Zagrebački velesajam domaćin je Energetske konferencije 2013

Glavne teme:

● Konvencionalni energetski izvori – O sigurnosti opskrbe energijom, konkurentnosti energetskog sustava i održivosti ekonomskog razvitka

● Provedba Drugog nacionalnog akcijskog plana za energetsku učinkovitost – Hrvatska energetika i obveze sukladno EU zakonodavstvu / Nacionalni akcijski planovi energetske učinkovitosti

● Energetska učinkovitost u praksi – O toplinarstvu u zgradarstvu / Zakon o gradnji – certificiranje / Programi EnU u zgradarstvu / Osposobljavanje različitih profila radnika u području EnU / Energetska obnova i gradnja niskoenergetskih zgrada i pasivnih kuća

● Strukturni fondovi EU i drugi izvori financiranja energetskih projekata za razdoblje 2014. –  2020.g. – O izvorima i financiranju mjera EnU i obnovljivih izvora energije

● Zakonski okvir u području obnovljivih izvora energije – O pokretanju projekata OIE u Hrvatskoj / Mogućnosti financiranja solarnih kolektora

● Integracija obnovljivih izvora u elektroenergetski sustav – O priključenju na mrežu / Mogućnosti skladištenja i prijenos energije / Prognoze energije sunca i vjetra

● Ekonomski aspekti primjene geotermalne energije (GTE) u stakleničkoj proizvodnji – O istraživanju i promociji plitkih geotermalnih potencijala u RH

Hrvatsko tržište u novom geopolitičkom okruženju – O mjerama za poticanje ulaganja u sektor energetike, poboljšanje investicijske klime, efikasnije restrukturiranje gospodarstva kao i očuvanje i otvaranje što više radnih mjesta.

OKRETNI FOTONAPONSKI SUSTAV PROIZVEDEN U HRVATSKOJ

Tvrtke BRANA d.o.o. Virovitica  i D.M.S.Lukač izložit će po prvi put na sajmu ENERGETIKA 2013 hrvatski proizvod –10 kW okretni fotonaponski sustav OFS 10 koji proizvodi do 45% više električne energije od fiksnih sustava jednake veličine. Radi se o
dvoosnom neintegriranom sustavu za proizvodnju električne energije. Uređaj ima zaštitu od naleta vjetra i udara munje, te jednostavan montažni oblik građenja.

Kako se radi o hrvatskom proizvodu, otkupna cijena energije uvećava se za 8-15%, a povrat uloženih sredstava je 5-7 godina.

GRIJANJE NA PELETE I SJEČKU-PROIZVEDENO U HRVATSKOJ

Najveći hrvatski proizvođač kotlova tvrtka Centrometal, Macinec, predstaviti će na sajmu ENERGETIKA 2013 najnovije
kotlove za grijanje na  drvene pelete  i drvnu sječku:

– čelični toplovodni kotao ložen drvenim peletima PelTEc,  12-48 kWU kotao je ugrađen plamenik za izgaranje drvenih peleta sa funkcijom samopotpale i samočišćenja što omogućava pouzdan rad. Spremnik paleta sastavni je dio kotla

– kotao za loženje drvenim peletima EKO-CKS P Unit,  140-560 kW. Automatski rad kotla pruža korisniku zavidan komfor, a mogu se ugrađivati na zatvorene i otvorene sisteme centralnog grijanja. Sa gledišta funkcionalnosti  ova postrojenja u ničemu
ne zaostaju za uljanim ili plinskim sustavima grijanja dok su po potrošnji goriva do 40% isplativija.

– čelični toplovodni kotao za drvenu sječku EKO-CKS Multi, 160-580 kW namijenjen je za ugradnju u zatvorene ili otvorene sisteme centralnog grijanja srednjih i većih objekata. Kotlovi imaju ugrađenu lambda sondu, sustav automatskog ubacivanja goriva, automatsku potpalu, termičku zaštitu, automatsko čišćenje pepela i ciklon za izdvajanje čestica iz dimnih plinova.

