Suvremena norveška arhitektura #7

Suvremena norveška arhitektura #7 je posljednji u nizu pregleda suvremene norveške arhitekture. Cilj ovih izložbi u produkciji Norveškoga nacionalnog muzeja umjetnosti, arhitekture i dizajna jest predstaviti presjek najboljih radova norveških arhitekata u nekoliko proteklih godina i na taj način dokumentirati, sažeti, te ako je moguće i prepoznati tendencije prepoznatljive norveške arhitekture.

Namjera ove izložbe jest prezentirati kvalitetu individualnih radova i naglasiti društveno značajne aspekte norveške arhitektonske scene.  Izložba također igra važnu ulogu u postupku odabira radova za zbirku Nacionalnog muzeja. Odabrani radovi uključuju sve: od malih odmorišta i  obiteljskih kuća do složenih građevnih zadataka. Kroz mnogobrojne pristupe – fotografiju, film, crteže, nacrte i makete u različitim mjerilima i prikazima –izložba predstavlja složen uvid u norvešku arhitekturu u proteklih pet godina, izgrađenu u Norveškoj i u inozemstvu.

Otvorenje izložbe biti će 25. travnja u 19 sati U Gliptoteci HAZU, a izložba ostaje otvorena od 25. travnja – 13. svibnja 2012.

Povodom izložbe, 26. travnja 2012. u 18 sati na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu

predavanja o suvremenoj norveškoj arhitekturi će održati Nina Berre, voditeljica odjela za arhitekturu Norveškog nacionalnog muzeja za umjetnost, arhitekturu i dizajn i kustosica izložbe te Geir Brendeland, osnivač i partner u uredu Brendeland & Kristoffersen Arkitekter AS.

Izložbu organizira Norveško veleposlanstvo u suranji s časopisom oris i udrugom Oris – Kuća arhitekture.