Top tema Light + Building 2014: Svjetlo I zdravlje

Treći fotoreceptor – svjetlo kontrolira unutarnji sat

Kako bi to uopće bilo moguće možemo zahvaliti otkriću koje su otkrili istraživači tek prije deset godina: Godine 2002 su uz rukavac I šipke otkrili I treći fotoreceptor u oku takozvanu ganglion stanicu koja je raspodjeljena na mrežnici. Neobično na tome je: ove stanice ne služe za vid. Umjesto toga su izravno povezane s područjem mozga, koji kontrolira naš “unutarnji sat” I tijelo I njegovo mijenjanje tvari za vrijeme aktivnosti po danu I za vrijeme mira po noći. Istraživanja su pokazala kako točno dnevna svjetlost utječe na naše tijelo I zašto imamo popodne energetske krize, zašto smo navećer osjetljivi na bolove i zsšto ujutro naše kratkoročno pamćenje najbolje radi. Ljudi koji rade u industriji I koji dominiraju s fiksnim vremenom I koji ne mogu imati prirodni bioritam trebaju rasvjetno rješenje koje pozitivno utječe na ritam ljudi.

Utjecaj dinamične rasvjete

Utjecaji biološke učinkovite rasvjete su trenutno dobri za uredska radna mjesta te se koriste I u tim područjima. Takozvana arhitektura dnevne svjetlosti se što je više moguće oslanja na intenzivno korištenje prirodnog dnevnog svjetla te se pri potrebi prebaci na umjetno svjetlo.  U sobama ili zgradama s malo dnevnog svjetla se može simulirati prirodna dnevna svjetlost kroz moderne izvore svjetlosti I sustavima za svjetlo kako bi se postigao jednak biološki efekt: ujutro je dodana plava komponenta svjetla za uzbuđenje, svijetlo plavo svjetlo za povećanje koncentracije svjetli popodne a nježno svjetlo u žutim ili narančastim tonovima svjetli u večernjim satima. Istraživanja pokazuju kako radnici bolje spavaju a da su danju moćniji, što je često popraćeno s povećanjem opće dobrobiti što naravno utječe na rad I motivaciju.

Koriste se takozvana biološki učinkovita svjetlosna rješenja, naravno također I u području zdravstva I obrazovanja: dinamičko osvjetljenje se koristi primjerice u okviru istraživanja u staračkom domu u Austriji I u većinskim demencijama. One često pokazuju nepravilan ritam spavanja I buđenja što dovodi do nemira. Istraživači su napravili svjetlosno rješenje koje može odigrati svjetlosni scenarij s obzirom na jačinu svjetla I temperaturu boje. Rezultat: Stanovnici su zbog svjetla bili pozorniji, komunikativniji I aktivni. Zahvaljujući dnevnim aktivnostima, čak je I ritam spavanja I buđenja bio normalan, time su se manje koristila  sredstva za spavanje. Drugo istraživanje se provelo u školi, što je pokazalo da su školarci zbog dinamične svjetlosti koncentriranije radili I bili mirniji u razredu.

Određeno upravljanje svjetlosti prema ljudima u „LifeCycle Tower One“

Pritom se ne dolazi samo do svjetline I boje svjetlosti. Također su ključni I kutevi padanja, dinamika kao I udio direktnog I indirektnog svjetla za djelotvornu simulaciju tijeka dana I biološki učinak svjetla. Kako u praksi može izgledati ljudski ritam koji se određuje prema dinamičnoj svjetlosti pokazuje inovativna poslovna zgrada Dornbirn u Austriji. „LifeCycle Tower One“ je prva svjetska drvena hibridna kuća od osam katova: tako se vidi iznutra drvena konstrukcija dok je izvana izrađena od aluminija. U skladu s održivom gradnjom se koristi inteligentni sustav za upravljanje svjetlosti. Preko gumba za dnevnu svjetlost na krovu zgrade, može se svaki puta odrediti točan ulazak dnevnog svjetla. U skladu s tim, sustav kontrolira, prema potrebi, umjetno svjetlo za svaki prostor individualno. Također se mogu odrediti time i temperatura boje I količina svjetla. Za štednju energije su u zgradu ugrađeni senzori, kako bi se svjetlo I grijanje upalili samo onda kada je to zbilja potrebno.  Pokraj pozitivnih efekata na ljude, maksimalno iskorištavanje dnevne svjetlosti omogućava znatnu uštedu energije. Tako se mogu troškovi za ugradnju I koncept dinamičnog osvjetljenja relativno brzo amortizirati – osim toga dolazi i do motivacije, veće sposobnosti rada I zdravijih zaposlenika. „Svjetlo I zdravlje“ pripada top temi na Light + Building od 30. ožujka do 4. travnja 2014 U frankfurtu na Majni. Na svjetskom sajmu za tehniku svjetla I zgrade pokazuju međunarodni proizvođači, osim svjetla I inovativne tehnologije na bazi LED-a ili OLED-a, sustave za inteligentno upravljanje svjetla, koji omogućuju dinamično svjetlo prema potrebama ljudi.

www.light-building.com