMEX je uspostavljena prije 19 godina sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje tvrtke CEMEX. Dodjeljuje se najuspješnijim svjetskim projektima u kategorijama Stambene građevine, Javne i poslovne građevine te Infrastrukturne građevine, a posebne nagrade dodjeljuju se i projektima koji poštuju načela održive gradnje te dostupnosti objekata osobama s posebnim potrebama. Danas ova nagrada predstavlja jasan odraz i opredjeljenje CEMEX-ovog aktivnog sudjelovanja u međunarodnoj graditeljskoj kulturi. Hrvatska već četiri godine svojim projektima konkurira na međunarodnoj sceni gdje su do danas ostvareni vrlo zapaženi rezultati: Zadarske orgulje i Skradinski most osvojili su druga mjesta 2006. godine u svojim kategorijama, dok je FN kuća iz Zagreba osvojila drugo, a splitska Riva treće mjesto u 2008. godini.

Kontakt za medije: Martina Bilanović Tel: 021 201 009 Fax: 021 201 006 Mob. 099 217 92 41 e-mail: martina.bilanovic@cemex.com

www.cemex.com