Predstavljena akcia NEXE crijepa i partnera Kemis Termoclean

Akciju su predstavili regionalni direktor Nexe Grupe za RH g. Domagoj Njegovan, direktor Dilja d.o.o. Vinkovci g. Ivan Abramović i komercijalna direktorica Kemis Termocleana d.o.o. Zagreb gđa. Sonja Marić. Tvrtka Kemis Termoclean d.o.o. Zagreb ovlašteni je sakupljač otpada koji sadrži azbest, a Dilj d.o.o. Vinkovci hrvatski je proizvođač glinenog crijepa.

Akcija koja će trajati od 15.09. do 15.11.2010. godine namijenjena je fizičkim osobama koje na krovovima svojih domova ili pomoćnih objekata imaju azbestne ploče. U razdoblju trajanja akcije, fizičke osobe mogu pozivom na besplatni broj 0800 200 123 dogovoriti besplatan odvoz opasnog otpada u obliku azbestnih ploča, a zauzvrat dobiju kupon kojim mijenjaju kvadrate štetnih ploča s kvadratima Nexe crijepa u vrijednosti 2 kn/kg azbestne ploče. Kupon se može iskoristiti kod prodajnih partnera Nexe Grupe – u trgovinama građevinskim materijalom diljem Hrvatske.

Cjelokupni postupak prikupljanja i zbirnjavanja azbestnih ploča vršit će se u skladu s propisima Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i ugovorom sklopljenim s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Posebno je naglašeno da se građani prilikom postupanja s azbestnim pločama moraju pridržavati posebnih pravila, a koja su definirana i Uputom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o postupanju s građevinskim otpadom koji sadrži azbest. Prema toj uputi, fizičke osobe koje će same uklanjati pokrovne azbestne ploče, tijekom uklanjanja trebale bi takve ploče cijelo vrijeme prskati vodom, te pažljivo demontirati, kako ne bi došlo do lomljenja. Ploče se ne smiju bacati s krovova, već pažljivo spustiti i složiti na mjesto pristupačno za prijevoz. Preporuča se i primjena zaštitnih sredstava u vidu maske, rukavica i zaštitne odjeće. Ipak, najbolje bi bilo ovaj posao prepustiti ovlaštenim osobama.Proizvodnja, promet i uporaba azbestnih vlakana u RH zabranjena je Listom otrova iz 2005. godine, a Europski parlament je još 1976. godine donio Direktivu o ograničavanju proizvodnje i upotrebe azbesta s naglaskom da do 1. siječnja 2005. godine sve zemlje članice Europske unije moraju napustiti i potpuno zabraniti upotrebu određenih opasnih tvari među kojima je i azbest.

Proizvodnja, promet i uporaba azbestnih vlakana u RH zabranjena je Listom otrova iz 2005. godine, a Europski parlament je još 1976. godine donio Direktivu o ograničavanju proizvodnje i upotrebe azbesta s naglaskom da do 1. siječnja 2005. godine sve zemlje članice Europske unije moraju napustiti i potpuno zabraniti upotrebu određenih opasnih tvari među kojima je i azbest.

Azbest se počeo upotrebljavati početkom prošlog stoljeća, a njegova primjena u građevinarstvu (izolacijski materijal, pokrov, zaštita od buke, požara ili topline) intenzivirala se sredinom prošlog stoljeća. Zbog njegovih tankih vlakana, a uslijed lomljenja ili oštećenja azbestnih ploča, lako se mogu udahnuti što izaziva opasne i smrtonosne bolesti pluća. Zbog toga je iznmno važno propisano rukovati s ovom vrstom opasnog otpada.S druge strane, glineni crijep u potpunosti je ekološki građevinski materijal neškodljiv za ljudsko zdravlje. Nexe glineni crijep ekološki crijep zato što se proizvodi od ekološkog energenta plina, prirodnih materijala gline i vode te ima mogućnosti oporabe recikliranjem.

