Prvi simpozij o zelenoj gradnji u Hrvatskoj

Održan je prvi simpozij o zelenoj gradnji u Hrvatskoj u Društvu arhitekata Zagreba u organizaciji Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj s osnovnim ciljem poticanja zelene gradnje u našoj zemlji.

Uzevši u obzir da od 2004. godine europsko zeleno investicijsko tržište raste u prosjeku 20 posto godišnje te da se procjenjuje da će do 2014. vrijednost tog tržišta doseći 573 milijardi eura, kao osnovni cilj simpozija organizatori su odredili potaknuti temu zelene gradnje u Hrvatskoj i otvoriti raspravu o Savjetu za zelenu gradnju u Hrvatskoj kao platformi za razvoj zelene gradnje, o globalnim i lokalnim aktivnostima na tom području te o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti održivog razvoja u graditeljstvu u Hrvatskoj.

Također i o mogućnostima i izazovima progresivnog napretka zelene gradnje u Hrvatskoj te povezivanju interesnih strana na temu zelene gradnje i razmjeni iskustava.Istaknuto je kako je zelena gradnja prilika za dionike da bolje ulažu, smanje utjecaj gradnje na okoliš, poboljšaju kvalitetu unutarnjeg okoliša za stanara te smanje troškove vezane uz upravljanje građevinom. Prema izvorima Centra za obnovljivu energiju europske su građevine odgovorne za emisiju 50 posto ugljičnog dioksida, 35 posto potrošnje materijala, 45 posto potražnje energije i 10 do 35 posto otpada koji se odlaže na odlagalištima otpada.Tvrdi se da je za te brojke odgovoran jako raspostranjen previd ogromnih mogućnosti za unaprjeđenje energetske učinkovitosti i gospodarenja sirovinama prilikom projektiranja i upravljanja građevinama.Prvom simpoziju o zelenoj gradnji u Hrvatskoj nazočili su predstavnici tvrtki, organizacija i institucija u Hrvatskoj koji imaju direktan doticaj, utjecaj i aktivno sudjeluju u planiranju, kreiranju i gradnji građevina u Hrvatskoj te time i interes za zelenu gradnju te oni koji potječu iz bilo kojeg područja vezanog uz gradnju.

www.gbccroatia.org