Novost u programu proizvodnje tvrtke Centrometal su toplozračne i toplovodne sobne peći za loženje drvenim peletima, najsuvremenije izrade i modernog izgleda sa velikim staklom koje doprinosi boljem ugođaju u prostoriji. Peći imaju daljinsko upravljanje te mogućnost tjednog programiranja rada što omogućava potpuni komfor  toplozračnog grijanja.

SUNČANE ELEKTRANE – HRVATSKE KOMPONENTE

Tvrtka MICROSTAR proizvođač je  komponenti za sunčane elektrane te će ih predstaviti na sajmu ENERGETIKA 2013. Prednost uporabe ovih komponenti, osim neupitne kvalitete, osiguranog jamstva i servisa je i činjenica da, budući se radi o hrvatskom proizvodu, kupci imaju pravo na 12,7% veću otkupnu cijenu energije.

ŠTEDNJA VODE I UŠTEDA ENERGENATA PO ESCO MODELU

Na sajmu ENERGETIKA  2013 predstaviti će se Tvrtka Rudan d.o.o. iz Žminja koja je među vodećim  poduzećima u području uštede energenata u Republici Hrvatskoj zahvaljujući uspostavi učinkovitog sustava nadzora i upravljanja energentima te primjene naprednih tehnologija, a što potvrđuju i brojne nagrade i priznanja.

Poticanje inovativnosti te ulaganje u istraživanje i razvoj osigurali su tvrtki da ove godine proširi ponudu usluga u ESCO modelu uštede vode na ostvarivanje ušteda potrošnje i ostalih energenata, kao i na usluge daljinskog nadzora potrošnje svih energenata u raznim poslovnim subjektima. Tako tvrtka svojim klijentima u partnerskom odnosu nudi ostvarivanje znatne financijske uštede, pa time doprinosi i njihovom poslovnom uspjehu. Namjera je tvrtke da svojim primjerom potiče razvoj društvene svijesti o potrebi učinkovitog gospodarenja energijom, očuvanju okoliša i brigom za naše okruženje. Tvrtka je nedavno u Žminju izgradila prvu pasivnu poslovnu zgradu u RH koja je klasificirana u energetski razred A+ sa potrošnjom manjom od 15 k Wh po m2 godišnje.

Na sajmu će se predstaviti novi sustav za daljinski nadzor svih energenata, te izvođenje projekata energetske efikasnosti za sve energente, u raznim modelima poslovnih odnosa.

LED RASVJETA NA SAJMU ENERGETIKA 2013

Tvrtka  ASK d.o.o., Zagreb jedna je od  vodećih domaćih poduzeća na području veleprodaje LED rasvjete i elektromaterijala, te zastupa i distribuira proizvode nekoliko tvrtki iz Europe i svijeta. Na sajmu će predstaviti najnovije modele LED proizvoda primjenjivih za industrije.  LED plosnate žarulje kao zamjenu za klasične živine VTF žarulje koje se nalaze u odsijačima te LED high bay pojačane svjetiljke koje se samostalno montiraju na strop kao zamjenu za metal halogene i natrijeve žarulje. Za opasna područja u industrijama ili skladištima gdje prijeti opasnost od požara ili eksplozije tu su LED reflektori sa eksplozivnom zaštitom.

FOTONAPONSKI MODULI ZA ZGRADE VISOKE ESTETSKE VRIJEDNOSTI

Tvrtka BISOL  predstaviti će svoj novi proizvod Spectrum PV modul namjenjen investitorima koji žele zadržati visoku estetsku vrijednost zgrade ili očuvati povjesni karakter.

BISOL Spectrum fotonaponski moduli razvijeni su ne samo kako bi se prilagodili arhitektonskim karakteristikama građevina i krovova različitih vrsta i stilova, nego kako bi ih i oplemenili. Za savršenu usklađenost boja kupci mogu odabrati boju okvira te boju stražnjih i srednjih stegova. BISOL Spectrum sustav fotonaponskih modula uistinu će postati sastavnim dijelom svake zgrade savršenim stapanjem s njezinim povijesnim karakterom u njezinom prirodnom okruženju ili doprinoseći naglašavanju njezinih modernih karakteristika.

