Start-stop sustav za vožnju na inerciju

– faze vožnje na inerciju, bez buke i s nula emisije 30 posto vremena

– funkcija se može kombinirati s bilo kojim tipom motora s unutrašnjim izgaranjem

– ekonomičan sustav smanjuje emisije CO2 u stvarnim prometnim uvjetima

– dr. Rolf Bulander: „Vožnja na inerciju sa start-stop sustavom postat će svakodnevna opcija na automobilima – baš kao i klimatizacija.“

Boscheva nova funkcija vožnje na inerciju sa start-stop sustavom omogućuje vozačima svih vozila s motorima s unutrašnjim izgaranjem da velike dijelove svog putovanja proputuju s nula emisija, bez buke i s niskim otporom. Ova inovativna tehnologija isključuje motor kada se vozilo kreće, tako da uopće ne troši gorivo. Uvijek kada vozilo samim okretanjem kotača može održavati brzinu, primjerice na blagoj nizbrdici, motor se isključi. Čim vozač dotakne papučicu gasa ili kočnice, motor se ponovno pokrene.

Ispitivanja koja je proveo Bosch pokazala su da motor s unutrašnjim izgaranjem oko 30 posto vremena radi bez potrebe, što znači da vozilo oko trećinu svakog putovanja može jednostavno voziti na inerciju. Iako te faze nisu uzete u obzir u Novom europskom voznom ciklusu (NEDC), u stvarnim prometnim uvjetima ta funkcija vozačima će omogućiti uštedu goriva od otprilike 10 posto. „Funkcija vožnje na inerciju sa start-stop sustavom je povoljna, može se kombinirati s bilo kojim tipom motora s unutrašnjim izgaranjem, a znatno smanjuje potrošnju goriva“, rekao je dr. Rolf Bulander, član upravnog odbora društva Robert Bosch GmbH.

Inovativnost sustava uvelike je rezultat poboljšanog softvera i koristi koje isti izvlači iz postojećih senzorskih podataka. Osim toga, start-stop pokretač konfiguriran je da se nosi s većim opterećenjima i da omogući brža ponovna pokretanja. S druge strane, sustav zahtijeva malo dodatnih komponenti i može se integrirati u skoro svako vozilo na svijetu. Bilo da voze dizelske automobile u Europi, benzinske modele u Sjevernoj Americi ili vozila na stlačeni prirodni plin u Aziji, vozači posvuda imat će koristi od te nove tehnologije, ali i okoliš. Na kraju krajeva, smanjena potrošnja goriva također znači i manje emisije CO2. U Njemačkoj je u 2012. prodano oko tri milijuna novih vozila. Sukladno statistici, prosječna godišnja udaljenost koja se prijeđe je 11.500 kilometara. Kada bi svaki novi automobil bio opremljen sustavom za vožnju na inerciju i zbog toga emitirao samo 10 grama CO2 po kilometru manje, teoretsko godišnje smanjenje u količini CO2 bilo bi preko 30.000 tona.

Uskoro će se svi voziti na inerciju

Zahvaljujući prijenosima s dva kvačila, neka vozila već danas imaju ugrađenu „jednostavnu“ verziju sustava vožnje na inerciju. Čim vozači maknu stopalo s papučice gasa, sustav prebacuje motor u prazni hod. Iako to znači da se vozilo samo kotrlja na kotačima, gorivo se troši jer motor i dalje radi u praznom hodu. Boschevi start-stop sustavi, koji su doživjeli uspjeh diljem svijeta, u potpunosti isključuju motor. Prva generacija sustava isključuje motor samo kada se vozilo potpuno zaustavilo, dok poboljšani start-stop sustav isključuje motor čim se vozilo zaustavlja u praznom hodu, primjerice prije semafora. Nasuprot tome, čim vozač makne stopalo i s papučice gasa i kočnice, vozila opremljena novom start-stop funkcijom za vožnju na inerciju isključuju motor dok su još u pokretu, što dodatno štedi gorivo. Baš zato što motor nije spojen s pogonskim kotačima, vozilo može voziti dulje nego npr. sa sustavom za prekid dotoka goriva kada se ne koristi papučica gasa.

„U Boschu su uvjereni da će vožnja na inerciju sa start-stop sustavom uskoro postati svakodnevna opcija u automobilima, baš kao i klimatizacija“, rekao je Bulander. Bosch ugrađuje funkcije za štednju goriva u mnoge svoje inovativne proizvode. Jedan je takav primjer elektroničko kvačilo (eClutch), zbog kojeg se opcija vožnje s ugašenim motorom može ponuditi čak i u vozilima s ručnim mjenjačem. Čim je faza vožnje na inerciju moguća, elektroničko kvačilo automatski se odvaja i motor se isključuje. Funkcija vožnje na inerciju također je dostupna kao dodatak za Boschev hibrid iz početnog cjenovnog razreda, sustav povećanja okretnog momenta i obnavljanja energije (boost recuperation system), što omogućava još veću uštedu goriva. Opremljen sa snažnijim generatorom i kompaktnom litij-ionskom baterijom, taj 48-voltni hibrid samo kroz elektrifikaciju uštedi oko 15 posto goriva. U stvarnim prometnim uvjetima i opremljen s funkcijom vožnje na inerciju koja isključuje motor, taj hibrid može postići uštede goriva od dodatnih deset posto, ili sveukupno 25 posto. Nedavno razvijena, ekonomična Boscheva funkcija za vožnju na inerciju sa start-stop sustavom može raditi s bilo kojim hibridnim ili motorom s unutrašnjim izgaranjem te stoga ima širok raspon primjena. To je jedan od razloga zašto je izglasana za „Najinovativniju tehnologiju“ u „Zelenoj“ kategoriji na događanju Večera za pobjednike u organizaciji njemačkog časopisa za autoindustriju Automobil Produktion.

www.bosch.com