Svečano obilježena 60. obljetnica HSGI-a i 65. obljetnica izlaženja časopisa Građevinar

U sklopu obilježavanja 60. obljetnice Hrvatskoga saveza građevinskih inženjera (HSGI) i 65. obljetnice izlaženja časopisa Građevinar u zagrebačkom hotelu International  19. i 20. studenoga ove godine održava se stručno-znanstveni skup ‘HRVATSKI GRADITELJSKI FORUM 2013’, koji je organizirao Hrvatski savez građevinskih inženjera.

‘Odluka o pokretanju ovoga skupa proizlazi iz činjenice da je hrvatsko graditeljstvo danas u velikoj krizi i može se sa sigurnošću reći da je trenutačni položaj hrvatskog graditeljstva vjerojatno najlošiji u proteklih pedesetak godina. Neaktivnosti u sektoru graditeljstva vrlo će brzo dovesti do gubitka referencija i stručnog kadra, a to je vrlo važna komponenta svakog budućeg natječaja. Ne pokrenu li se uskoro veće investicije u ovome sektoru, može se očekivati, a već je dijelom i započelo, postupno propadanje hrvatskoga graditeljstva procesom nestajanja građevinskih tvrtki’, istaknuo je u svom uvodnom govoru prof.dr.sc. Stjepan Lakušić, dipl. ing. građ., glavni urednik časopisa Građevinar te dodao:

‘Zbog nedostatka investicija, građevinska operativa u Hrvatskoj stagnira i ostaje bez kvalitetnih referencija dok strane tvrtke koje su već prisutne na domaćem tržištu imaju financijski moćnije vlasnike i lakše im je opstati i u ovim kriznim vremenima. Iako je građevinska struka, naročito iz područja usluge projektiranja, nudila pripremu i izradu projekata koji objektivno u procesu građenja predstavljaju najmanji trošak, nije se na vrijeme reagiralo. Stoga se ni stranim ni domaćim investitorima nema što ponuditi da ulože svoj kapital, a država se našla u položaju da ne može pomoći u izlasku iz krize, ne samo graditeljstvu nego i ostalim sektorima vezanima uz graditeljske djelatnosti’.

Dodjela nagrada za najbolje diplomske i doktorske radove

Nakon svečanog uvoda posvećenog obljetnicama i osvrta na stanje u hrvatskom građevinskom sektoru uslijedila je dodjela nagrada za najbolje diplomske i doktorske radove. Kristijan Jurić, mag.ing.aedif., Domagoj Nakić, mag.ing.aedif., Nina Čeh, mag.ing.aedif. te Ivan Žigo, mag.ing.aedif. primili su nagrade za najbolje diplomske radove. Nagrade za nabolje doktorske radove dobili su dr. sc. Ivan Marović i dr.sc. Neno Torić.

Čak 29 predavanja održat će se u sklopu dvodnevnog skupa

Poslije dodjele nagrada uslijedila su brojna stručna predavanja. U sklopu dvodnevnog skupa održat će se čak 29 predavanja. Kao pradavači nastupit će: Stjepan Lakušić, Alen Harapin, Roko Žarnić, Klemen Grebenšek, Ivica Završki, Saša Marenjak, Ivica Boko, Neno Torić, Bernardin Peroš, Ivan Vrkljan, Marijan Skazlić, Davor Krasić, Zdenko Lanović, Zlatko Šavor, Mirko Orešković, Mićo Ljubenko, Petar Đukan, Boris Čupić, Zvonimir Sever, Mladen Jošić, Igor Oppenheim, Filip Filipec, Joško Mikulić, Darko Peričić, Tihomir Domazet, Dragan Blažević, Zdravko Jurčec, Miljana Brkić, Željka Šarić, Leo Penović, Boris Huzjan, Sanjin Pešut Velebit, Jacek Kawalec, Nikica Valentić i drugi.

‘Podizanje konkurentnosti hrvatskoga graditeljstva kroz inovacije i nove tehnologije’,’Djelovanje požara na građevine’, ‘Geotehnička problematika građenja tunela, iskustva i mogućnosti’, ‘Suvremene tehnologije betona za gradnju i sanaciju građevina’, ‘Kriteriji za planiranje izgradnje Park & Ride objekata u gradu Zagrebu’, ‘Most kopno – otok Čiovo u Trogiru’, ‘Predstečaj u graditeljstvu’, ‘Razlozi propadanja hrvatskoga građevinarstva’, ‘Promjene u radu HKIG i statusu njenih članova radi usklađivanja s pravnom stečevinom EU’, ‘Izgradnja sveučilišnog kampusa Borongaj – najveća buduća investicija u Hrvatskoj’, ‘Mogućnosti hrvatskog graditeljstva na današnjem brzom i modernom tržištu’, ‘Konkurentnost građevinskih tvrtki malih zemalja’, ‘Hrvatski građevinari na stranim tržištima’, ‘Projekt izgradnje nove zračne luke Zagreb’, ‘Pokretanje investicija u graditeljstvu – izlaz iz gospodarske krize’ – samo su neke od brojnih tema koje će pritom biti obrađene.