„KLJUČ U RUKE“  OD PROJEKTA, FINANCIRANJA DO IZGRADNJE

Snažna dinamika razvoja fotonaponske industrije očekuje trajni rast. U sklopu tog zadatka našla se i tvrtka Vita  Sol d.o.o. sa svojim partnerom firmom Mage Solar A.G., proizvođačem fotonaponskih modula, sa ciljem razvoja i korištenja nove tehnologije za učinkovitu proizvodnju električne energije.

Tvrtka projektira,  tehnički savjetuje, financira, vodi projekt  i gradi postrojenja za proizvodnju električne energije – sunčane elektrane.

OD ĆELIJE DO MODULA – PROIZVOĐAČ IZ AUSTRIJE NA sajmu ENERGETIKE

SUNOWE Photovoltaic, proizvođač iz Austrije, jedan je od pionira na Europskom fotonaponskom tržištu. Dvadesetpetogodišnje
iskustvo garancija je kvalitete. Godišnji kapacitet proizvodnje od mono i polikristalinih modula je trenutačno 500 megaWatta, a za najnovije elektrane je SUNOWE opskrbio količine do 80MW po projektu. Tvrtka SUNOWE proizvodi sve od ćelije do modula u modernoj tvornici visokih standarda u Shaoxingu (Kina), a isto tako se brine za transport i dostavu na internacionalno tržište. Hrvatski partneri mogu se osloniti na know how, kvalitetu i servis. SUNOWE  radi i manje projekte od nekoliko stotina
kilovata.

POSLUJTE S POLJSKOM – dolazak 20 poljskih tvrtki na sajam Energetika

U razdoblju od 2. do 4. listopada 2013. godine na 2. Međunarodnom sajmu energetike boravit će predstavnici dvadeset poljskih tvrtki, sudionika projekta GreenEvo – Akcelerator Zelenih Tehnologija, koje provodi Ministarstvo zaštite okoliša Republike Poljske. Poljske tvrtke dolaze u posjet sajmu zahvaljujući pozivu i nastupu Odjela za promociju trgovine i ulaganja Veleposlanstva Republike Poljske u Zagrebu koji se nalazi u svojstvu izlagača te će predstaviti inovativnih rješenja svoje zemlje u području obnovljivih izvora energije, zaštite okoliša, pročišćavanja otpadnih voda, gospodarenja otpadom, pasivne gradnje i uštede energije te ostvarivanje kontakata s potencijalnim partnerima na hrvatskom tržištu.

TURBODEN

Turboden s više od 250 ORC postrojenja u svijetu globalni je lider u tehnologiji organskog Rankineovog ciklusa (ORC) za proizvodnju električne i toplinske energije iz obnovljivih izvora koji uključuju biomasu, solarnu, geotermalnu i otpadnu toplinsku energiju iz industrijskih procesa, strojeva i plinskih turbina. Turbodenove jedinice temelje se na ORC tehnologiji za kogeneracijska ili energetska postrojenja veličine između 200 kWe i 15 MWe.

U organizaciji Hrvatskog ceha zaštitara, uz podršku časopisa „Zaštita“-službenog glasila HCZ-a održano je u petak 20. rujna 2013 svečano obilježavanje Dana zaštitara i blagdana sv. Mateja na Zagrebačkom velesajmu, Zagreb, dvorana „Klub izlagača.

Prigodnim riječima sudionicima su se obratili pomoćnica ministra unutarnjih poslova Ines Krajčak,

Mladen Deanović, Zagrebački velesajam, predsjednik HCZ-a Damir Funčić, Dražen Najman, časopis Zaštita,  u ime Udruge tjelesne zaštite Ivan Funčić i u ime Udruge tehničke zaštite Robert Pažitka. Prigodnim pismom sudionicima i svim hrvatskim zaštitarima uputio je Marc Pissens, predsjednik COESS-a – (COESS-krovna Europska udruga nacionalnih udruženja čije članice djeluju u području zaštitarstva), a video porukom sudionicima se prigodno obratila generalna tajnica COESS-a Hilde de Clerk.

Na svečanom obilježavanju okupili su se: predstavnici menadžmenti i zaposlenici tvrtki tjelesne i tehničke zaštite, sindikalisti, dužnosnici MUP-a RH, novinari i drugi gosti.

Kontakt: Hrvatski ceh zaštitara

e-mail: hcz@hcz.hr,
telefon: 01/5603-543