Peter Stutchbury Dani Orisa Dubrovnik 2

Peter Stutchbury predstavnik je nove generacije australskih arhitekata.

Jedan je od mentora International Master Classa, cijenjene škole arhitekture pod vodstvom Glenna Murcutta. Peter je bio gost predavač na brojnim sveučilištima u SAD-u, Europi i Južnoj Americi, a trenutačno je profesor na Sveučilištu Newcastle u Australiji. Jedna od njegovih brojnih realizacija je i nedavno dovršena kuća za modnog dizajnera Isseya Miyakea.

Od 1995. njegova je tvrtka osvojila više od četrdeset nagrada Kraljevskog australskog instituta arhitekata. Peter je prvi arhitekt koji je osvojio dvije Nacionalne nagrade za arhitekturu za rezidencijalne i javne zgrade (2003. i 2005. godine). Godine 1999. osvojio je nagradu National Metal Industries, a 2000. i 2008. nagradu Australian Timber Award. Godine 2006. Peter je osvojio drugu nagradu na talijanskome natječaju Inovativne arhitekture – dizajn i održivost, a 2008. tvrtka je pobijedila na natječaju Living Steel za stanovanje u ekstremnim klimatskim uvjetima u Rusiji. Tvrtka Peter Stutchbury Architecture izlagala je radove po čitavoj Australiji, u Njemačkoj, Japanu, Luksemburgu, Francuskoj, Novome Zelandu, Južnoj Africi, Namibiji, sad-u i Sloveniji, kao i na Bijenalu arhitekture u Italiji 2006. i 2008. godine. Nedavno je dovršio kuću u Japanu za vodećega modnog dizajnera Isseya Miyakea.

U Orisu broj 85 možete pročitati članak o ‘Nevidljivoj kući’ Petera Stutchburya te intervju s Peterom i njegovim kolegom Richardom Leplastrierom.

Izdvojeni projekti:

Bangalay House, Buderoo National Park, Australija, 2000. – 2003.

Cliff Face House, Pittwater, Australija

Cherepovets House, Cherepovets, Russia

Verandah House, Bayview, Australija, 2000. – 2004.

West Head House, Clareville Beach, 1985. – 1991.

www.ozetecture.org/tutors/australian-tutors/peter-stutchbury-projects

Više >>>  www.oris.hr