O Dilju d.o.o. Vinkovci Tvrtka Dilj d.o.o Vinkovci osnovana je davne 1922. godine kao tvrtka za proizvodnju crijepa. Trenutno zapošljava 285 radnika i u potpunosti je u vlasništvu hrvatskog kapitala.

Od većih ulaganja u Dilju, pod okriljem Nexe Grupe, važno je istaknuti 2004. godinu kada je puštena u rad linija za proizvodnju crijepa novog imena GLINEX, vrijedna 11 milijuna eura. U studenom 2009. godine u rad je puštena nova tvornica „Slavonka“ za proizvodnju crijepa velikog formata Oktavijan i Cezar. Investicija je iznosila nešto manje od 200 milijuna kuna i predstavljala je jednu od najvećih investicija u hrvatsko gospodarstvo u 2009. godini.Pripreme i početak izgradnje dokumentiranog Sustava upravljanja kvalitetom o ovoj tvrtki počele su u ljetnim mjesecima 2004. godine, a danas poslovanje Dilja obilježava i certifikat ISO 9001:2008.U Dilju je provedena i svjetski poznata metodologija «20 ključeva». Riječ je o zaštićenom i licenciranom sustavu za kontinuirano poboljšanje poslovnih procesa određene tvrtke korištenjem usporedbe, znanja i motivacije svih zaposlenih. Sve je započelo edukativnim treninzima i obučavanjem zaposlenika za primjenu ove metodologije.Dilj d.o.o. je tvrtka tradicije i kontinuiteta, odnosno tvrtka orijentirana na kupca, koja kontinuirano nastoji ispuniti očekivanja kupaca s obzirom na kvalitetu i cijenu svojih proizvoda i usluga.

O Nexe Grupi

Nexe Grupa poslovni je sustav koji djeluje u 3 zemlje (Hrvatska, Srbija i Bosna i Hercegovina), uključujući proizvodne odjele u Keniji, Pakistanu i Ugandi. Sjedište Nexe Grupe je u Našicama. Organizacijska struktura Grupe tržišno je orijentirana kroz sljedeće regije:

  • Našicecement,
  • Regija Hrvatska,
  • Regija Srbija,
  • Regija BIH,
  • Dodatne djelatnostiNexe grupa trenutno zapošljava 3.615 zaposlenika na svim tržištima na kojima posluje.
  • O Kemis Termocleanu
  • Poduzeće Kemis-Termoclean d.o.o. nudi cjelovita rješenja na području gospodarenja otpadom, te industrijskih i kemijskih čišćenja. Osnovani smo 2007. godine udruženjem tvrtki Kemis d.o.o. i Termoclean-Zg d.o.o.. Time smo proširili spektar djelatnosti i snizili troškove u želji da dodatno učvrstimo poziciju na tržištu, a u korist naših klijenata
  • Posebno možemo istaknuti sljedeće djelatnosti:
  •  Sakupljanje i skladištenje opasnog i neopasnog otpada; kemijska čišćenja – bajcanja – novih termoenergetskih, petrokemijskih, rafinerijskih i drugih postrojenja, te opreme u eksploataciji; kemijska čišćenja spremnika, cjevovoda i opreme od taloga ugljikovodika; čišćenja odvajača ulja i masti od voda u objektima za pripremu hrane (kuhinjski mastolovci); ultrazvučno čišćenje koksiranih i zapečenih naslaga ugljikovodika i drugih depozita sa dijelova motora; filtera ulja i zraka, cijevnih izmjenjivača topline i sl.; biotehnologijaTvrtka posjeduje implementiran sustav upravljanja kvalitetom prema normi ISO 9001:2008 i sustav upravljanja okolišem prema normi ISO 14001:2004.Naša misija je kvalitetnom realizacijom naših usluga (sakupljanje i obrada opasnog i neopasnog otpada, te industrijska i kemijska čišćenja), trajno održavati zadovoljstvo naših kupaca na najvišoj razini, uz istovremenu brigu o zaštiti čovjeka i okoliša i očuvanju prirodnih resursa.www.nexe.hr