Završeni jesenski sajmovi

Sajmovi su okupili 607 izlagača iz 18 zemalja.

Na Sajmu županija vladala je velika živost. Više od 250 izlagača, poduzetnika, obrtnika, turističkih zajednica, OPG-a i drugih predstavili su svoje proizvode, a u paviljonu 9 na pozornici izmjenjivala su se kulturno umjetnička društva, razne udruge, povijesne postrojbe kao što su npr. „Zelengradski vitezovi“ i drugi. Programski dio pod nazivom „SVI zaJEDNO – HRVATSKO NAJ“ okupio je više od 200 izvođača iz cijele Hrvatske.

Predstavljene su i brojne priredbe kao što su „Picokijada“, „Kaj su jeli naši stari“, „Sretno Selce“, „Bučijada“, „Plodovi gorja“ i druge od kojih je dvanaest uvršteno na UNESCO-ovu listu svjetske baštine.
Održan je i sastanak svih župana na kojem su bili i potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Na Sajmu energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije održana je konferencija o energetskoj učinkovitosti na kojoj je 70 panelista u dva dana predstavilo sve novosti i projekte iz tog područja kao što su biomasa, vjetroelektrane i drugo.

Sljedećeg mjeseca u Sabor dolazi novi zakon o energiji rekao je pomoćnik ministra gospodarstva Alen Leverić te napomenuo da 31. listopada dolazi novi tarifni sustav za 2013. za proizvodnju električne energije iz OIE-a.
Taj će sustav  omogućiti otkup energije već u fazi pokusnog rada pogona a uvodi se i promjenjivi dio tarife na mjerljivom prinosu lokalnoj zajednici i to do 15 posto fiksnog dijela tarifne stavke.

Time se želi potaknuti domaća komponenta u projektima, a produžuje se i rok poticanja za vjetroelektrane (VE) s 12 na 14 godina pa će se  poboljšati ekonomska isplativost vjetroelektrana.

Leverić je najavio i nove pomake HEP-a, posebno kod malih hidrolektrana, za što je i jučer potpisan jedan ugovor, a u svemu se očekuje jača aktivnost domaćih tvrtki i proizvođača.

Na Sajmu Mystic-Zagreb yoga fest bio je posebno bogat program. Održano je 40-tak  predavanja i radionica. Posebice je obilježen Međunarodni dan mira tijekom kojeg je organizirana i humanitarna akcija i izvedeno 108 pozdrava Suncu. Održan je i Kongres europske yoga federacije. Od brojnih prezentacija, demonstracija i drugih nastupa spomenimo i da je predstavljena metoda staničnog pomlađivanja koju provodi bioenergetičar Tomislav Zih. On je na početku Sajma Mystic odobrao određen broj ljudi da bi posljednjeg dana nakon što ih je svakodnevno tretirao pokazao rezultate svog rada. Jedna od radionica bila je posvećena uvodu u Peter Hess zvučnu masažu zvučnim zdjelama. O najnovijim istraživanjima o piramidama u Visokom govorio je doktor Semir Osmanagić, a na Mysticu je nastupio i Krešimir Mišak s predavanjem „Putovanje kroz vrijeme ? Zašto ne!“

O mirovnoj deklaraciji s porukom duhovnim i vjerskim vođama govorio je Vedran Korunić iz HUPED-a. Dio predavanja bio je posvećen i zdravoj prehrani o čemu su govorili Siniša Pavičić, Tvrtko Gačić, Željko Sobotka i drugi.
S Kolektivnim izložbama predstavile su se Poljska, Bosna i Hercegovina, Indonezija i Ukrajina.
Svojom raznolikošću sajamske priredbe privukle su pažnju brojnih posjetitelja i okupile rekordan broj sudionika raznih stručnih skupova koji su održani tijekom trajanja tih priredbi od 19 do 23 ovog mjeseca.

Danas, do 17 sati sajmove je razgledalo 22 000 posjetitelja.

www.zv.hr