SPVH konferencija – Onoviljiva energija/obnovljiva kultura

Konferencija je po prvi puta kod nas objedinila stručnjake s područja tehnologija, politike, umjetnosti, energetike i održivosti koji su tijekom dva dana u prostoru muzejske dvorane Gorgona podijelili svoja znanja i iskustva vezana za obnovljivu energiju, s naglaskom na interdisciplinarnim i umjetničkim praksama. Dotaknuta su pitanja klimatskih promjena, uloge kulturnog sektora u osvještavanju o njima, energetske učinkovitosti, čuvanja, proizvodnje i potrošnje energije, utjecaja hranidbenog lanca na okoliš, alternativnih metoda građenja zgrada, političke volje da se donesu promjene na zakonodavnoj razini, ali i volje svakog od nas kao pojedinca da preispitamo trenutni način života i uložimo napor da živimo održivo.

Konferencija je pokrenuta na inicijativu umjetnika Davida Smithsona koji ovim događanjem počinje trogodišnji projekt Pučka kuća na solarni pogon (Solar Powered Vernacular House – SPVH) koji ima za cilj stimulirati, voditi i ujediniti napore u promicanju obnovljivih izvora energije. U predavanju kojim je otvorio konferenciju predstavio je plan po kojem će se 2015. godine izgraditi Pučka kuća na solarni pogon na krovu zgrade MSU-a. Taj izložbeni paviljon, izgledom baziran na tradicionalnoj hrvatskoj drvenoj kući, bit će sinteza tradicijskih znanja i novih tehnoloških inovacija. Paviljon će biti mjesto susreta i promišljanja strategija korištenja obnovljivih izvora energije, spajajući znanstvene spoznaje s umjetničkim praksama. Izgradnji paviljona prethodit će radionice koje će se provoditi tijekom 2014. godine.

Organizatori ovog događanja bili su Muzej suvremene umjetnosti, Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) i Otvoreni likovni pogon. Konferencija je ostvarena u partnerstvu s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Njemačkim društvom za međunarodnu suradnju (GIZ) i Heinrich Boell Stiftung Zagreb te uz podršku Ministarstva kulture RH, Ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba i Turističku zajednicu Grada Zagreba. Autor projekta je David Smithson, a kustos Tihomir Milovac.