Wienerberger Brick Award 2014.: Wang Shu na sjednici žirija u Beču

Beč, 13. lipnja 2013. –  Svake druge godine, međunarodna nagrada Wienerberger Brick Award, s čijom je dodjelom započeto još 2004. godine, raspisuje se s ciljem otkrivanja novih,  modernih i inovativnih ostvarenja vezano uz najbolje arhitektonske realizacije u kojima je korištena opeka.

I ove godine, povodom Wienerberger Brick Award 2014, međunarodni arhitektonski kritičari i novinari pozvani su da dostave prijedloge za izvanredne arhitektonske realizacije u kojima je korištena opeka. Relevantni kriteriji koji su pri tom korišteni uključuju inovativni arhitektonski dizajn, izvrsnost u korištenju opeke kao i funkcionalnost, održivost i energetsku učinkovitost zgrada.

1. lipnja 2013. godine Wienerberger je tako okupio međunarodni žiri stručnjaka koji se sastao u Beču vezano uz konačni izbor nagrađivanih projekata. Kao i prethodnih godina, na istom su se mjestu ovim povodom našla vodeća imena svjetske arhitekture – dobitnik nagrade Pritzker Architecture i zasigurno  najistaknutiji član žirija arhitekt Wang Shu (Kina), Vera Yanovshtchinsky (Nizozemska), Ewa Kurylowicz (Poljska) i Pavol Paňák (Slovačka).

“Vrlo sam sretan što je  Wienerberger uspio u članstvo žirija za Brick Award  dobiti osobu poput svjetski priznatog arhitekta Wang Shu-ia. Wienerberger Brick Award nije samo priznanje i razlikovna dimenzija u kvaliteti za arhitekte koji rade s opekom kao prirodnim građevinskim materijalom na uzoran način, već i sredstvo za izvrsno promicanje međunarodne razmjene ideja u području budućih arhitektonskih realizacija od opeke.  Naš žiri renomiranih arhitekata iz Europe i Azije upravo zato jest izvrsna kombinacija za komunikaciju našu poruku “, rekao je Johann Windisch, predsjednik Uprave Bricks & Tiles Europe, Wienerberger AG.

„Kad govorimo o opeki, ljudi misle da je riječ o tradiciji. No, u ovom natjecanju možete pronaći mnogo radova s potpuno novim pristupima, a oni daju opeki novi smisao i novi osjećaj. Mislim da je to posebno važno“, istakao je dobitnik nagrade Pritzker Architecture, kineski arhitekt Wang Shu.

Ewa Kurylowicz, članica žirija iz Poljske kaže da je opeka “ekonomična“ pogotovo kada je dostupna na lokalnoj razini. Ona je energetski učinkovita jer ima jako dobre performanse kad razmišljamo o uštedi toplinske energije, a pri tom izvrsno izgleda. Opeke su male u dimenzijama i omogućuju jednostavno postizanje različitih struktura, pa i u ovogodišnjem izdanju Brick Award nagrade imamo brojne primjere kako se, zahvaljujući opeki, može  koristiti mašta arhitekata.

„Za mene je opeka alat modularnosti zgrade, discipline zgrade, ali i alat narudžbe na malim količinama, no isto tako i alat kreativnosti, jer je dovoljno malen da ga možete koristiti na mnogo načina. Zapravo, rekao bih da je jedini tradicionalni materijal s vrlo dalekom budućnosti”, naveo je Pavol Paňák, član žirija iz Slovačke i dobitnik kategorije nagrade Brick Award 2012.

Od ukupno 300 prijava, 50 projekata iz 26 zemalja, prema odluci žirija, nominirano je za nagradu Brick Award 2014. Prošle subote, žiri je dakle odabrao finaliste za pet kategorija nagrada kao i za grand nagradu. Konkretno, žiri je pri odlučivanju bio usmjeren na projekte koji su pokazali znatan trud kod istraživanja i inovacija, kao i projekte temeljene na pionirskim tehnologijama ili doprinosu poboljšanju kvalitete života.

Predstavnici tvrtke Wienerberger nemaju apsolutno nikakvog utjecaja na odabir projekata, jedina stvar koja se računa je procjena stručnog žirija”, rekao je Hans Windisch, naglašavajući objektivnost postupka. Heimo Scheuch, predsjednik Uprave Wienerberger AG, uvjeren je da nagrada prenosi važnu poruku: „Kao i prethodnih godina, nagrađivani projekti pokazuju uistinu raznolike mogućnosti aplikacija gline kao prirodnog građevinskog materijala u arhitekturi. Zgrade sagrađene od opeke su zdrave, ekonomski i energetski učinkovite – što su značajke koje dodatno dobivaju na važnosti promatramo li budućnosti orijentiranu arhitekturu”.

Službena ceremonija dodjele Brick Award 2014. održat će se u proljeće 2014. godine u Beču, do kada neće biti objavljena imena dobitnika. Zajedno s prestižnom izdavačkom kućom Callwey Publishing House, Wienerberger će izdati opsežnu knjigu pod naslovom “Brick ’14”, koja će sadržavati sve nominirane i nagrađene projekte. Ova lijepo dizajnirana knjiga bit će promovirana također u vrijeme ceremonije nagrade Brick Award u proljeće 2014. godine.

Podsjetimo, predstavnici stručnog žirija sačinjeni od članova Hrvatske komore arhitekata i predstavnika tvrtke “Wienerberger“ iz Hrvatske, krajem ožujka ove godine izabrali su i tri arhitektonska rada hrvatskih autora koji će našu zemlju predstavljati na izboru za međunarodnu nagradu “Brick Award ‘14”. Riječ je o realiziranim projektima: “Postament za skulpturu kardinala Franje Kuharića”, koji potpisuju arhitekti dr. sc. Andrej Uchtytil i Renata Waldgoni, zatim “Poslovna zgrada Lumenart” Andrije Rusana sa suradnicima Marijanom Mirkovićem i Ljerkom Kabelka te arhitektonsko rješenje “Gradske vile na Mirogojskoj cesti”, arhitekata Cvjetke Peronje, Tomislava Ćurkovića i Zorana Zidarića.

Fotografija: članovi žirija s Johannom Windisch, CEO u Bricks & Tiles Europe, Wienerberger AG, na lijevoj strani, od lijevo na desno: Johann Windisch, Wang Shu, Ewa Kurylowicz, Pavol Paňák i Vera Yanovshtchinsky

Copyright: Christian Dušek/Wienerberger AG

O Wienerbergeru…
Wienerberger AG je najveći proizvođač opeke u svijetu (Porotherm, Terca, Penter) i tržišni lider krovnog glinenog crijepa (Koramic, TONDACH) u Europi kao i betonskih ploča i opločnika (Semmelrock) u Srednjoj i Istočnoj Europi. Također vodeći je proizvođač opeke u Hrvatskoj i u Europi. Kao građevinski materijal i sustavno rješenje, opeka je zdrava, ekonomski i energetski učinkovita, idealna za sve oblike energetski učinkovite gradnje, kao što su gotovo nul energetske kuće, pasivne i solarne kuće. Opeka ima minimalni životni vijek od 100 godina, što znači da je dugotrajni nositelj vrijednosti. U sustavu cijevi  (Steinzeug-Keramo keramičke cijevi i Pipelife plastične cijevi), Wienerberger je također jedan od vodećih dobavljača u Europi. S ukupno 221 tvornica Wienerberger ostvaruje prihode od 2.356 milijuna EUR i EBITDA u iznosu 246 milijuna EUR u 2012. godini.

www.wienerberger.hr